search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:36
MENU CLOSE

Μπομπ Ντύλαν: 50 χρόνια σε 25 σταθμούς!

21.06.2014 21:00
Μπομπ Ντύλαν: 50 χρόνια σε 25 σταθμούς! - Media

Είναι το γεγονός αυτού του καλοκαιριού. Σε λίγες μέρες ο Bob  έρχεται για τρίτη φορά στην Ελλάδα! Με περισσότερα από 600 τραγούδια, 46 άλμπουμ και ένα ρεκόρ πωλήσεων 110 εκατομμυρίων δίσκων, με πολλά Όσκαρ και βραβεία Γκράμι, ο 73χρονος Ntylan θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή τραγουδοποιούς. 

Είναι το γεγονός αυτού του καλοκαιριού. Σε λίγες μέρες ο Bob  έρχεται για τρίτη φορά στην Ελλάδα! Με περισσότερα από 600 τραγούδια, 46 άλμπουμ και ένα ρεκόρ πωλήσεων 110 εκατομμυρίων δίσκων, με πολλά Όσκαρ και βραβεία Γκράμι, ο 73χρονος Ntylan θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή τραγουδοποιούς. Έχει γράψει περισσότερα από 500 τραγούδια, κι έχει καταφέρει σε αυτό το διάστημα να χαρακτηριστεί από το περιοδικό «Rolling Stone» ως «ο σημαντικότερος σόλο καλλιτέχνης»

Ας δούμε λοιπόν μέσα από 25 σημαντικές στιγμές της πενηντάχρονης καριέρας του ποιος είναι αυτός ο θρύλος της παγκόσμιας μουσικής σκηνής…

1941: Γεννιέται στις 24 Μαΐου στο Duluth της Μινεσότα από Εβραίους γονείς.
1961: Τον Ιανουάριο, ο εικοσάχρονος τότε Robert Allen Zimmerman φτάνει στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει το μουσικό του είδωλο, τον Woody Gurthie.
1962: Αλλάζει επίσημα το όνομά του σε Bob Dylan και τον Μάρτιο κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο το όνομά του. Τα περισσότερα τραγούδια είναι διασκευές, εκτός από τα «Talkin’ New York» και «Song To Woody». Όλοι αρχίζουν να μιλούν με ενθουσιασμό για το εικοσάχρονο αγόρι με τη βαθιά φωνή.
1963: Κυκλοφορεί το βαθύτατα πολιτικό «The Times They Are A-Changin'», έναν δίσκο ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις, του οποίου τα περισσότερα τραγούδια αναφέρονται σε αληθινά περιστατικά και γεγονότα που συνέβησαν στην Αμερική.
1965: Τον Ιούλιο κυκλοφορεί το τραγούδι «Like a Rolling Stone», το τραγούδι – σταθμό της μουσικής παγκοσμίως, που τον ανέδειξε σαν έναν από τους μεγαλύτερους – για κάποιους τον σπουδαιότερο – καλλιτέχνες όλων των εποχών. Το τραγούδι που το περιοδικό «Rolling Stone» ανακήρυξε δυο φορές (το 2004 και το 2011) ως το κορυφαίο όλων των εποχών.
1966: Ετοιμάζει και παρουσιάζει το διπλό «Blonde on Blonde», το εμβληματικό άλμπουμ της γενιάς του. Την ίδια χρονιά – και ύστερα από ένα περίεργο ατύχημα με τη μοτοσυκλέτα του – αποφασίζει να μείνει εκτός συναυλιών, κάτι που τηρεί για τα επόμενα επτά χρόνια.
1971: Κυκλοφορεί το πρώτο του λογοτεχνικό πείραμα, «Tarantula», έναν εσωτερικό μονόλογο. Ο κόσμος, μέσα από αυτό, προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τον τρόπο σκέψης του Bob Dylan.
1972: Κάνει την πρώτη εμφάνισή του ως ηθοποιός στην ταινία «Pat Garrett & Billy the Kid» του Sam Peckinpah και υπογράφει το soundtrack της ταινίας, που περιέχει το «Knockin’ on Heaven’s Door», το πιο χιλιοπαιγμένο τραγούδι του.
1974: Tον Ιανουάριο ξαναρχίζει τις περιοδείες – μαζί με τους «The Band».
1975: Κυκλοφορεί το «Blood on Tracks», που θεωρείται το πιο προσωπικό του άλμπουμ, τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα, επηρεασμένο από το διαζύγιό του με την πρώτη του σύζυγο Sarah Lownds.
1979: Ανακοινώνει ότι βαφτίστηκε χριστιανός. Για τη θρησκεία έχει πει κατά καιρούς: «Δεν υπήρξα ποτέ αγνωστικιστής. Πάντα πίστευα σε μια ανώτερη δύναμη. Στη μουσική βρίσκω όλη τη θρησκευτικότητα που χρειάζομαι. Το τραγούδι του Hank Williams “I Saw The Light” είναι η θρησκεία μου. Τα τραγούδια είναι το λεξικό μου. Πιστεύω στα τραγούδια». Την ίδια χρονιά κερδίζει το πρώτο του Γκράμι. 
1985: Συμμετέχει στο σινγκλ «We are the World» και στις 13 Ιουλίου εμφανίζεται στο Live Aid που γίνεται στο στάδιο JFK της Φιλαδέλφειας.
1986: Παντρεύεται την Carolyn Dennis, μέλος της χορωδίας στις συναυλίες του. Μέσα από αυτόν τον γάμο, που λήγει το 1992, αποκτά το τέταρτο παιδί του. Έχει πέντε παιδιά (έχει υιοθετήσει και τον γιο της πρώτης γυναίκας του).
1988: Ξεκινά την περιοδεία «Never Ending Tour», που μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τις 2.200 παρουσιάσεις σε όλο τον κόσμο.
1991: Του απονέμεται το «Grammy Lifetime Achievement Award» από τον Jack Nicholson. Η τελετή συμπίπτει με την έναρξη του πρώτου πολέμου στον Κόλπο. Στην απονομή τραγουδά το «Masters of War» και μεταξύ άλλων αναφέρει τα λόγια που συνήθιζε να του λέει ο πατέρας του: «Γιε μου, μπορεί στη ζωή να διαφθαρείς τόσο πολύ, που ο πατέρας σου και η μητέρα σου να σε εγκαταλείψουν, να σε ξεγράψουν. Ακόμα και εάν αυτό συμβεί, ο Θεός δεν θα πάψει να πιστεύει στην ικανότητά σου να γίνεις καλύτερος μια μέρα μόνος σου, με τη θέλησή σου». 
1992: Γιορτάζει την τριακοστή επέτειο από την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του, στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στη Madison Square Avenue, με τη συμμετοχή τριάντα καλλιτεχνών, όπως οι: Neil Young, Johnny Cash, George Harrison, Eric Clapton κ.ά. 
2001: Κερδίζει Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα για το τραγούδι του «Things Have Changed», που ακούγεται στην ταινία «Wonder Boys», και την 11η Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί το αποκαλυπτικό άλμπουμ «Love and Theft» – το άλμπουμ – σταθμό για τη γενιά των παιδιών του.
2004: Κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Chronicles: Vol. One».
2006: Τον Μάιο ξεκινά το «Theme Time Radio Show», ένα ωριαίο ραδιοφωνικό δορυφορικό πρόγραμμα που μεταδίδεται σε όλον τον κόσμο, και τον Απρίλιο του 2009 ολοκληρώνει τον κύκλο του.
2007: Μία μικρή γκαλερί στο Chemnitz της Γερμανίας εκθέτει για πρώτη φορά πίνακες του Bob Dylan. Έως τώρα έχει εκδώσει έξι βιβλία ζωγραφικής και πολλές διάσημες γκαλερί και μουσεία έχουν φιλοξενήσει έργα του.
Αύγουστος 2007: Κυκλοφορεί η ταινία «I’m not there» του Todd Haynes εμπνευσμένη από
«τη μουσική και τις πολλές προσωπικότητες, τις πολλές ζωές του Bob Dylan». Η μουσική της ταινίας ήταν φυσικά τραγούδια του ίδιου. 
2008: Του απονέμεται το Βραβείο Πούλιτζερ θεσπίζοντας ειδική μνεία «για τη βαθιά, τεράστια επιρροή, τη συμβολή του στην αμερικάνικη ‘‘λαϊκή’’ μουσική και κουλτούρα, στον αμερικάνικο πολιτισμό εν γένει, που τον στιγμάτισε με τις λυρικές, ανυπέρβλητης ποιητικής δύναμης, συνθέσεις του».
2012: Τον τιμά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απονέμοντάς του το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, λέγοντας: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερος γίγαντας στην ιστορία της αμερικανικής μουσικής».
2009: Κυκλοφορεί η συλλογή «Together Through Life» και το 2012 το 35ο, το «Tempest».
2012: Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του θα δώσει το «παρών» στο Hollywood Palladium, στην τελετή απονομής των Critics’ Choice Movie Awards για να τιμήσει έναν φίλο ζωής, τον Martin Scorsese.
24 Ιουνίου 2014: Μια μέρα μετά τις συναυλίες του στην Ελλάδα, το χειρόγραφο με τους στίχους του «Like a Rolling Stone» – γραμμένο σε τέσσερις κόλλες επιστολόχαρτου ξενοδοχείου – θα βγει σε πλειστηριασμό από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s: «Tο τραγούδι που αψήφησε τις συμβάσεις της μουσικής βιομηχανίας, η οποία έως τότε ήθελε μικρά τρίλεπτα τραγούδια που μιλούν για αγάπη… Το τραγούδι των εξίμισι λεπτών μελαγχολικής, σκοτεινής ποίησης που ξανάγραψε τους κανόνες της ποπ μουσικής».

INFO Θεσσαλονίκη, Κυριακή 22 Ιουνίου, Λιμάνι. Αθήνα, Δευτέρα 23 Ιουνίου, TerraVibe Park. Τιμές εισιτηρίων: Τα πρώτα εισιτήρια κοστίζουν 33 ευρώ (έχει μείνει μικρός αριθμός εισιτηρίων). Μετά την εξάντλησή τους τα εισιτήρια θα κοστίζουν 36 ευρώ και στην τελική φάση της προπώλησης η τιμή θα διαμορφωθεί στα 39 ευρώ 

Σημεία προπώλησης

Αθήνα
Ticket House,
Πανεπιστημίου 42
 (εντός της στοάς),
τηλ.: 210-3608366
Reload Stores,
Πανεπιστημίου 54,
τηλ.: 210-3801464

Θεσσαλονίκη
Ticket House,
Πλ. Αριστοτέλους 5
Musicland,
Μητροπόλεως 102,
τηλ.: 2310-264880
Stereodisk,
Aριστοτέλους 4,
τηλ.: 2310-262912

Online Sales ή αγορές με πιστωτική κάρτα, 24 ώρες:
www.ticketpro.gr | www.tickethouse.gr

(Για την αγορά εισιτηρίων μέσω Ιnternet ή μέσω πιστωτικής κάρτας υπάρχει

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:35