search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:15
MENU CLOSE

Το χρονικό του εντοπισμού του φορτίου-μαμούθ ηρωίνης – Ο πληροφοριοδότης και το SMS του εφοπλιστή

23.06.2014 08:27
Το χρονικό του εντοπισμού του φορτίου-μαμούθ ηρωίνης – Ο πληροφοριοδότης και το SMS του εφοπλιστή - Media

Στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με το φορτίο-μαμούθ ηρωίνης έφθασε το Λιμενικό Σώμα σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και την αμερικανική δίωξη ναρκωτικών DEA.

(Αναδημοσίευση από το ethnos.gr)
 
Στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με το φορτίο-μαμούθ ηρωίνης έφθασε το Λιμενικό Σώμα σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και την αμερικανική δίωξη ναρκωτικών DEA.
 
Δέκα ημέρες μετά τη σύλληψη του εφοπλιστή και της πρώην συζύγου του, αλλά και την κατάσχεση 1,13 τόνου ηρωίνης στη βίλα της Φιλοθέης, οι Αρχές εντόπισαν το δεύτερο μέρος του «λευκού» φορτίου σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη και πάλι στο Κορωπί.
 
Συνολικά, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα του συγκεκριμένου ναρκωτικού που έχει βρεθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος και ξεπερνά τους δύο τόνους, ενώ η αξία του στην καθαρή του μορφή (ανόθευτο) υπερβαίνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ!
 
Οι αξιωματικοί του Λιμενικού και της DEA γνώριζαν ότι μετά τις πρώτες συλλήψεις υπήρχαν ασύλληπτα μέλη του καρτέλ, όπως και αρκετά κιλά ηρωίνης που δεν είχαν βρεθεί. Αξιοποιώντας πληροφορίες, πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επιχείρηση το βράδυ του Σαββάτου σε Ελευσίνα και Κορωπί, συλλαμβάνοντας 14 άτομα, ενώ κατάσχεσαν και το δεξαμενόπλοιο «NOOR ONE».
 
Τελικά δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν βρήκαν έπειτα από εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή του Κορωπίου σχεδόν έναν τόνο ηρωίνης αποθηκευμένη σε κτίριο που παλιά λειτουργούσε ως κτηνοτροφική μονάδα.
 
Το χρονικό

Σύμφωνα με το Λιμενικό, στα τέλη Απριλίου το πλοίο «NOOR ONE» με σημαία Τόγκο ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ασία. Σε αυτό επέβαιναν 11 Ινδοί ως πλήρωμα, η 52χρονη Ελληνίδα εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας και ένας Έλληνας.
 
Ο τελευταίος φέρεται να είναι ο έμπιστος συνεργάτης του εφοπλιστή και ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τη μεταφορά των ναρκωτικών και την εκφόρτωσή τους από το πλοίο.
 
Στις αρχές Μαΐου, καθώς το «NOOR ONE» έπλεε σε διεθνή ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Πακιστάν, ο καπετάνιος του δήλωσε μηχανική βλάβη και ακινητοποίησε το πλοίο για να επιδιορθωθεί.
 
Σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό και το ΣΔΟΕ, αυτό ήταν πρόφαση για να προσεγγίσουν το πλοίο αυτοσχέδια ταχύπλοα (λάντζες) και να το φορτώσουν με δύο τόνους ηρωίνης. Στο πλοίο ανέβηκε και ένας Ιρανός (έχει συλληφθεί) ο οποίος είχε τον ρόλο του συνοδού του «πολύτιμου» φορτίου.
 
Μόλις φορτώθηκε η ηρωίνη, το δεξαμενόπλοιο συνέχισε το ταξίδι του και στις 7 Ιουνίου έφθασε και έδεσε στη Βλήχα Ελευσίνας.
 
Το καρτέλ της ηρωίνης ξεφόρτωσε μεταξύ 7 και 11 Ιουνίου δύο μέρη της ηρωίνης (συνολικά 1,133 κιλά) και με δύο δρομολόγια εστάλησαν στη βίλα της Φιλοθέης και στην αποθήκη στο Κορωπί. Τότε επενέβη το Λιμενικό και η DEA συλλαμβάνοντας την πρώην σύζυγο του εφοπλιστή, τη μητέρα της, τον γιο τους και τον νυν σύντροφό της, καθώς και έξι Τούρκους με βελγικά διαβατήρια.
 
Κι ενώ ο εφοπλιστής που είχε πληροφορηθεί την έφοδο των βατραχανθρώπων στη βίλα και πήγαινε να παραδοθεί δηλώνοντας άγνοια φέρεται να έστειλε σε δικό του άνθρωπο μήνυμα -πιθανότατα SMS- στο οποίο έλεγε να εξαφανιστούν τα 986,600 κιλά ηρωίνης που βρίσκονταν στο «NOOR ONE».
 
Τελικά, τα ναρκωτικά τοποθετήθηκαν σε φορτηγό κάτω από καύσιμη ύλη ΠΕΛΕΤ και μεταφέρθηκαν σε αποθήκη στην περιοχή Λαμπρικά Κορωπίου, όπου εντοπίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου.

Το «βαθύ λαρύγγι»
 
Η ύπαρξη πληροφοριοδότη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση του καρτέλ ναρκωτικών, το οποίο οι Αρχές θεωρούν ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με δράση αρκετών ετών. Οι αξιωματικοί του Λιμενικού έχουν σαφή εικόνα για τους ρόλους που είχαν οι συλληφθέντες στη μεταφορά της ποσότητας-μαμούθ ηρωίνης.
 
Όπως λένε, ο εφοπλιστής φέρεται να ήταν ο παραλήπτης του φορτίου που θα το αποθήκευε στην Ελλάδα και σταδιακά θα το έδινε στους Τούρκους συλληφθέντες (12 Ιουνίου), για να το διακινήσουν στην Κεντρική Ευρώπη. Ο Ελληνας που συνελήφθη από το Λιμενικό το βράδυ του Σαββάτου φέρεται να είναι ο άμεσος συνεργάτης του εφοπλιστή και υπεύθυνος για τη φόρτωση ? εκφόρτωση της ηρωίνης προς και από το πλοίο.
 
Η 52χρονη Ελληνίδα εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας (επίσης συλληφθείσα), που δηλώνει τόπο διαμονής την Αργυρούπολη, εκτιμάται ότι είναι η «βιτρίνα» του καρτέλ, καθώς το δεξαμενόπλοιο «NOOR ONE» αγοράστηκε πριν από 1,5 χρόνο για να πραγματοποιήσει τα συγκεκριμένα δρομολόγια μεταφοράς των ναρκωτικών. Η ίδια δηλώνει άγνοια και επιρρίπτει ευθύνες στον καπετάνιο του πλοίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεξαμενόπλοιο κατασκευάστηκε το 1961 και σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιούσε δρομολόγια από και προς την Κύθνο, πριν αγοραστεί από άλλη ελληνική εταιρεία.
 
Ο ρόλος του Ιρανού

Ο Ιρανός που φέρεται να ανέβηκε στο «NOOR ONE» ανοιχτά του Ομάν ήταν ο συνοδός της ηρωίνης στα αμπάρια του πλοίου. Το καρτέλ τον προσέγγισε και του έταξε 50 εκατομμύρια ιρανικά ριάλια, τα οποία αντιστοιχούν περίπου σε 1.500 ευρώ. Τομέας ευθύνης του ήταν να μην αφήσει τα σακιά ρυζιού με την ηρωίνη από τα μάτια του.
 
Μερικές μέρες μετά τις πρώτες συλλήψεις προσπάθησε να παραλάβει το ήδη κατασχεμένο φορτηγό όχημα, που είχε εντοπιστεί σε χώρο στάθμευσης πρατηρίου καυσίμων στην περιοχή Σχιστό Ασπροπύργου και χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
 
Το «βαθύ λαρύγγι» του καρτέλ παρείχε σίγουρες πληροφορίες και σε συνδυασμό με τις πολύμηνες και συντονισμένες έρευνες οι Αρχές κατάφεραν να φθάσουν στη μεγάλη επιτυχία. Σημαντικό μερίδιο σε αυτή έχει η αναδιοργάνωση του Λιμενικού Σώματος από τον αρμόδιο υπουργό και η δημιουργία επίλεκτων ομάδων αντιμετώπισης τέτοιων υποθέσεων.
 
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε σχετικά: «Για τη χθεσινή, νέα επιτυχία εντοπισμού και κατάσχεσης ενός ακόμη τόνου ηρωίνης αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Λιμενικό Σώμα και στα στελέχη που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση. Σας τα μεταφέρω από τον πρωθυπουργό, σας τα εκφράζω εγώ προσωπικά και βέβαια όλος ο ελληνικός λαός».
 
Οι 14 συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το βράδυ στον Εισαγγελέα Πειραιά, ύστερα από εσπευσμένη κλήση από τον ίδιο, λόγω της σπουδαιότητας της πρωτοφανούς στα ελληνικά χρονικά υπόθεσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:15