17/07/2019 19:05:36

Κατάσχονται 200.000 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο

Κατάσχονται 200.000 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο - Media
 
Στην κυριότητα του Δημοσίου θα αρχίσουν να περιέρχονται από το 2015 όσα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη». 

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η κτηματογράφηση των εν λόγων ακινήτων, σε 340 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999 και όπως προβλέπεται από το νόμο, η προθεσμία δήλωσης -για τα παλαιά προγράμματα- είναι 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου σε μία περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 χρόνια για τους κατοίκους εξωτερικού. Για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν από το 2008, ο προθεσμίες είναι 5 χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και 7 χρόνια για όσους ζουν μόνιμα στο εξωτερικό. 

Σε περίπτωση που ένα ακίνητο περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να επανακτήσουν το ακίνητο. 

Ο αριθμός των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» ανέρχεται σε 200.000, εκ των οποίων 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια, και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα,  τα ακίνητα που κινδυνεύουν άμεσα, από το 2015, βρίσκονται σε 20 περιοχές: Αγία Τριάδα (Θεσ/νίκη), Μεθώνη, (Πιερία), Μέγας Αλέξανδρος (Δράμα), Άγιος Ανδρέας (Καβάλα), Άβατο (Ξάνθη), Εράσμιος (Ξάνθη), Αίγειρος (Ροδόπη), Πηγές (Καβάλα), Καλαμπάκι (Δράμα), Πευκοδάσος (Κιλκίς), Πολύκαστρο (Κιλκίς), Μεσιά (Κιλκίς), Φιλοθέη (Άρτα), Αγία Βαρβάρα (Ημαθία), Γλινός (Τρίκαλα), Μαρτίνο (Φθιώτιδα), Παράλιο Άστρος (Αρκαδία), Ασπρόχωμα (Μεσσηνία), Άστρος (Αρκαδία), Λαίικα (Μεσσηνία). 

Από το 2016 μπαίνουν στην «κόκκινη ζώνη» άλλες 92 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, κάποιες εκ των οποίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη).

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.