search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:19
MENU CLOSE

Παπανδρέου: Επιλέξαμε οδυνηρές αλλαγές για την χώρα μας

02.07.2010 16:10
Παπανδρέου: Επιλέξαμε οδυνηρές αλλαγές για την χώρα μας  - Media

“Θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει τη στάση πληρωμών, αλλά επιλέξαμε να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών και να προβούμε σε αυτές τις πολύ οδυνηρές αλλαγές για την χώρα μας, προκειμένου να τηρήσουμε τις συμβάσεις με τους πιστωτές μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Παρασκευή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

“Θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει τη στάση πληρωμών, αλλά επιλέξαμε να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών και να προβούμε σε αυτές τις πολύ οδυνηρές αλλαγές για την χώρα μας, προκειμένου να τηρήσουμε τις συμβάσεις με τους πιστωτές μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Παρασκευή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

«Αυτή όμως δεν είναι μόνο μια ελληνική απόφαση» συνέχισε, «είναι μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στήριξε την Ελλάδα, μαζί βέβαια με τις χώρες του ΔΝΤ, με ένα ποσό ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για δάνεια, τα οποία βεβαίως θα αποπληρώσουμε. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να υποστηριχθεί η Ελλάδα, ώστε να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές».

Επίσης αναφερόμενος στην κατάσταση των αγορών, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Οι αγορές είναι πολύ ανήσυχες, φοβούνται τους κινδύνους, μετά το 2008. Έτσι, χρειάζονται χρόνο για να δουν κατά πόσο ένα πρόγραμμα, μια κυβέρνηση, μια εταιρεία ή μια τράπεζα είναι αξιόπιστη.

Χρειαζόμαστε αυτό το χρόνο. Μας δόθηκε αυτός ο χρόνος, μέσα από το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ώστε να προβούμε στις αναγκαίες αλλαγές για τη χώρα μας. Θα έλεγα, λοιπόν, ας δούμε ποια είναι η τάση στην Ελλάδα. Η τάση στην Ελλάδα είναι θετική. Έχουμε μειώσει το έλλειμμά μας κατά 40%. Έχουμε ξεπεράσει το στόχο μας, όπως δείχνει η πρώτη έκθεση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουμε κάνει σημαντικές αλλαγές. Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, στην παιδεία, στην υγεία. Όλα αυτά δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο».

Εντωμεταξύ ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και τη δημιουργία μιας «Αρχής Δημοσιονομικής Σταθερότητας», ένα αυτόνομο όργανο στο πλαίσιο των Ανεξάρτητων Αρχών..

«Η Αρχή αυτή», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, «θα παρακολουθεί τον προϋπολογισμό μας στη Βουλή και θα εξασφαλίζει μεγάλη διαφάνεια». Παράλληλα, μίλησε και για την επικείμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθείται μέσω νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι «θα καταστήσει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό μας σύστημα». Επανέλαβε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η πάταξη της παραοικονομίας και ειδικότερα η συρρίκνωση των κρουσμάτων φοροδιαφυγής

Ερωτηθείς για το εάν το επίμαχο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και εάν ο ίδιος φοβάται το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «υπάρχουν πολύ δυσάρεστα γεγονότα, τα οποία είναι μεμονωμένα και δεν αντιπροσωπεύουν, με κανένα τρόπο, τις ειρηνικές διαδηλώσεις, οι οποίες είναι κατανοητές» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν κανονικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10