search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:00
MENU CLOSE

Ζωντανοί οι Πορτογάλοι με… buzzer beater!

23.06.2014 06:10
Ζωντανοί οι Πορτογάλοι με… buzzer beater! - Media

Στο… και πέντε κατάφεραν οι Πορτογάλοι με τον Βαρέλα, να «κλέψουν» τον βαθμό από τους Αμερικάνους (2-2), κατορθώνοντας παράλληλα να μείνουν ζωντανοί στο κυνήγι της πρόκρισης στους «16» του Μουντιάλ.

Στο… και πέντε κατάφεραν οι Πορτογάλοι με τον Βαρέλα, να «κλέψουν» τον βαθμό από τους Αμερικάνους (2-2), κατορθώνοντας παράλληλα να μείνουν ζωντανοί στο κυνήγι της πρόκρισης στους «16» του Μουντιάλ. Στο ωραιότερο παιχνίδι της ημέρας, η Αλγερία επικράτησε της Νότιας Κορέας με 4-2, ενώ το Βέλγιο δυσκολεύτηκε αλλά τελικά έκαμψε την αντίσταση της Ρωσίας με γκολ στο 88’.
 
Αναλυτικά οι αναμετρήσεις της Κυριακής:
 
 
ΗΠΑ-Πορτογαλία 2-2
 
Με γκολ του Βαρέλα στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, η Πορτογαλία αναδείχθηκε ισόπαλη με τις ΗΠΑ, 2-2 στο Μανάους και τα πάντα στον 7ο όμιλο του Μουντιάλ θα κριθούν στην 3η και τελευταία αγωνιστική.
 
Γερμανία και ΗΠΑ έχουν από 4 βαθμούς και το «πάνω χέρι» για να προκριθούν (κοντράρονται μαζί στο φινάλε του γκρουπ), ενώ Πορτογαλία και Γκάνα από έναν και ελπίζουν σε θαύμα. Η ομάδα του Γιούνγκερ Κλίνσμαν έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να «κλειδώσει» την πρόκριση από σήμερα, καθώς είχε το προβάδισμα μέχρι το 95ο λεπτό με 2-1, ωστόσο, μπορεί ακόμη και με ήττα στο φινάλε να περάσει στην επόμενη φάση του τουρνουά.
 
Τα όνειρα των Ιβήρων στη διοργάνωση σταμάτησαν, προσωρινά στο 81΄ με το γκολ του Ντέμπσεϊ, δεύτερο για τον έμπειρο παίκτη σε ισάριθμα ματς, αλλά μετά τη σέντρα-ξυράφι του Ρονάλντο στο 95΄, ο Βαρέλα με καρφωτή κεφαλιά έδωσε (ελάχιστες) ελπίδες πρόκρισης στους Πορτογάλους, που μετά από δύο αγώνες αγνοούν τη νίκη (ήττα και ισοπαλία), ενώ έχουν δεχτεί 6 γκολ και έχουν πετύχει 2.
 
Το παιχνίδι γρήγορα πήρε… φωτιά, καθώς πριν καλά-καλά «ζεσταθούν» οι δύο ομάδες, ο Νάνι εκμεταλλεύτηκε τη λανθασμένη απομάκρυνση της μπάλας από τον Πέκερμαν και μόλις στο 5ο λεπτό «εκτέλεσε» τον Χάουαρντ, βάζοντας μπροστά στο σκορ τους Ίβηρες.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν στη συνέχεια να βγουν στην επίθεση για να ισοφαρίσουν, χωρίς να ανησυχήσουν ιδιαίτερα την εστία του Μπέτο, εκτός από την φάση με το Ντέμπσεϊ, το σουτ του οποίου από πλάγια δεξιά εξουδετέρωσε με τα πόδια ο Πορτογάλος γκολκίπερ.
 
Η ομάδα που είχε τις πιο «καθαρές» ευκαιρίες για να πετύχει κι άλλο γκολ ήταν η Πορτογαλία. Ο Νάνι, που σκόραρε στο ξεκίνημα του αγώνα, ήταν αυτός που λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου είχε ένα σουτ που απόκρουσε δύσκολα ο Χάουαρντ, ενώ στη συνέχεια «σημάδεψε» το αριστερό δοκάρι του τερματοφύλακα των ΗΠΑ. Στην επαναφορά της μπάλας ο Χάουαρντ έκανε σπουδαία επέμβαση στο πλασέ του Έντερ από το σημείο του πέναλτι.
 
Με την τεράστια ευκαιρία για τις ΗΠΑ ξεκίνησε το δεύτερο μέρος. Στο 55΄ ο Μπράντλεϊ έπιασε το σουτ στην κενή εστία, αλλά ο Ρικάρντο Κόστα απόκρουσε πάνω στη γραμμή. Το 1-1 ήρθε για την ομάδα του Κλίνσμαν στο 64΄ με το φοβερό σουτ του Τζόουνς, που άφησε «άγαλμα» τον Μπέτο.
 
Η ολική ανατροπή του σκηνικού ήρθε στο 81ο λεπτό με το γκολ που πέτυχε από κοντά ο Ντέμπσεϊ (2-1). Κι ενώ οι Πορτογάλοι σκέφτονταν ήδη το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα, ο Βαρέλα, με το γκολ της ισοφάρισης έδωσε «φιλί ζωής» στο συγκρότημα του Πάουλο Μπέντο, που στο φινάλε του ομίλου θέλει νίκη με πάνω από δύο γκολ επί της Γκάνας και ταυτόχρονα ήττα των ΗΠΑ από τη Γερμανία.
 
 


 
ΗΠΑ (Κλίνσμαν): Χάουαρντ, Μπράντλεϊ, Μπέσλερ, Μπίσλι, Ντέμπσι, Μπεντόγια (72’ Γιέντλιν), Τζόουνς, Μπέκερμαν, Ζούσι, Κάμερον, Τζόνσον. 

Πορτογαλία (Μπέντο): Μπέτο, Μπρούνο Άλβες, Μιγκέλ, Ρονάλντο, Μουτίνιο, Ρ. Κόστα, Μεϊρέλες (69’ Βαρέλα), Νάνι, Αλμέιδα (46’ Ουίλιαμ), Περέιρα, Πόστιγκα (16΄ Έντερ). 
 

 
Ν. Κορέα-Αλγερία 2-4
 
«Αγκαλιά» με την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ βρίσκεται η Αλγερία, η οποία με το επιβλητικό 4-2 επικράτησε της Νότιας Κορέας, στο στάδιο «Μπέιρα Ρίο» του Πόρτο Αλέγκρε, για την 2η αγωνιστική του 8ου ομίλου. 
 
Πέρα για πέρα δίκαιη η νίκη της ομάδας του Βαχίντ Χαλίλχοζιτς (2η στην  ιστορία της σε Μουντιάλ μετά τη διοργάνωση του 1982 στην Ισπανία), η οποία κυριάρχησε από τα πρώτα λεπτά στο ματς, απέναντι στους Ασιάτες που δεν έδειξαν απολύτως τίποτα. Με τα τέσσερα γκολ που πέτυχε, μάλιστα, έγινε η πρώτη εθνική ομάδα από την Αφρική που πετυχαίνει 4 γκολ στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων.
 
Μπορεί στο 5ο λεπτό ο Κολομβιανός διαιτητής, Βιλμάρ Ρολντάν, να μην υπέδειξε το καθαρό πέναλτι που έγινε στον Φενγκουλί, ωστόσο, οι Αλγερινοί δεν το έβαλαν κάτω και «καθάρισαν» το παιχνίδι από το πρώτο 45λεπτο.
 
Ο Σλιμανί στο 26΄ μπήκε στην περιοχή και παρά το μαρκάρισμα δύο παικτών της Κορέας πλάσαρε τον Γιουνγκ (1-0), ενώ πριν συμπληρωθεί το 27ο λεπτό, ο Χαλίς με καρφωτή κεφαλιά εκμεταλλεύτηκε την άστοχη έξοδο του Νοτιοκορεάτη γκολκίπερ κι «έγραψε» το 2-0 μέσα σε αποθέωση.
 
Στο 38΄ ο Τζαμπού, με άψογο πλασέ, μετά την ασίστ του Σλιμανί, «σφράγισε» τη νίκη για την Αλγερία, η οποία με την πρώτη της νίκη στο τουρνουά (έχασε στην πρεμιέρα από το Βέλγιο με 2-1) έφτασε τους 3 βαθμούς και είναι πολύ πιθανό να της αρκεί και η ισοπαλία στο ματς με τη Ρωσία (σ.σ. ακόμη και με ήττα μπορεί να περάσει) για να προκριθεί στην επόμενη φάση του Μουντιάλ (στο άλλο ματς του ομίλου το Βέλγιο θα αντιμετωπίσει της Νότια Κορέα). Οι Ασιάτες, από την πλευρά τους  πρέπει να κάνουν την υπέρβαση με τους Βέλγους, εάν θέλουν να προκριθούν.
 
Πάλεψαν οι παίκτες του Χονγκ στο δεύτερο μέρος και πέτυχαν δύο γκολ με τους Σον (50΄) και Κου (74΄), αλλά ενδιάμεσα (62΄) ο Μπραχίμι είχε κάνει το 4-1 κι απλοποίησε τα πράγματα για τους Αφρικανούς.
 


 
Ν. Κορέα (Μπο Χονγκ): Γιουνγκ, Γιουν, Κβον Κιμ, Χο Χονγκ, Γιονγκ Λι (64’ Κέουν Χο Λι), Κι, Τσουνγκ Γιονγκ Λι, Κου, Χαν (78’ Γι), Τσου Γιουνγκ Παρκ (57’ Τσαν Σου Κιμ), Σον 

Αλγερία (Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς): Εμπολί, Μπουχέρα, Μεσμπά, Χαλίσε, Μαντί, Μεντζανί, Μπραχίμι (77’ Λασέν), Φεγκουλί, Ντζαμπού (73’ Γκιλάς), Μπενταλέμπ, Σλιμανί 
 


 
 
Βέλγιο-Ρωσία 1-0
 
Ο 19χρονος, Οριγκί, που είχε μπει αλλαγή στο 57΄ αντί του Λουκάκου, ήταν ο άνθρωπος που «ξεκλείδωσε» τη ρωσική άμυνα στο 88΄ και με το «χρυσό» γκολ που πέτυχε, χάρισε τη νίκη-πρόκριση στο Βέλγιο (1-0) για την φάση των «16» του Μουντιάλ.
 
Σε μία ακόμη μέτρια εμφάνισή της, η ομάδα του Μαρκ Βίλμοτς βρήκε τον τρόπο να πετύχει τη δεύτερη σερί νίκη της, προερχόμενη και αυτή από ποδοσφαιριστή που ήρθε από τον πάγκο. Με την Αλγερία οι Φελαϊνί και Μέρτενς μετέτρεψαν το 0-1 σε 2-1, ενώ απόψε ήταν η σειρά του νεαρού Οριγκί να σκοράρει μετά την ασίστ του Αζάρ, δύο λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης. 
 
Η Ρωσία του Φάμπιο Καπέλο αντιμετωπίζει το φάσμα του αποκλεισμού, διότι σε δύο περιπτώσεις που βρέθηκε…φάτσα με το γκολ οι παίκτες της δεν βρήκαν στόχο. 
Μέτριο ποιοτικά ήταν το παιχνίδι στα πρώτα 45 λεπτά, με το Βέλγιο να έχει την ελαφρά υπεροχή, αλλά τη Ρωσία να είναι αρκετά απειλητική στις αντεπιθέσεις.
 
Οι παίκτες του Βίλμοτς έφταναν με σχετική άνεση έξω από την περιοχή του Ακινφέεφ, αλλά εκεί είτε με λάθη στην τελική πάσα, είτε λόγω της σωστής αμυντικής τακτικής των Ρώσων, οι προσπάθειές τους έμεναν ημιτελείς.
 
Η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο, από την άλλη μεριά, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του «Μαρακανά» με στόχο να διατηρήσει το μηδέν στην άμυνά της κι από κει και πέρα με γρήγορες αντεπιθέσεις να ψάξει για το γκολ. Στο 44΄ οι Ρώσοι «άγγιξαν» την επιτυχία, αλλά ο Κοκόριν εντελώς αμαρκάριστος από το σημείο του πέναλτι απέτυχε να στείλει με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα.
 
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Εστσένκο στο 81΄ έχασε νέα ευκαιρία για τους Ρώσους (σουτ άουτ από την περιοχή), ενώ στο 86΄ το Βέλγιο απείλησε για πρώτη φορά με το δοκάρι του Μιραλάς, μετά το απευθείας φάουλ του επιθετικού της Έβερτον.
 
 


 

Βέλγιο: Κουρτουά, Άλντερβέιρελντ, Φαν Μπούιτεν, Κομπανί, Βερμάελεν (32’ Βερτόγχεν), Βίτσελ, Φελαϊνί, Ντε Μπρούιν, Μέρτενς (75’ Μιραλάς), Αζάρ, Λουκάκου (57’ Οριτζί) 

Ρωσία: Ακινφέεφ, Κοζλόφ (62’ Εσένκο), Ιγκνασέβιτς, Γκλουσακόφ, Κοκόριν, Μπερεζούτσκι, Σάτοφ (83’ Τζαγκόεφ), Σαμέντοφ, Φαϊζουλίν, Κομπάροφ, Κανούνικοφ 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:59