search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:53
MENU CLOSE

Ελλήνων καλοκαιρινές γραφές

18.06.2014 21:00
Ελλήνων καλοκαιρινές γραφές - Media

Πλούσια και ενδιαφέρουσα είναι και φέτος η εγχώρια λογοτεχνική παραγωγή. Παλιοί και νεότεροι συγγραφείς, νέες εκδόσεις και επανεκδόσεις συνθέτουν μιαν αντιπροσωπευτική εικόνα της λογοτεχνίας μας. 

 
Πλούσια και ενδιαφέρουσα είναι και φέτος η εγχώρια λογοτεχνική παραγωγή. Παλιοί και νεότεροι συγγραφείς, νέες εκδόσεις και επανεκδόσεις συνθέτουν μιαν αντιπροσωπευτική εικόνα της λογοτεχνίας μας. Αντικείμενο του πόθου όλης της λογοτεχνικής παραγωγής, το μεγάλο κοινό που προκρίνει ή απορρίπτει με τις επιλογές του σε πρόσωπα και βιβλία. Ωστόσο, στη χώρα μας, όπως και σε όλους τους άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας, η σύγχυση και οι παρεξηγήσεις υπερτερούν κατά κράτος της κοινής λογικής. Στη λογοτεχνία δεν υπάρχουν παραδείγματα.
 
Το παράδειγμα της μιας περίπτωσης είναι αποτρεπτικό και εντελώς αντίθετο της άλλης. Έτσι, στην ιστορία της λογοτεχνίας υπήρξαν περιπτώσεις που αριστουργήματα απορρίφθηκαν από το κοινό ή τους εκδότες ή ακόμα κι από διάσημους συγγραφείς της εποχής τους, και το αντίθετο.
 
Οι πωλήσεις, λόγου χάρη, είναι μια οικονομική και προσωπική επιβράβευση για τον συγγραφέα, ωστόσο διόλου ασφαλές κριτήριο για την αξία του βιβλίου. Επίσης, δεν είναι καθόλου απαγορευτικό ένα σπουδαίο και απαιτητικό ανάγνωσμα να τύχει μεγάλης εμπορικής επιτυχίας. Όπως και να έχει, η καλή και η κακή λογοτεχνία δεν είναι υπόθεση πωλήσεων, όπως ακριβώς και η εμπορική αποτυχία δεν αποτελεί τεκμήριο σοβαρής λογοτεχνίας.
 
Το κάθε βιβλίο, πέρα από τις στερεότυπες και εν πολλοίς μάλλον ανόητες προκαταλήψεις σχετικά με την αξία του, έχει την υπέροχη δυνατότητα να μας διαψεύδει θετικά και αρνητικά!

Ο τελευταίος τόμος τής πολύ ενδιαφέρουσας και σημαντικής τριλογίας – αυτής των Αθηνών – της Ελένης Πριοβόλου με τον τίτλο «Το τέλος του γαλάζιου ρόδου» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει από τη δεκαετία του 1960 ώς τις μέρες μας.
 
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη, επίσης, κυκλοφόρησε με τίτλο «Η γυναίκα του Θεού», της Αμάντας Μιχαλοπούλου, ένα περιπετειώδες φιλοσοφικό μυθιστόρημα για την αναζήτηση της αγάπης και το νόημα της ζωής.
 
Εκδόσεις Καστανιώτη και στη συνέχεια με τον καλό πεζογράφο Ανδρέα Μήτσου. Ο συγγραφέας στην τελευταία του συλλογή με τίτλο «Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια» σκιαγραφεί τον ίδιο άντρα ερωτευμένο με μια πολύ μικρότερή του γυναίκα, πράγμα που τον οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις και περιστατικά.
 
Πάνω στον μύθο του Φάουστ στήνει την υπόθεση στο πολυσέλιδο μυθιστόρημά του «Ο μεσολαβητής», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κριτική, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Αντώνης Μπουλούτζας. Ένα απίθανο ελιξήριο, που μπορεί να σηκώσει όρθιους ακόμα και ετοιμοθάνατους, πέφτει στα χέρια ενός απόλυτα αδικημένου από τη φύση ανθρωπάκου που τον μεταμορφώνει σε μια πανίσχυρη και πολυσχιδή προσωπικότητα.
 
«Αφήστε με να ολοκληρώσω» είναι ο ευρηματικός τίτλος του Γιώργου Γκόζη στη συλλογή των διηγημάτων του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις. Με αφορμή τη στερεότυπη αυτή φράση που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι πολιτικοί στις τηλεοπτικές εκπομπές, ο συγγραφέας μιλά στα διηγήματά του για ό,τι δεν ολοκληρώθηκε, είτε αυτό αφορά μια φράση, μια πράξη ή ακόμα ένα βιβλίο, διακηρύσσοντας ειλικρινώς την επιθυμία του να αφήσουμε, απρόσκοπτα, πρόσωπα και καταστάσεις να ολοκληρωθούν…
 
 
Χριστίνα Καράμπελα, «Καιροί τέσσερεις», εκδόσεις Πόλις. Μυθιστόρημα σε τέσσερις αφηγήσεις για τον έρωτα, την αναζήτηση του εαυτού, τις δύσκολες οικογενειακές σχέσεις, την αφοσίωση, την ιδιοτέλεια, το οικείο και ανοίκειο.
 
Από τις εκδόσεις Πατάκη ο Χ.Α. Χωμενίδης βασίζει το πολυσέλιδο μυθιστόρημά του που φέρει για τίτλο το γυναικείο όνομα «Νίκη» στη ζωή της μητέρας του Νίκης Νεφελούδη. Οι άνθρωποι που παρελαύνουν στις σελίδες του μυθιστορήματος γράφουν με τον δικό τους τρόπο την Ιστορία της χώρας κατά τον περασμένο αιώνα.
 
O Γιώργος Σκαμπαρδώνης κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο με τίτλο «Νοέμβριος» από τις εκδόσεις Πατάκη. Μέσα από 33 διηγήματα, ο γνωστός διηγηματογράφος ανασκαλεύει ιστορίες των παιδικών του χρόνων, της πόλης του, της Θεσσαλονίκης, αλλά και των προσωπικών του ηρώων…
 
Ασημάκης Πανσέληνος, «Τότε που ζούσαμε», εκδόσεις Μεταίχμιο. Το βιβλίο του αξέχαστου συγγραφέα γράφτηκε την περίοδο της δικτατορίας. Η συνείδηση ότι ζει σε μιαν εποχή όπου όλοι αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο είναι διάχυτη σε όλο το μυθιστόρημα.
 
Η Σοφία Δημοπούλου στο τελευταίο της μυθιστόρημα με τίτλο «Σε σωστή ώρα νυχτώνει», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, επιλέγει μιαν ιστορία του 19ου αιώνα, που εκτυλίσσεται στην Πάτρα. Πρόκειται για την πορεία δυο οικογενειών όπου το ιστορικό πλαίσιο επιβεβαιώνει για μιαν ακόμη φορά ότι η ανθρώπινη μοίρα είναι σταθερά απρόβλεπτη σε όλες τις εποχές.
 
Ένα βιβλίο γεμάτο με αληθινούς ήρωες, γραμμένο από τον γνωστό συγγραφέα Γιώργο Σκούρτη με τον τίτλο «Αυτός ο μπάτσος». Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.
 
Από τις εκδόσεις Εστία έχουμε τη Βάσω Νικολοπούλου σε μια σειρά σύντομων ιστοριών που φέρουν τον τίτλο «Καιρός ήταν». Στα σύντομα αυτά κείμενα πρωταγωνιστούν η απουσία, ο χρόνος που τρέχει, η νοσταλγία, οι εμμονές, όπως και οι αλήθειες με τα ψέματα.
 
Από την Εστία και πάλι, η Νίκη Τρουλλινού γράφει μικρές ιστορίες υπό τον τίτλο «Το τελευταίο καλοκαίρι της αθωότητας».
 
Στις πολιτικές σχέσεις, στους μύθους των αισθημάτων και της τέχνης, στον χώρο των Βαλκανίων εστιάζει η νουβέλα του Βασίλη Χ. Κωνσταντίνου «For Sale Πωλείται». Κυκλοφορεί και αυτό από τις εκδόσεις Εστία. «Σιγά ρε φίλε» είναι ο τίτλος του βιβλίου της γνωστής δημοσιογράφου Μάρως Λεονάρδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Το βιβλίο μεταξύ πολλών άλλων θα μπορούσε να είναι η ιστορία ενός διαζυγίου και τριών γάμων. «Ανδρέας Κάλβος, το χαμένο πορτραίτο», από τις εκδόσεις Κέδρος, είναι μια μυθιστορηματική βιογραφία του εθνικού μας ποιητή, γραμμένη από τον Βλάσση Τρέχλη.
 
Βασισμένο σε μιαν αληθινή ιστορία, το βιβλίο της Πέρσας Κουμουτσή «Στους δρόμους του Καΐρου» αποτυπώνει μια ενατένιση αυτογνωσίας και την αποτίμηση μιας ζωής με φόντο τη σύγχρονη Ιστορία της Αιγύπτου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:53