search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:23
MENU CLOSE

Δοκίμια – Μελέτες

05.07.2010 09:05
Δοκίμια - Μελέτες  - Media

Μέσα στον κατακλυσμό, των αγορών, των σπρεντς, των επιτοκίων δανεισμού, των εξαγορών, των σκανδάλων, η σκέψη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των πολιτών και η φιλοσοφία αναγκαία συνθήκη της καθημερινότητας! Μια πληθώρα πραγματικά σπουδαίων αναγνωσμάτων, που βρίσκονται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, μας βοηθούν να κατανοήσουμε αυτή τη λαίλαπα που αφήνει πίσω της η παγκοσμιοποίηση με τις εγκληματικές ελεύθερες αγορές του σύγχρονου-αχαλίνωτου καπιταλισμού.

Μέσα στον κατακλυσμό, των αγορών, των σπρεντς, των επιτοκίων δανεισμού, των εξαγορών, των σκανδάλων, η σκέψη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των πολιτών και η φιλοσοφία αναγκαία συνθήκη της καθημερινότητας! Μια πληθώρα πραγματικά σπουδαίων αναγνωσμάτων, που βρίσκονται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, μας βοηθούν να κατανοήσουμε αυτή τη λαίλαπα που αφήνει πίσω της η παγκοσμιοποίηση με τις εγκληματικές ελεύθερες αγορές του σύγχρονου-αχαλίνωτου καπιταλισμού.

Κροίσος

Εξομολογήσεις ενός διεφθαρμένου τραπεζίτη

Μετάφραση: Μάκης και Μαρία Μαλαφέκα

Εκδόσεις Κέδρος

Σελ. 235

Πρόκειται για ένα απίστευτο ανάγνωσμα, το οποίο εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Κροίσος. Τελικά, μερικούς μήνες από τη γαλλική έκδοση αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για την Κλερ Ζερμουτί, μια ανεξάρτητη δημοσιογράφο. Η Γαλλίδα δημοσιογράφος αποκαλύπτει την τέλεια διαφθορά που επικρατεί στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Διαβάζοντας αυτό το πολύ επίκαιρο για την εποχή μας βιβλίο, μιας και αναφέρεται στην πολύκροτη διεθνή οικονομική κρίση που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Lehman Brothers, καταπλήσσεται κανείς όχι τόσο από την απύθμενη διαφθορά του τραπεζικού επενδυτικού συστήματος, όπου με τις οικονομίες των καταθετών πλουτίζουν ένα σωρό κακοποιοί τραπεζίτες, αλλά με την ανοχή των κρατών που ουσιαστικά επιτρέπουν νομοθετικά να γίνονται αυτά τα ληστρικά παιχνίδια.

Slavoj Zizek

Βία

Έξι λοξοί στοχασμοί

Μετάφραση: Νεκτάριος Καλαϊτζής

Εκδόσεις Scripta

Σελ. 296

Τόσο η υποκειμενική όσο και η αντικειμενική μορφή βίας δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές από την ίδια σκοπιά. Παίρνοντας αφορμές αλλά και παραδείγματα από τα πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα, αυτά που διαμόρφωσαν ουσιαστικά το περιβάλλον του νέου στρατηγικού τοπίου με τις σύγχρονες πρακτικές του καπιταλισμού, αλλά και από την εμπειρία των φονταμενταλιστικών κινημάτων, ο Σλαβόι Ζίζεκ θέτει τη βία στο μικροσκόπιο της ρηξικέλευθης ανάλυσής του. Μέσα από καταστάσεις γνωστές σε όλους μας, αποκρυπτογραφεί όλες τις κρυφές και καλυμμένες μορφές βίας όπου κι αν κρύβονται, αλλά και ερμηνεύει τα φανερά κρούσματά της, όπως αυτά εκδηλώνονται μέσα στο περιβάλλον τού σύγχρονου κόσμου.

Jean – Francois Mattei

Η Εσωτερική Βαρβαρότητα

Μετάφραση – Σχόλια: Ζωή Αντωνοπούλου

Εκδόσεις Αρμός

Σελ. 560

Βασικό μέλημα του ανθρώπινου πολιτισμού είναι η αντιμετώπιση της βαρβαρότητας. Βέβαια, στη διάρκεια της ιστορικής εξέλιξης, η βαρβαρότητα άλλαξε μορφή και περιεχόμενο. Αυτό το βιβλίο που επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη διαχρονική πορεία της βαρβαρότητας, εστιάζει σε τέσσερις τομείς: την ηθική, την πολιτική, την εκπαίδευση και την τέχνη. Πριν απ’ όλα, ο συγγραφέας σπεύδει να ξεκαθαρίσει το τοπίο από προκαταλήψεις, στερεότυπα και διαστρεβλώσεις. Έτσι διευκρινίζει ότι αυτό που θεωρείται πρωτοποριακό, είτε στην εκπαίδευση, είτε στην τέχνη, είτε γενικότερα, δεν είναι κατ’ ανάγκη, κάτι που αποκλείει τη βαρβαρότητα. Στον σύγχρονο κόσμο – σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην αρχαιότητα – το πρόσωπο της βαρβαρότητας είναι συγκαλυμμένο και δύσκολα κανείς μπορεί να τη διαγνώσει. Ρίτσαρντ Ράνγκεμ

Παίρνοντας φωτιά

Μετάφραση: Γιάννης Δήμας

Εκδόσεις Αβγό

Σελ. 280

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Ράνγκεμ, η δυνατότητα εξέλιξης του ανθρώπου πηγάζει από την ευφυΐα και την προσαρμοστικότητά του. Η καινοτομία αυτού του βιβλίου είναι ότι θεωρεί πως ο βασικός λόγος της εξέλιξής μας είναι η μαγειρική! Σταθμός στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους είναι το πέρασμα από την ωμοφαγία στο μαγειρευτό φαγητό. Καθοριστικός λοιπόν παράγων είναι η φωτιά! Από τότε που ανακαλύφθηκε, αρχίζει και το μεγάλο ταξίδι του ανθρώπινου είδους. Κι αυτό δεν το στηρίζει σε νεφελώδεις υποθέσεις αλλά σε επιστημονικές αποδείξεις. Όταν, λοιπόν, οι άνθρωποι άρχισαν να μαγειρεύουν τα φαγητά τους, άρχισε να μειώνεται η πεπτική οδός και να αυξάνεται ο εγκέφαλος• με απλά λόγια, ο άνθρωπος άρχισε να γίνεται πολύ εξυπνότερος. Ο χρόνος που κατανάλωνε για να μασά την ωμή τροφή μειώθηκε ριζικά, κι έτσι είχε περισσότερη ώρα στη διάθεσή του για να αφοσιωθεί στο κυνήγι και να φροντίσει τον καταυλισμό του.

Φιλίπ Γκούρεβιτς (επιμέλεια)

Η τέχνη της γραφής

Εισαγωγή: Ορχάν Παμούκ

Μετάφραση: Μαρίνα Τουλγαρίδου

Εκδόσεις Τόπος

Σελ. 275

Ο Φιλίπ Γκούρεβιτς υπήρξε διευθυντής ενός κορυφαίου λογοτεχνικού εντύπου, του «Paris Review», από το 2005 έως και τον περασμένο Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Συνέλεξε δέκα από τις τριακόσιες και πλέον συνεντεύξεις που έχουν δοθεί από συγγραφείς στο περιοδικό, από το 1953 που εκδόθηκε το πρώτο του τεύχος. Έτσι, σ’ αυτόν τον τόμο έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τις διατυπωμένες απόψεις μεγάλων, παγκοσμίου φήμης συγγραφέων, για την τέχνη της γραφής, ενότητα γύρω από την οποία στρέφονται οι συζητήσεις. Στον παρόντα τόμο παρουσιάζονται συνεντεύξεις των Τ.Σ. Έλιοτ, Τρούμαν Καπότε, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Χόρχε Λούις Μπόρχες κ.ά.

Paul Freedman

Μπαχαρικά και μεσαιωνική φαντασία

Μετάφραση: Ντίνα Σιδέρη

Εκδόσεις Κονιδάρη

Σελ. 304

Μοιάζει με τρέλα, με αλλόκοτη υπερβολή, με πρωτοφανή παραχάραξη της ιστορικής λογικής, ωστόσο τα μπαχαρικά –κυρίως το πιπέρι– είναι η πραγματική αιτία που κατηύθυνε τη μεσαιωνική Ευρώπη προς την περιπέτεια (για να προσδώσουμε μια πιο ποιητική ερμηνεία) ή τον επεκτατισμό (για να ερμηνεύσουμε τον καπιταλιστικό επεκτατισμό). Με δυο λόγια, η μανία που κυριαρχούσε στις κουζίνες για μπαχαρικά οδήγησε τον ευρωπαϊκό μεσαιωνικό κόσμο προς την ανακάλυψη του υπόλοιπου κόσμου. Εκεί δηλαδή που αυτά τα θαυμαστά μπαχαρικά, με τις εξωτικές μυρουδιές, φύονταν σε τόπους μαγικούς. Το βιβλίο ξεκινά από το 1000 περίπου έως το 1513, όταν οι Πορτογάλοι, δεινοί καραβοκύρηδες, ολοκλήρωσαν τις εξερευνήσεις τους στα Νησιά των Μπαχαρικών, νησιά που σήμερα αποτελούν την ανατολική Ινδονησία. Ο πόθος, η μόδα και η γεύση κινητοποίησαν ολόκληρες αυτοκρατορίες, άνοιξαν νέους εμπορικούς δρόμους, δημιούργησαν ανταγωνισμούς και πολέμους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:23