26/01/2020 10:14:35

Μιχάλης Κακογιάννης: Ένας Έλληνας του κόσμου

Μιχάλης Κακογιάννης: Ένας Έλληνας του κόσμου - Media

«Εγωιστικά και αναδρομικά θα έλεγα στον ελληνικό λαό να αγαπάει τις ταινίες μου, γιατί εγώ μέσα από τις ταινίες μου αγάπησα την Ελλάδα, αγάπησα τον λαό μας, αγάπησα τον πολιτισμό μας», είχε πει ο μεγάλος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης. Με εκκίνηση τα φετινά του γενέθλια, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τίμησε τη μνήμη του μεγάλου σκηνοθέτη με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προβολών και δραστηριοτήτων, στον χώρο πολιτισμού που ο ίδιος δημιούργησε και χάρισε στην Ελλάδα.

Μέσα από τις ταινίες του «Τρωάδες» (1971), «Ερόικα» (1960), «Βυσσινόκηπος» (1999), που παραμένουν επίκαιρες ακόμα και σήμερα, αφού τα φαινόμενα του ρατσισμού, του μιλιταρισμού και της πνευματικής αλαζονείας βρίσκονται στην καθημερινότητά μας, θυμηθήκαμε τον ταλαντούχο σκηνοθέτη αλλά και τον ανήσυχο διανοούμενο.

Παράλληλα από τις αρχές Μαΐου και έως τις 29 Ιουνίου 2014, πραγματοποιείται στους χώρους του ΙΜΚ έκθεση μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών από Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών και Σχολές Αρχιτεκτόνων της Ελλάδας και του εξωτερικού, που προσεγγίζουν, εμπνέονται και συνομιλούν εικαστικά με την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά» (1967).

Ένας Έλληνας του κόσμου με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Μιχάλης Κακογιάννης, άφησε πίσω του ένα έργο που σημάδεψε το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Πώς γράφεται, άραγε, ένα σενάριο; Υπάρχουν κανόνες στη σκηνοθεσία; Μπορεί το μοντάζ να «σώσει» μια ταινία; Σε αυτές τις ερωτήσεις θα δώσει απαντήσεις ένα εντατικό, πρακτικό σεμινάριο κινηματογράφου.

Μέσα από τρεις βασικούς κύκλους σεμιναρίων, που θα αφορούν το σενάριο, τη σκηνοθεσία και το μοντάζ, οι σπουδαστές θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές της οπτικοακουστικής αφήγησης και θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία. Θα μάθουν να μετατρέπουν μια ιδέα σε ένα ολοκληρωμένο σενάριο και θα ανακαλύψουν τον τρόπο να το προσεγγίσουν σκηνοθετικά.

Με εισηγητές τους Νίκο Λερό (σενάριο - σκηνοθεσία), Γιώργο Μουζακίτη (διεύθυνση παραγωγής), Γιάννη Φώτου (διεύθυνση φωτογραφίας), Ερρίκο Λίτση (κινηματογραφική υποκριτική) και Γιάννη Καραμπίτσο (σκηνοθεσία - μοντάζ), στη διάρκεια του σεμιναρίου κάθε σπουδαστής θα σκηνοθετήσει και θα μοντάρει τη δική του ολιγόλεπτη ταινία. Ο βασικός κορμός σεμιναρίων θα εμπλουτιστεί με master class αλλά και αποσπάσματα επιλεγμένων ταινιών και ανάλυσή τους από την πλευρά του σκηνοθέτη.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.