search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:05
MENU CLOSE

Ευθύνες στο ΥΠΕΞ για τα χημικά όπλα στη Μεσόγειο

19.06.2014 21:00
Ευθύνες στο  ΥΠΕΞ για τα χημικά όπλα στη Μεσόγειο - Media

Την απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης από την πλευρά του αρμόδιου ελληνικού υπουργείου εξωτερικών καθώς και την έλλειψη ενημέρωσης για τον τελικό προορισμό του συνόλου των χημικών όπλων επεσήμαναν το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace και το WWF Ελλάς

Την απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης από την πλευρά του αρμόδιου ελληνικού υπουργείου εξωτερικών καθώς και την έλλειψη ενημέρωσης για τον τελικό προορισμό του συνόλου των χημικών όπλων επεσήμαναν το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace και το WWF Ελλάς που συμμετείχαν την Παρασκευή 20 Ιουνίου σε τηλεφωνική διάσκεψη με θέμα την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου κατόπιν πρόσκλησης του Οργανισμού Καταστροφής Χημικών Όπλων (OPCW).

Τόσο το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, όσο και το WWF Ελλάς, τονίζουν την ανάγκη να αναλάβει τον ρόλο και τις ευθύνες του το Υπουργείο Εξωτερικών και να εξασφαλίσει δημοσιοποίηση της απαραίτητης πληροφορίας. Με βάση την αρχή της προφύλαξης και σε εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί επαρκώς εξονυχιστική μελέτη των πιθανών επιπτώσεων.

Οι οργανώσεις δηλώνουν αντίθετες σε κάθε επιχείρηση που ενέχει περιβαλλοντικούς κινδύνους, αν δεν έχει προηγουμένως υποβληθεί στην απαραίτητη διαδικασία περιβαλλοντικής εκτίμησης και εξέτασης εναλλακτικών λύσεων και χωροθετήσεων (σε θαλάσσιο ή χερσαίο χώρο).

Σκοπός της διάσκεψης ήταν η ενημέρωση σε μια σειρά από σημαντικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας και τα οποία χρήζουν περαιτέρω αποσαφήνισης.

Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων έθεσαν εκ νέου ως επιτακτικής σημασίας:

-Το γεγονός ότι η επιχείρηση δεν έχει υποβληθεί, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα, σε κανενός είδους εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή κινδύνου, όπως θα ανέμενε κανείς για μία αντίστοιχη επιχείρηση στην στεριά.
 -Το  κενό περιβαλλοντικής νομοθεσίας που καλύπτει την καινοφανή επιχείρηση καταστροφής χημικών όπλων εν πλω.
 -Τον υπαρκτό κίνδυνο ατυχήματος, βλάβης  ή δυσλειτουργίας, με πιθανούς κινδύνους για τη Μεσόγειο, ο οποίος έχει τεθεί από το WWF Ελλάς ήδη από τον Φεβρουάριο.
-Την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς και την έλλειψη διαβούλευσης με πλήθος εμπλεκόμενων μερών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:03