search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:41
MENU CLOSE

Η Καλαμάτα γιορτάζει και χορεύει

19.06.2014 21:00

Δύο δεκαετίες καλλιτεχνικής δημιουργίας. Πρωτοπορίας και συνέπειας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει πολλούς λόγους να είναι περήφανο και να γιορτάζει με χαρά τα είκοσι χρόνια του. 

Δύο δεκαετίες καλλιτεχνικής δημιουργίας. Πρωτοπορίας και συνέπειας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει πολλούς λόγους να είναι περήφανο και να γιορτάζει με χαρά τα είκοσι χρόνια του.

Διότι έβαλε στον χάρτη των τεχνών, και ειδικά του χορού, σε διεθνές επίπεδο, την Καλαμάτα ως τόπο συσπείρωσης της σύγχρονης δημιουργίας, τόπο ανάδειξης νέων χορογράφων, τόπο φιλοξενίας της εγχώριας παραγωγής μας. Και ναι, μας άνοιξε τα μάτια ως προς το τι εστί χορός – παρέα με τις επιλογές του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Γ. Λούκου, ο οποίος είναι ειδήμων στην τέχνη του χορού και μας έφερε στην Αθήνα εξαιρετικές παραστάσεις.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το φεστιβάλ, που θα γίνει από 17 έως 24 Ιουλίου, με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Βίκυ Μαραγκοπούλου, εστιάζει στη διεθνή αλλά και την ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία, μέσα από παραστάσεις, εκδηλώσεις, εργαστήρια, εκθέσεις. Φιλοξενεί και πάλι ομάδες που αναστοχάζονται με τόλμη το νόημα του σώματος, στο οποίο εγγράφονται οι βασικοί κανόνες, οι ιεραρχίες, οι μεταφυσικές ανησυχίες ενός πολιτισμού.

Το φεστιβάλ πάντοτε έχει στις φιλοδοξίες του να δείχνει αντανακλαστικά απέναντι στους σύγχρονους προβληματισμούς, ενώ κάνει μεγαλύτερο άνοιγμα στον δημόσιο χώρο, καλώντας τους Μεσσήνιους να συμμετέχουν περισσότερο στη δημιουργική διαδικασία. Ανοίγει με το Nederlands Dans Theater 2, όπου το παγκοσμίως γνωστό σχήμα από την Ολλανδία μάς συστήνει την ομάδα των νεότερων δεξιοτεχνών του, 17 έως 23 ετών, που ιδρύθηκε το 1978. Το σόλο του πολιτικοποιημένου Κριστιάν Ριζό, που ερμηνεύει ο Τούρκος χορευτής Κερέμ Γκελεμπέκ, είναι μια χορευτική σπουδή στην εξορία, εσωτερική και εξωτερική, με τίτλο «sakınan göze çöp batar» (τούρκικη παροιμία που σημαίνει «το μάτι που θα προστατέψεις είναι αυτό που θα πληγωθεί»).

Ακόμα θα δούμε ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας, το «Badke», αποτέλεσμα κοινής δουλειάς Βέλγων και Παλαιστίνιων χορογράφων – όπου συνδυάζεται ο παραδοσιακός παλαιστινιακός χορός badke με σύγχρονα στοιχεία, όπως το χιπ χιπ –, αλλά και το «Gods and Dogs» (2008), ένα από τα αριστουργήματα που δημιούργησε ο ιδιοφυής χορογράφος Γίρζι Κίλιαν για το NDT. Ενώ στο «Shutters Shut» (2003) η Σολ Λεόν και ο Πολ Λάιτφουτ μεταφράζουν σε ανθρώπινη κίνηση το ποίημα της Γερτρούδης Στάιν «If I told him: A Completed Portrait of Picasso» (1923).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24