search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:39
MENU CLOSE

Οι μικροί κινηματογραφιστές πετάνε τις μάσκες και παίρνουν βραβεία

21.06.2014 21:00
Οι μικροί κινηματογραφιστές πετάνε τις μάσκες και παίρνουν βραβεία - Media

Ζουμ και focus σε μια μαζοποιημένη κοινωνία. Γκρο πλαν σε ανθρώπους… απρόσωπους. Οι τελευταίοι φοράνε «μάσκες», αρνούμενοι να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο, και ακολουθούν μια προκαθορισμένη ρουτίνα κάθε μέρα.

Ζουμ και focus σε μια μαζοποιημένη κοινωνία. Γκρο πλαν σε ανθρώπους… απρόσωπους. Οι τελευταίοι φοράνε «μάσκες», αρνούμενοι να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο, και ακολουθούν μια προκαθορισμένη ρουτίνα κάθε μέρα. Μέχρι ένας από αυτούς να βγάλει τη μάσκα και να αφυπνίσει τους υπόλοιπους. Μέσα σε επτάμισι λεπτά, μια μικρού μήκους ταινία του 2ου Λυκείου Γρεβενών θίγει ένα σημαντικό πρόβλημα της κοινωνίας μας και δίνει το δικό της μήνυμα για αλλαγή.

«(Α)πρόσωπα» είναι ο τίτλος της μικρού μήκους ταινίας των μαθητών του 2ου Γενικού Λυκείου Γρεβενών. Σε ένα διάστημα λιγότερο από 10 λεπτά παρακολουθούμε τον πρωταγωνιστή να ζει σε μια εφιαλτική καθημερινότητα, περιτριγυρισμένος από ένα κοινωνικό σύνολο άχρωμο και ανιαρό. Κορεσμένος από τη ρουτίνα και από το δυστοπικό περιβάλλον που τον περιβάλλει, αποφασίζει να κάνει τη δική του μικρή επανάσταση. Αποδεσμεύει τον τραπεζίτη, τον εφιάλτη της καθημερινότητάς του, από τη μάσκα του και ωθεί τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο. «Η αλήθεια είναι πως, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι άνθρωποι μόνοι μας νιώθουμε πως κινδυνεύουμε από τους υπόλοιπους, ότι είμαστε εκτεθειμένοι και ευάλωτοι. Οι άνθρωποι σπαταλάμε καθημερινά τόσο χρόνο και ενέργεια σκεπτόμενοι τα προβλήματά μας, που τελικά κλεινόμαστε στον εαυτό μας και κάνουμε τον κόσμο μας “γκρίζο”» σημειώνει η 17χρονη Ιφιγένεια Τζιόλα, που συνυπέγραψε το σενάριο της ταινίας με τη μαθήτρια Κατερίνα Σιούμπουρα, και συνεχίζει: «Η ταινία απαντάει στο φαινόμενο αυτό βροντοφωνάζοντας το προφανές: Αρνήσου τη μαζοποίηση μέσα από την ατομική αντίσταση έναντι της παρακμής».

Υπό τους ήχους των Beatles («Eleanor Rigby» και «Revolution») και των Pink Floyd («Money»), η ταινία διερευνά με κινηματογραφική ματιά ένα κοινωνικό ζήτημα και δίνει τη δική της συμβολική απάντηση. Το τελικό αποτέλεσμα των παιδιών επιβραβεύθηκε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς έλαβε πριν από μερικούς μήνες το 3ο βραβείο στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους, ανάμεσα σε 167 συμμετοχές που ανέβασαν το ανταγωνιστικό επίπεδο του διαγωνισμού.
«Ήμουν αισιόδοξη από την πρώτη στιγμή, όπως και όλοι μας μέσα στην ομάδα.
Πιστεύαμε ότι το αποτέλεσμα της ταινίας ήταν αρκετά δυνατό σε σχέση με την εμπειρία που είχαμε πάνω στη δημιουργία ταινιών» ομολογεί η επίσης 17χρονη Θωμαή Γκαντήραγα, υπεύθυνη κάμερας και μοντάζ. Η Θωμαή στάθηκε και στο γεγονός πως η «κατάσταση που επικρατεί πλέον στη χώρα μας έχει ωθήσει τους μαθητές να λειτουργούν με έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, τον οποίο οι περισσότεροι προσπαθούν να τον εκφράσουν μέσω της τέχνης του κινηματογράφου».

Ο μαθητής Γιάννης Σέτζας, ηθοποιός στην ταινία, παρέλαβε μαζί με την Ιφιγένεια Τζιόλα και τη Θωμαή Γκαντήραγα το 3ο βραβείο από την Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού, στη Γενική Γραμματεία των Μέσων Ενημέρωσης. Πιστεύει ακράδαντα στο μήνυμα που μεταφέρει η ταινία και τη συμβολή των νέων για αλλαγή. «Σίγουρα οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να αφυπνίσουν την κοινωνία καθώς διακατέχονται από επαναστατικό πνεύμα και κοινωνική ευαισθησία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Οι τρόποι που διαθέτουν, είναι πολλοί, αλλά ο δημιουργικός – καλλιτεχνικός είναι ο πιο δημοφιλής αφού μπορούν να συγκινήσουν και να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη της κοινωνίας». Η δύναμη της έκφρασης μέσω της τέχνης έχει συγκινήσει τόσο τον ίδιο όσο και τους υπόλοιπους μαθητές που συνέβαλαν στη δημιουργία της ταινίας. Και λίγο πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους στην ταινία οι τελευταίοι στέλνουν το δικό τους μήνυμα στην κοινωνία, επικαλούμενοι τον Απόστολο Παύλο:
«Και μην προσαρμόζεστε στον τρόπο ζωής του κόσμου αυτού, αλλά να μεταμορφώνεστε, καλλιεργώντας έναν καινούργιο τρόπο σκέψης»…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:39