search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:24
MENU CLOSE

Το ΚΚΕ δεν βλέπει θετικές συνέπειες από τη μείωση του χρέους εντός Ε.Ε.

19.06.2014 21:00
oldphotoskke1396860969.jpg

Ξημερώνει «νέα μέρα» στην αντιλαϊκή επίθεση, διατείνεται το ΚΚΕ, το οποίο σπεύδει να αποδομήσει το κλίμα αισιοδοξίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση προκειμένου να μη χάσει περαιτέρω κοινωνική στήριξη και να εξοικονομήσει πολιτικό χρόνο.

«Νέα μέρα» ξημερώνει, αλλά δεν είναι αυτή που ευαγγελίζεται ο Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει το νέο κυβερνητικό σχήμα και κυρίως την πολιτική των «μεταρρυθμίσεων» και της «επωαζόμενης» συμφωνίας για το χρέος.

Αντιθέτως, ξημερώνει «νέα μέρα» στην αντιλαϊκή επίθεση, διατείνεται το ΚΚΕ, το οποίο σπεύδει να αποδομήσει το κλίμα αισιοδοξίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση προκειμένου να μη χάσει περαιτέρω κοινωνική στήριξη και να εξοικονομήσει πολιτικό χρόνο.

Σύμφωνα με τον Περισσό, οι υποσχέσεις που μοιράζει ο Σαμαράς δεξιά κι αριστερά για μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας και αποκατάστασης κάποιων αδικιών – επειδή, υποτίθεται, η οικονομία ανακάμπτει, άρα το επιτρέπει – δεν είναι παρά απάτη εφόσον στην πραγματικότητα τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας θα συνεχιστούν καθώς αυτό επιβάλλουν η Ε.Ε. και τα μνημόνια διαρκείας.

Αντιλαϊκή επίθεση

Το ΚΚΕ υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ακόμη και μέτρα που προβάλλονται ως μέτρα ανακούφισης δεν είναι παρά μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ο «Ριζοσπάστης» επισημαίνει ότι ο Σαμαράς έφτασε να προβάλει ως ελάφρυνση από τα βάρη τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών διότι, όπως διατείνεται, αυτό θα επιφέρει μικρή αύξηση των αποδοχών των μισθωτών. «Διαφημίζει, δηλαδή, ως φιλολαϊκό μέτρο και… αύξηση των μισθών των εργαζομένων, το τελειωτικό χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία μέσα από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον χρόνο!» αναφέρει το κομματικό έντυπο.

Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα προειδοποιεί σε όλους τους τόνους για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση που είναι μπροστά και υπογραμμίζει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν στρατηγική επιλογή, εντός κι εκτός χώρας: «Τα αντιλαϊκά μέτρα, όπως οι απολύσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, η κατάργηση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, αποτελούν στρατηγικού χαρακτήρα κατευθύνσεις της Ε.Ε. και απαιτήσεις του κεφαλαίου, του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η “περίφημη” ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δηλαδή η καπιταλιστική κερδοφορία».

Σημειώνεται, παρενθετικά, ότι το ΚΚΕ σηκώνει το ζήτημα του ασφαλιστικού πραγματοποιώντας συλλαλητήριο σήμερα στα Προπύλαια (6 μ.μ.) με αφορμή τη νέα μείωση των επικουρικών από τις αρχές Ιουλίου αλλά και τη «νέα επίθεση» στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, με δεδομένο ότι στην επιχείρηση διαμόρφωσης κλίματος αισιοδοξίας επιχειρείται να προστεθεί και η έναρξη των συζητήσεων για τη ρύθμιση του χρέους, το ΚΚΕ προβάλλει την άποψη ότι εντός της Ε.Ε. ακόμη και με μικρότερο χρέος θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Και προκειμένου να αντικρούσει τις όποιες προσδοκίες μπορεί να έχουν διάφορες κοινωνικές ομάδες από τη μείωση του χρέους, υποστηρίζει ότι αυτή, αν υπάρξει, θα εξασφαλίσει καλύτερους όρους κερδοφορίας για το κεφάλαιο, αλλά δεν θα φέρει πίσω μισθούς και δικαιώματα.

Μάλιστα, με αφορμή τη συνάντηση Σαμαρά – Σόιμπλε, το Γραφείο Τύπου της Κ.Ε. σχολίασε ότι «η αντιπαράθεση συγκυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την καλύτερη δημοσιονομική διαχείριση συγκαλύπτει ότι η αντιλαϊκή πολιτική δεν οφείλεται στο υψηλό χρέος, γι’ αυτό και ανάλογα μέτρα εφαρμόζονται σ’ όλη την Ε.Ε., ανεξαρτήτως ύψους χρέους, νομίσματος, μνημονίων και τρόικας. Συγκαλύπτει ότι εντός των τειχών της εξουσίας των μονοπωλίων και της Ε.Ε. η όποια μείωση του χρέους δεν θα οδηγήσει ούτε καν σε ανάκτηση των απωλειών που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια».

Με άλλα λόγια, το ΚΚΕ δείχνει να θεωρεί «αποπροσανατολιστική» τη συζήτηση για το χρέος, επομένως και την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η παραπάνω παρέμβασή του στοχεύει κατά συνέπεια και την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία ο Περισσός έχει κατηγορήσει επανειλημμένως ότι διαγκωνίζεται να αναδειχθεί ως καλύτερος διαχειριστής της κρίσης, επιδιώκοντας να ακυρώσει, από τα αριστερά, τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα του χρέους, το οποίο ιεραρχεί στην κορυφή της ατζέντας του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:21