14/12/2019 04:20:46

Ιωάννα Πιατά: Οι «Ικέτιδες» είναι το πρώτο έργο που μίλησε για την έννοια του ασύλου

Ιωάννα Πιατά: Οι «Ικέτιδες» είναι το πρώτο έργο που μίλησε για την έννοια του ασύλου - Media

Μια ενδιαφέρουσα και συγκινητική εμπειρία είναι οι «Ικέτιδες» για την Ιωάννα Πιατά. Η νεαρή ηθοποιός – όχι, δεν πρόκειται για συνωνυμία, ναι, είναι η κόρη του Δημήτρη Πιατά – συμμετέχει σε μια παράσταση όπου ο θίασος είναι γυναικείος, όλα τα κορίτσια υπήρξαν συμμαθήτριες στη δραματική σχολή του «Εμπρός» και τις σκηνοθετεί – στην πρώτη του μάλιστα σκηνοθεσία – ο Χρήστος Στέργιογλου, που ήταν δάσκαλός τους.

Ξεκινάμε, λοιπόν, την κουβέντα μας από το πώς βρίσκει τον Χρήστο Στέργιογλου ως σκηνοθέτη. Η απάντηση είναι άμεση: «Όπως ήταν σαν δάσκαλος. Δεν άλλαξε ο τρόπος επικοινωνίας μας, όπως δεν άλλαξαν και οι ρόλοι μας. Προσοχή, συγκέντρωση, έγνοια, αγάπη, φροντίδα είναι αυτά που τον χαρακτηρίζουν». Συμπληρώνει επίσης πως όλη η ομάδα είναι ιδιαίτερα δεμένη, «δεν είσαι ποτέ μόνος σου, υπάρχει βαθιά επικοινωνία».

Είναι η πρώτη φορά που καλείται να ερμηνεύσει κείμενο αρχαιοελληνικής γραμματείας και η Ιωάννα Πιατά έχει το θάρρος να παραδεχτεί ότι αρχικά όλα τα κορίτσια... το φοβήθηκαν. Ωστόσο, αφενός η ποιητική μετάφραση (παρ’ ότι ήθελε κόπο για να αποκωδικοποιηθεί, όπως λέει) τις μάγεψε, αφετέρου τα θέματα που θίγουν οι «Ικέτιδες» τις συνάρπασαν. «Είναι ένα έργο για τα γυναικεία δικαιώματα που φτάνει μέχρι σήμερα. Οι Δαναΐδες ζητούν άσυλο για να αποφύγουν γάμο προαποφασισμένο από άλλους. Γιατί νιώθουν ότι έχουν το δικαίωμα της επιλογής να μην παντρευτούν. Σήμερα ανά τον κόσμο υπάρχουν πολλά κορίτσια που δεν το έχουν αυτό το δικαίωμα. Επίσης θίγει το τι σημαίνει άσυλο και είναι το πρώτο έργο στον κόσμο που μιλά για την έννοια του ασύλου. Δεν είναι μια έννοια άπιαστη, μακρινή, δεν απέχει από το σήμερα. Υπάρχει αυτήν την εποχή άνθρωπος στην Ελλάδα που ζητάει άσυλο στο εξωτερικό γιατί τη θεωρεί επικίνδυνη χώρα...».

Δυο αδερφές στο ίδιο έργο

Μέσα από τις «Ικέτιδες» το... ντεμπούτο της στο θέατρο κάνει και η αδελφή της, Άννα Πιατά, που υπογράφει τη δραματουργική επεξεργασία. Η Άννα είναι φιλόλογος, διδάσκει και, πέρα από την αγάπη της για το θέατρο ως θεατής στην πλατεία, ποτέ δεν είχε ασχοληθεί με αυτό. Ωστόσο το διδακτορικό στη γλωσσολογία που διαθέτει, έδωσε σε μια κοπέλα από την ομάδα την ιδέα να της προτείνουν να ασχοληθεί με το κείμενο. «Με εξέπληξε που δέχτηκε την πρόταση. Ήρθε στην πρώτη πρόβα κι είδα μιαν άλλη πλευρά της, που είχε να κάνει με την κατανόηση του κειμένου, με ιδέες για το πώς κινείται αυτό το σμάρι των ικετίδων. Κι απ’ ό,τι μου είπε, αντίστοιχα την εξέπληξα κι εγώ, όπως με είδε μέσα από τις πρόβες. Όλο αυτό δημιούργησε μια νέα σχέση μεταξύ μας και νομίζω της άρεσε πολύ η θεατρική διαδικασία έτσι όπως την έζησε από μέσα» λέει η Ιωάννα Πιατά.

Τρία χρόνια μετρά στο θέατρο μετά την αποφοίτησή της η Ιωάννα Πιατά. Επειδή φαντάζομαι ότι όλοι ρωτούν για τον πατέρα της, τη ρωτάω αν την ενοχλεί. «Όχι. Είναι αναπόφευκτες οι ερωτήσεις». Άραγε το επίθετο Πιατά έχει αποτελέσει ευκαιρία ή τροχοπέδη ώς τώρα; «Ούτε το ένα ούτε το άλλο» απαντά. «Έχω περάσει ωραία, έχω βρεθεί σε καλές συγκυρίες, δεν έχω ούτε μισή άσχημη εμπειρία. Ίσως η επιλογή μου να γίνω ηθοποιός να μην ήταν ανεξάρτητη του μπαμπά μου, αλλά ό,τι έχω ανακαλύψει μέχρι τώρα, το έχω κάνει ανεξάρτητα. Την επιθυμία μου να γίνω ηθοποιός την ανακάλυψα και την έχτισα εγώ, όπως και όλες τις άλλες ιστορίες που μου τυχαίνουν». Τον συμβουλεύεται; «Όχι πολύ, κυρίως σε πρακτικά θέματα και το χαίρεται πολύ όταν το κάνω. Αν του έδινα παραπάνω χώρο, θα τον καταλάμβανε και θα ήταν πολύ πιο προστατευτικός» λέει γελώντας, για να συμπληρώσει «πάντα ήταν βέβαια. Έχω ζήσει κάποια πράγματα από τον μπαμπά μου στο θέατρο μικρότερη, αλλά η προστατευτικότητά του τον έκανε να αφήνει πάντα τα της δουλειάς έξω από το σπίτι...». Πώς φαντάζεται η ίδια την πορεία της στον χώρο του θεάτρου; «Χωρίς κουτάκια και κλειστους ορίζοντες. Η ίδια η ζωή είναι ανοιχτή, δεν την ορίζεις»...

INFO: «Ικέτιδες» του Αισχύλου, Πειραιώς 260, Κτίριο Ε, 22-23 Ιουνίου, 21:00. Μετάφραση: Ιωάννης Γρυπάρης, σκηνοθεσία: Χρήστος Στέργιογλου. Ερμηνεύουν οι: Ναζίκ Αϊδινιάν, Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Μελίσσα Κωτσάκη, Δήμητρα Μητροπούλου, Ιωάννα Μιχαλά, Κέλλυ Παπαδοπούλου, Ιωάννα Πιατά, Ανδρομάχη Σπανέλλη.Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (μειωμένο: 10 ευρώ, φοιτητικό: 5 ευρώ, κάρτα ανεργίας: 5 ευρώ, ΑμεΑ: 5 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.