search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:05
MENU CLOSE

Με το Μουντιάλ στα κάγκελα!

17.06.2014 10:03
Με το Μουντιάλ στα κάγκελα! - Media

Κάθε φορά που ακούγεται το εναρκτήριο σφύριγμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, πόσο μάλλον όταν αυτός εντάσσεται σε ένα Μουντιάλ, έρχονται στο προσκήνιο διάφορες απορίες. 

Κάθε φορά που ακούγεται το εναρκτήριο σφύριγμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, πόσο μάλλον όταν αυτός εντάσσεται σε ένα Μουντιάλ, έρχονται στο προσκήνιο διάφορες απορίες. Τι το συναρπαστικό έχει το ποδόσφαιρο, τι βρίσκουν οι θεατές σε 22 κάφρους που τρέχουν πάνω κάτω κλοτσώντας ένα τόπι;
 
Η αλήθεια είναι ότι όταν διατυπώνεις παρόμοιες απορίες καμιά απάντηση δεν είναι επαρκής. Αν ήταν να σε συνεπάρει το θέαμα, αυτό θα είχε γίνει αυθόρμητα κι όχι έλλογα μέσα από μια σειρά ορθολογικών συλλογισμών. Το πάθος δεν προσεγγίζεται ορθολογικά. Γιατί πριν από όλα το ποδόσφαιρο είναι ένα πάθος, μετά είναι ένα παιχνίδι και στις μέρες μας ένα άκρως εμπορευματοποιημένο άθλημα.
 
Αν η όπερα απευθύνεται στους πλούσιους και το θέατρο στους αστούς, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας μπορεί να κρατά σε εγρήγορση τον αστό και τον προλετάριο – αν ισχύουν αυτοί οι διαχωρισμοί σήμερα –, τον αγράμματο και τον εγγράμματο, τον βλάκα και τον έξυπνο, τον ιερέα και τον πιο ανίερο κακούργο. Το ποδόσφαιρο τους χωρά όλους, δεν κάνει αποκλεισμούς, δεν είναι ελιτίστικο.
 
Οι λόγοι ωστόσο που είναι συναρπαστικό, παρά την έντονη και ενοχλητική εμπορευματοποίησή του, που αλλοιώνει τη μαγεία του και μετατρέπει τη χαρά του αγώνα σε αγωνία για κέρδος, είναι πολλοί και πολυσήμαντοι. Αυτό το διαπολιτισμικό άθλημα, που ξεπερνά τις περιοριστικές πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, διαθέτει την ικανότητα να μαγεύει εξίσου όλους τους λαούς του πλανήτη, από έναν ιθαγενή του Αμαζονίου έως έναν χρηματιστή του Μανχάταν. Αυτή η τρομερή του δυνατότητα επεκτείνεται και στη γοητεία που ασκεί σε όλους τους ψυχισμούς η σύγκρουση, η μάχη, ένας συγκλονιστικός συνδυασμός σώματος και πνεύματος, σωματικών δεξιοτήτων, ομορφιάς, δύναμης, τεχνικής, αντοχής, με την πνευματική εγρήγορση, εξυπνάδα, στρατηγική, ψυχική αντοχή και συγκρότηση.
 
Έτσι ο αγώνας εντός πεδιάς αντέχει, παρά το ότι τη θέση του ιδεολόγου ποδοσφαιριστή που παίζει για την τιμή της φανέλας κατέλαβε ένας στυγνός και υπολογιστής μισθοφόρος! Όσο κι αν μια ντρίμπλα κοστίζει αμέτρητα εκατομμύρια, όσο κι αν μια πάσα ή πόσο μάλλον ένα γκολ κάνει τα χρηματιστήρια να αναστενάζουν, το ποδόσφαιρο για τον φίλαθλο αποτελεί μια σταθερά ζωής που δεν την κλονίζουν οι πολιτικές, κοινωνικές, φυλετικές ή άλλες διαφορές, μια σταθερά που μας χαρίζει τη δυνατότητα να ανήκουμε κάπου… με τα μυαλά στα κάγκελα!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:57