search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:14
MENU CLOSE

«Ο Γκάουκ καλεί τους Γερμανούς στα όπλα»

17.06.2014 16:34
«Ο Γκάουκ καλεί τους Γερμανούς στα όπλα» - Media

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η θέση που διατύπωσε ο Γερμανός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ ότι η Γερμανία οφείλει να διαδραματίζει έναν πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο.

 
Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η θέση που διατύπωσε ο Γερμανός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ ότι η Γερμανία οφείλει να διαδραματίζει έναν πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο.
 
Οι τίτλοι ορισμένων δημοσιευμάτων του γερμανικού τύπου είναι ενδεικτικοί των αντιδράσεων που προκάλεσε ο Γ. Γκάουκ. Η αριστερή Tageszeitung έγραψε ότι «Ο Γκάουκ καλεί τους Γερμανούς στα όπλα», η Frankfurter Rundschau θεωρεί την λογική του προέδρου απλά λανθασμένη ενώ η Süddeutsche Zeitung χαρακτήρισε τη δήλωση «εμπρηστική».

Σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο γερμανός Πρόεδρος είπε ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν θα πρέπει να αποκλείεται εξ αρχής η ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
 
«Απαραίτητο μερικές φορές να πάρεις τα όπλα»
 
«Αισθάνομαι ότι η χώρα μας ίσως θα έπρεπε να εγκαταλείψει την απροθυμία, που επιβαλλόταν σε προηγούμενες δεκαετίες (και να ταχθεί) υπέρ ενός μεγαλύτερου αισθήματος ευθύνης» υπογράμμισε ο Γιοάχιμ Γκάουκ για να προσθέσει:
 
«Εντούτοις σήμερα η Γερμανία είναι μια υγιής και αξιόπιστη δημοκρατία και ένα κράτος δικαίου. Στέκεται στο πλευρό των καταπιεσμένων και μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε αυτό τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή για την επιβίωση αθώων ανθρώπων είναι μερικές φορές απαραίτητο να πάρεις τα όπλα».
 
Δεδομένου ότι στο πρόσφατο παρελθόν αρκετές γερμανικές κυβερνήσεις έχουν δώσει το πράσινο φως για τη συμμετοχή του γερμανικού στρατού σε αποστολές του εξωτερικού, οι δηλώσεις Γκάουκ δεν θα έπρεπε να προκαλούν έκπληξη. Άλλωστε ο ίδιος είχε ζητήσει μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια έναν πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο ως ultima ratio.
 
Πυρά από την Αριστερά

Δριμεία κριτική στον Πρόεδρο άσκησε το Κόμμα της Αριστεράς με τον εκπρόσωπό του για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιαν βαν Άκεν να τονίζει ότι ο Γκάουκ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι βόμβες δεν συμβάλουν στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ελάχιστη κατανόηση φαίνεται πως δείχνουν και οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι εξέφρασαν την έκπληξή τους για τη χρονική συγκυρία των δηλώσεων Γκάουκ. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ μάλιστα, υπογράμμισε ότι η ιδιαίτερη ευθύνη της Γερμανίας ως «πλουσιότερης χώρας της Ευρώπης» δεν συνεπάγεται αυτομάτως και έναν πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο:
 
«Το ότι σε διεθνείς συγκρούσεις και πολέμους πρέπει να προτάσσεται η διπλωματία, ότι χρειαζόμαστε πρόληψη κρίσεων, (…), το ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, είναι, πιστεύω, κάτι το οποίο μπορεί να προσφέρει κάλλιστα η Γερμανία».
 
Τις θέσεις Γκάουκ έσπευσε να στηρίξει, αντίθετα, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των γερμανών Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ, ο οποίος εκτιμά ότι ο ειδικός ρόλος που είχε επί δεκαετίες η Γερμανία δεν υφίσταται πλέον. Σε συνέντευξή του προς την Passauer Neue Presse διευκρινίζει ωστόσο ότι η πρόληψη κρίσεων και η διπλωματία πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.

Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:12