search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:07
MENU CLOSE

Ένοχος για τις υποκλοπές ο πρώην διευθυντής της News of the World

24.06.2014 14:10
Ένοχος για τις υποκλοπές ο πρώην διευθυντής της News of the World - Media

Η Ρεμπέκα Μπρουκς, πρώην επικεφαλής του κλάδου βρετανικών εφημερίδων της News Corp., αθωώθηκε από δικαστήριο του Λονδίνου της κατηγορίας ότι είχε ενορχηστρώσει εκστρατεία τηλεφωνικών υποκλοπών και δωροδοκιών αξιωματούχων.

Η Ρεμπέκα Μπρουκς, η πρώην επικεφαλής του κλάδου βρετανικών εφημερίδων του ομίλου News Corp., αθωώθηκε σήμερα από δικαστήριο του Λονδίνου της κατηγορίας ότι είχε ενορχηστρώσει μια εκστρατεία τηλεφωνικών υποκλοπών και δωροδοκιών αξιωματούχων στο πλαίσιο του "κυνηγιού" για αποκλειστικές ειδήσεις. 

Οι ένορκοι στο κακουργιοδικείο του Λονδίνου απάλλαξαν ομόφωνα την Μπρούκς, αλλά έκριναν ένοχο τον Άντι Κόλσον, πρώην εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και πρώην διευθυντή μιας από τις βρετανικές εφημερίδες του Μέρντοκ. Ο Κόλσον κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στη συνωμοσία για τις τηλεφωνικές υποκλοπές έπειτα από μια δίκη που διήρκεσε επτά μήνες και κινδυνεύει τώρα να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης. 

Η καταδίκη θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Κάμερον. Εκπρόσωπός του δήλωσε πως ο πρωθυπουργός θα τιμήσει την υπόσχεσή του να ζητήσει συγγνώμη, την οποία είχε δώσει τον Ιούλιο του 2011, όταν το σκάνδαλο βρισκόταν στην κορύφωσή του. Πολιτικοί αντίπαλοι αμφισβητούν εδώ και καιρό την κρίση του Κάμερον όσον αφορά την πρόσληψη του Κόλσον το 2007, αφού εκείνος είχε παραιτηθεί από τη διεύθυνση της εφημερίδας "Νιούζ οφ δι Ουόρλντ" του Μέρντοκ, που σήμερα έχει κλείσει, αφού δύο εργαζόμενοί του είχαν φυλακισθεί για τηλεφωνικές υποκλοπές. 

Ο Κόλσον είχε αρνηθεί τότε πως είχε κάνει οτιδήποτε επιλήψιμο, όμως ο Εντ Μίλιμπαντ, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, δήλωσε το 2011 πως η πρόσληψη του Κόλσον ήταν "ένα καταστροφικό σφάλμα κρίσης" εκ μέρους του Κάμερον και είχε απαιτήσει να ζητήσει συγγνώμη γι΄ αυτό. Ακόμη και μερικοί σύμμαχοι του Κάμερον τον είχαν προειδοποιήσει τότε να μην συνεργαστεί με τον Κόλσον. Ο Κάμερον δήλωσε το 2011 προς το κοινοβούλιο ότι θα ζητήσει συγγνώμη αν αποδειχθεί πως ο Κόλσον του είχε πει ψέματα και γνώριζε για τις υποκλοπές.

Κατά τη σημερινή ανάγνωση της ετυμηγορίας, η Μπρουκς δεν παρέμεινε ανέκφραστη και μια νοσηλεύτρια την οδήγησε έξω από το δικαστήριο, για να περάσει αργότερα ανάμεσα από μια ομάδα φωτογράφων και να μπει σ΄ ένα ταξί. Την ακολουθούσε ο σύζυγός της, ο Τσάρλι, ο οποίος απαλλάχθηκε επίσης από την κατηγορία ότι προσπάθησε να παρμποδίσει την έρευνα. Ο δικηγόρος της Μπρουκς υποστήριξε πως η κατηγορούσα αρχή απέτυχε να παρουσιάσει κάποια "καπνισμένη κάνη" στη διάρκεια των 14 ημερών που εξέτασε εντατικά την κατηγορουμένη στο εδώλιο, και παρομοίασε την απόφαση των αρχών να προχωρήσουν στη δίκη της με μεσαιωνικό κυνήγι μαγισσών. 

Η Μπρουκς και ο Κόλσον ήταν πρώην διευθυντές της "Νews of the World" του Μέρντοκ, μιας ταμπλόιντ εφημερίδας που κυκλοφορούσε επί 168 χρόνια και την οποία ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης έκλεισε τον Ιούλιο του 2011 εν μέσω δημόσιας κατακραυγής για τις αποκαλύψεις ότι δημοσιογράφοι είχαν υποκλέψει τα φωνητικά μηνύματα από το κινητό τηλέφωνο μιας δολοφονημένης μαθήτριας. Το σκάνδαλο προκάλεσε σοκ στη βρετανική πολιτική ελίτ, καθώς πρωθυπουργοί αμφότερων των μεγάλων κομμάτων φάνηκε ότι είχαν στενές σχέσεις με τον Μέρντοκ και τα κορυφαία στελέχη του, περιλαμβανομένης της Μπρουκς. Αμέσως μετά ο Κάμερον διέταξε να διεξαχθεί δημόσια έρευνα για τη δεοντολογία του Τύπου.
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:05