search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:40
MENU CLOSE

Πιέζουν οι επόπτες για…εξυγίανση των ΔΕΚΟ

04.07.2010 07:14
Πιέζουν οι επόπτες για...εξυγίανση των ΔΕΚΟ - Media

Τρόπους να αποφύγει την προ­σμέτρηση των χρεών ζημι­ογόνων ΔΕΚΟ και ιδιαίτερα του ΟΣΕ στο χρέος και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναζητά ο Παπακωνσταντίνου. Παρά τις προ­σπάθειες όμως, τα μαντάτα που του έρχονται από τις Βρυξέλλες δεν είναι θετικά και τώρα ψάχνει… πώς να περά­σει – επικοινωνιακά – την καυτή πατάτα όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Τρόπους να αποφύγει την προ­σμέτρηση των χρεών ζημι­ογόνων ΔΕΚΟ και ιδιαίτερα του ΟΣΕ στο χρέος και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναζητά ο Παπακωνσταντίνου. Παρά τις προ­σπάθειες όμως, τα μαντάτα που του έρχονται από τις Βρυξέλλες δεν είναι θετικά και τώρα ψάχνει… πώς να περά­σει – επικοινωνιακά – την καυτή πατάτα όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Οι εξελίξεις αυτές μεγαλώνουν την κόντρα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Δημήτρη Ρέππα. Ο πρώτος ήδη «έδωσε» στην τρόικα ως υπαίτιο για τις καθυστερή­σεις στη συλλογή των στοιχείων των ΔΕΚΟ τον Ρέππα και, στην πρόσφατη επίσκεψη των ελεγκτών, άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργών!

Βάσει του μνημονίου, η κυβέρνη­ση πρέπει άμεσα να δημοσιεύσει τους ισολογισμούς των 10 πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ και να προχωρήσει στην εξυ­γίανσή τους, κάτι που απαιτεί τη… συνεργασία των δύο υπουργείων.

Όπως έγραψε το «Π», το ΥΠΟΙΟ εισέπραξε κίτρινη κάρτα για την έλλειψη στοιχείων που έδειξε στον πρόσφατο έλεγχο των αξιωματούχων της τρόικας. Τώρα οι ελεγκτές ζητούν με επιστολή τους στο υπουργείο να λάβουν συμπληρωματικά στοιχεία, ώστε να συντάξουν την έκθεση προό­δου της Ελλάδας.

Τα   στοιχεία   αυτά   αφορούν  τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ και τις οφειλές του Δημοσίου σε Υγεία και ασφαλιστι­κά ταμεία. Οι ευθύνες για τις καθυ­στερήσεις μετά κυλίστηκαν από το ΥΠΟΙΟ στα υπουργεία Μεταφορών και Υγείας.

Μεγαλώνει το έλλειμμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει μέχρι τώρα στα χέρια της η τρόικα και έπειτα από σχετική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, συμπέρανε ότι πολλές ΔΕΚΟ τροφοδο­τούνται από το κράτος. Διαπιστώθηκε ότι αρκετές από αυτές, όπως οι ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΟΑΣΑ και ΕΘΕΛ, λει­τουργούν κυρίως με δανειακές εγγυ­ήσεις του Δημοσίου, τις οποίες για διάφορους λόγους στο τέλος καλού­νταν να καλύψει το ίδιο το κράτος.

Έτσι η τρόικα ζητεί να συμπεριληφθούν σε έλλειμμα και χρέος τα συσσωρευμένα χρέη και οι υποχρεώσεις των ΔΕΚΟ αυτών. Μάλιστα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι προσμετρήσεις να καταχωριστούν στον προϋπολογισμό του 2010, προκαλώντας νέο πονο­κέφαλο στον υπουργό Οικονομικών.

Αρχικά το υπουργείο πίεζε ώστε οι προσμετρήσεις να «διασπαρούν» και σε επόμενα έτη, ώστε η φετινή προ­σαύξηση να μην είναι μεγάλη, καθώς τις αποκλίσεις από τους στόχους τις χρεώνεται ο Παπακωνσταντίνου, που θέλει να δείξει ότι το υπουργείο του είναι το μόνο που λειτουργεί βάσει του μνημονίου.

Στην περίπτωση που η τρόικα απο­φασίσει να εντάξει τα χρέη αυτά στον προϋπολογισμό του 2010, αναμένεται αναθεώρηση ελλείμματος και χρέ­ους προς τα πάνω. Εάν η τρόικα απο­φασίσει να καταγράψει και τις οφειλές του Δημοσίου σε Υγεία και ασφαλιστι­κά ταμεία στο 2010, τότε η αναθεώρη­ση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Νέο μαχαίρι σε δαπάνες

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι επιτηρητές μας ετοιμάζονται γι’ αυτό το ενδεχόμενο, με το να ζητήσουν νέες περικοπές δαπανών. Όχι σε μισθολογικό επίπεδο, αλλά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών. Η καμπάνα αναμένεται να χτυπήσει και για τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο – που ανθίσταται – ώστε να υπάρξει γενναία μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

«Δεν» στη ΔΕΘ

Ο αγώνας δρόμου του Παπακων­σταντίνου να πείσει τον πρωθυπουργό ότι όλα βαίνουν καλώς φαίνεται πως γύρισε μπούμερανγκ. Μετά και την τελευταία επίσκεψη των ελεγκτών, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να ενημερώσει τον Γ. Παπανδρέου ότι «είμαστε μέσα στους στόχους και ίσως πάμε καλύτερα απ’ ό,τι υπαγορεύει το μνημόνιο».

Αυτό βέβαια έκανε το πρωθυπουρ­γικό γραφείο να ζητάει… στοχευμένες παροχές ώστε να εξαγγελθούν στη ΔΕΘ και να αλλάξει το βαρύ κλίμα στην κοινωνία λόγω των αλλαγών – σοκ σε ασφαλιστικό και εργασιακό.

«Ξεχάστε την επεκτατική δημοσιο­νομική πολιτική για πάρα πολλά χρό­νια» ήταν η απάντηση της τρόικας, που διεμήνυσε ότι όχι μόνο δεν θα δοθούν παροχές, αλλά η όποια… καλυτέρευση θα χρησιμοποιηθεί για επίσπευση των στόχων του μνημονίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:40