search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:02
MENU CLOSE

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Μύλος με τις 42 προαγωγές

03.07.2010 21:03
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Μύλος με τις 42 προαγωγές - Media

∆εν ξέρουµε αν η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί κράτος εν κράτει, όµως ένα είναι βέβαιο: την τελευ­ταία περίοδο όλο κάτι συμβαίνει και η στάση και συµπεριφορά των διοικούντων µάλλον το κακό παράδειγµα δίνουν στην κοινή γνώµη και τους πολίτες, που περιµένουν άλλου τύπου και άλλου είδους διοίκηση… Τη δύσκολη περίοδο που βρίσκεται όλη η χώρα, µε το δηµόσιο χρέος σε πρωτοφανή ύψη, όταν το µεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυµα της χώρας προαγάγει στελέχη σε τριπλάσιο αριθµό θέσεων διευθυντών απ’ αυτές που υπάρχουν, τότε κάτι περίεργο συµβαίνει.

∆εν ξέρουµε αν η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί κράτος εν κράτει, όµως ένα είναι βέβαιο: την τελευ­ταία περίοδο όλο κάτι συμβαίνει και η στάση και συµπεριφορά των διοικούντων µάλλον το κακό παράδειγµα δίνουν στην κοινή γνώµη και τους πολίτες, που περιµένουν άλλου τύπου και άλλου είδους διοίκηση… Τη δύσκολη περίοδο που βρίσκεται όλη η χώρα, µε το δηµόσιο χρέος σε πρωτοφανή ύψη, όταν το µεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυµα της χώρας προαγάγει στελέχη σε τριπλάσιο αριθµό θέσεων διευθυντών απ’ αυτές που υπάρχουν, τότε κάτι περίεργο συµβαίνει.

Είναι βέβαιο ότι η απαράδεκτη προαγωγή 42 νέων υποδιευθυντών στην Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή τριπλάσιων από τους προβλεπόµενους (εγκύκλιος Προβόπουλου), αποτελεί εξωφρενικό γεγονός για την ΤτΕ και αξιολογείται αρνητικά στο πλαίσιο των σηµερινών δίσεκτων οικονοµι­κών και κοινωνικών συνθηκών της χειµαζόµενης Ελλάδας του Μνηµονίου.

Ακόµη και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που διάβασαν το σχόλιο του «Π» την περασµέ­νη Πέµπτη, διαµαρτυρήθηκαν στον υπουργό Οικονοµικών για τη σπάταλη και αυθαίρετη διοίκηση, που δεν µπορεί µε κανέναν τρόπο να καλυφθεί πίσω από την περιβόητη ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος. Κι όλα αυτά όταν στην ΤτΕ υπηρετούν ήδη 33 υποδιευθυντές, ενώ κάθε φορά που γίνονταν προαγωγές οι νέοι υποδιευθυ­ντές δεν ήταν παραπάνω από 15.

Είναι βέβαια από χρόνια διαπιστωµένο ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν υπάρχει σύστηµα πραγµατικής αξιολόγησης του προσωπικού, εν έτει 2010! Το αναγνωρίζουν δηµοσίως και διευ­θυντές της Επιτροπής Προαγωγών, που έχουν αναζητήσει ένα modus operandi να εξυπηρετεί τους σκοπούς του συστήµατος. (Με τη νέα έκθε­ση αξιολόγησης και εξέλιξης του προσωπικού – Εγκύκλιος ∆ιοίκησης 3/1.2.2010 – που εξέδωσε ο διοικητής της ΤτΕ ελπίζεται να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση).

Για το τι ακριβώς συµβαίνει µε τις προαγωγές και την αξιοποίηση των στελεχών της ΤτΕ θα αρκεστούµε, προς το παρόν, σε δύο περιπτώσεις:

1 Στο υποκατάστηµα Ηρακλείου προήχθη  υπάλληλος… µετεγγραφείσα από το υποκατάστηµα Ρεθύµνου, µετά τον υποβιβασµό του σε θυρίδα, η οποία είναι συγχωριανή και κουµπάρα του προέδρου της Επιτροπής Προαγωγών και διευθυντή ∆ιοικητικού Βασ. Αλεξανδράκη.

Το θέµα δεν θα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα – παρά τη γνωστή ιστορία και διαχείριση των συγγενικών δεσµών στην ελληνική κοινωνία και δηµόσια ζωή -, αν η εν λόγω δεν ήταν προ ηµερών πρωταγω­νίστρια ενός πρωτοφανούς επεισοδίου. Είχε απο­λέσει τα κλειδιά του Αποθεµατικού και το υποκα­τάστηµα ήταν στην ουσία κλειστό και «στέναζε» για τρεις µέρες. Η Εσωτερική Επιθεώρηση της τράπεζας τι έκανε; Έθεσε το πόρισµά της υπόψη της Επιτροπής ή «κουκούλωσε» την υπόθεση; Η ∆ιοίκηση ενηµερώθηκε για το περιστατικό και, αν ναι, γιατί συναίνεσε στην προαγωγή της υπαλ­λήλου;

2Στη ∆ιεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού  Συστήµατος προήχθη σκανδαλωδώς υπάλ­ληλος, προσωπικός και οικογενειακός φίλος του διευθυντή Ιω. Γούσιου, ο οποίος διατηρούσε τις καλύτερες των σχέσεων µε ανακριτές (ξέρει κάτι ο… Ζαγοριανός;) πολύκροτων και προβεβληµέ­νων περιπτώσεων και είναι συνυπεύθυνος για τα ελλείµµατα και τις περιπέτειες των δικογραφιών και των ερευνών.

Όπως περιπαικτικά λέγεται, ο συγκεκριµένος δεν ξέρει ούτε το όνοµά του στην αγγλική – πώς να ερευνήσει ξένους λογαριασµούς; – ενώ η υπη­ρεσία του εκθέτει την ΤτΕ στην Εξεταστική της Βουλής!

Πάντως, για να λέµε και του στραβού το δίκιο, στη διεύρυνση της λίστας των προαχθέντων στην Τράπεζα της Ελλάδος έβαλε και το δαχτυ­λάκι του ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Ως µέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας, δίκην εργατοπατέρα, έλαβε µέρος στην «κολοκυθιά» των προαγωγών, µε επιτυχημένο οµολογουµένως τρόπο…

Τα ασφαλιστικά ταμεία και οι «στοργικές αγκάλες» της…τράπεζας

Για κάποιους το ∆ΝΤ φαίνεται ότι δεν αποτελεί το φόβητρο για να ρυθµίσει η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης κατά το δοκούν τα ασφαλιστικά ζητήµατα… Αντιθέτως, θα λέγαµε, βρίσκουν µια µεγάλη ευκαιρία και διάφοροι µεγαλόσχηµοι να τακτοποιήσουν εκκρεµότητες και δήθεν «αδικίες» που έγιναν στο παρελθόν.

Έτσι, µε το νέο νοµοσχέδιο (άρθρο 64) φαίνεται να υπάρχει µια ιδιαίτε­ρη µεταχείριση για την Τράπεζα της Ελλάδος και το ασφαλιστικό των υπαλλήλων της, κάτι βέβαια που είναι αντίθετο µε τις αρχές και τις κατευθύνσεις που το ίδιο το υπουργείο και η ηγε­σία του επικαλούνται και θα δυσκολευτεί έτσι να πείσει για τη δίκαιη αντιµετώπιση και κατανο­µή των ασφαλιστικών βαρών.

Συγκεκριµένα, το ταµείο συντάξεων αυτών των υπαλλήλων, που υπάγεται ήδη, µε ειδική διαχείριση, στο ΙΚΑ, µε το νοµοσχέδιο επανα­πατρίζεται στην τράπεζα, που θα καλύπτει τα σίγουρα, σύµφωνα µε τα αναλογιστικά στοι­χεία, ελλείµµατά του, δηλαδή δεν θα αντιµετωπίζει ποτέ προβλήµατα στις στοργι­κές αγκάλες της τράπε­ζας, ανεξάρτητα από τη βιωσιµότητά του, διότι η ΤτΕ έχει εξασφαλισµένα κέρδη και απλώς θα µειώνονται τα έσοδα τουηµοσίου από τα κέρδη της.

Αν δείτε τον ισολογισµό της τρά­πεζας, θα διαπιστώσετε κολοσσιαίες προβλέψεις για κάλυψη ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το ίδιο ισχύει και µε το επικουρικό ταµείο της τρά­πεζας.

Ποια είναι τα επιχειρήµατα γι’ αυτήν την και προνοµιακή ρύθµιση;

1Επικαλούνται µια Γνώµη (δηλαδή γνωµοδότηση, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εδώ και δύο χρόνια, την CON/2008/13), που… έπεισε τον Λοβέρδο, τη στιγµή της έκρηξης των spreads και της «εθνι­κής» ικανοποίησης, για τον θετικό ρόλο Τρισέ και ΕΚΤ. Η γνώµη αυτή, που υπαγορεύτηκε από την ΤτΕ, βοηθούντος και του Παπαδήµου, ασφαλισµένου στην τράπεζα, όπως και άλλοι πολλοί µεγαλόσχηµοι, δεν υποστηρίζει πουθε­νά και πολύ περισσότερο κατηγορηµατικά την ιδιαίτερη µεταχείριση των ασφαλισµένων της ΤτΕ και την υπαγωγή των ταµείων τους στην ίδια την τράπεζα.

2Επικαλούνται σχετικά άρθρα του καταστατικού της τράπεζας, ότι έχει δήθεν αυξηµέ­νη νοµοθετική ισχύ. Άρθρα όµως του καταστα­τικού έχουν τροποποιηθεί µε κοινούς νόµους, ύστερα από απόφαση της Γ.Σ. της τράπεζας (π.χ. Ν. 2609/1998, Ν. 2832/2000).

3Εκφράζουν την άποψη ότι ενδέχεται (προσέξτε τη λέξη) η υπαγωγή στο ΙΚΑ να υπονοµεύσει την οικονοµική ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και να αντιβαίνει στο άρθρο 101 της Συνθήκης Ε.K.

Και εδώ µε το τελευταίο είναι φανερό ότι όλους προσπαθούν να µας τρελάνουν ή να µας βγάλουν βλάκες… Γιατί το λέµε αυτό; Μα διότι στο ΙΚΑ – ΤΕΑΜ έχει ενταχθεί το ταµείο συντά­ξεων της Τράπεζας της Ελλάδος και λειτουργεί αυτοτελώς και η χρηµατοδότηση της τράπεζας γίνεται για τη λειτουργία αυτού του ταµείου.

Η διαφορά είναι ότι στο ΙΚΑ δεν θα έχει ιδιαί­τερη µεταχείριση το ταµείο αυτό, µε την εγγύ­ηση της λειτουργίας του, ανεξάρτητα από την πορεία του όλου ασφαλιστικού και δεν θα µετα­βληθεί σε πίθο ∆αναΐδων ή προνοµιακό χώρο ασφάλισης και ασφάλειας µιας προνοµιούχου µερίδας εργαζοµένων, κατά παράβαση της ίσης και δίκαιης µεταχείρισης των ασφαλισµένων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:57