search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:03
MENU CLOSE

Επιβεβαιώνουν ότι θα ψηφίσουν Γιούνκερ οι σοσιαλδημοκράτες ζητώντας χαλάρωση της λιτότητας

26.06.2014 17:11
Επιβεβαιώνουν ότι θα ψηφίσουν Γιούνκερ οι σοσιαλδημοκράτες ζητώντας χαλάρωση της λιτότητας  - Media

Οι ηγέτες κυβερνήσεων που προέρχονται από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο επιβεβαίωσαν στην σημερινή συνάντησή τους στη Βελγική Φλάνδρα ότι θα στηρίξουν και θα ψηφίσουν τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. 

 
Οι ηγέτες κυβερνήσεων που προέρχονται από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο επιβεβαίωσαν στην σημερινή συνάντησή τους στη Βελγική Φλάνδρα ότι θα στηρίξουν και θα ψηφίσουν τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Αυτό αναφέρεται στην άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟκ, που δόθηκε πριν λίγο στην δημοσιότητα. Η ενημέρωση από το ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής: 
 
"Ουσιαστική και σε βάθος ήταν η συζήτηση που έγινε μεταξύ των πρωθυπουργών και αντιπροέδρων κυβερνήσεων του ΕΣΚ που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Ypres στη Δυτική Φλάνδρα του Βελγίου. Στη συζήτηση κυρίως μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Ολάντ, του Ιταλού Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, του υποψήφιου του ΕΣΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτιν Σούλτς, του Αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ,  του Αντιπροέδρου της Ελληνικής  Κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου και των άλλων συμμετεχόντων επιβεβαιώθηκε ότι οι σοσιαλιστές στηρίζουν για λόγους θεσμικούς την υποψηφιότητα του Ζ. Κ. Γιούνκερ."
 
Οι σοσιαλοδημοκράτες τονίζουν όμως ότι ζητούν δεσμεύσεις από τον Γιούνγκερ για κάποιου είδους χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας: 
 
" Οι συνομιλητές τόνισαν ότι οι σοσιαλιστές επιθυμούν φυσικά να υπάρξουν δεσμεύσεις ως προς την ευρωπαϊκή πολιτική οι οποίες να ανταποκρίνονται στα μηνύματα που έστειλαν οι Ευρωπαίοι πολίτες μέσω των ευρωεκλογών. Άρα, το ΕΣΚ θέλει να είναι καθαρό πως η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η προστασία του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη είναι στοιχεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Γι αυτό πρέπει να υπάρχει μία πρόσληψη και ερμηνεία του Συμφώνου που να μην αλλάζει τις διατάξεις αλλά να αλλάζει την αίσθηση που προσλαμβάνουν οι κοινωνίες. Κι αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τον κ. Γιούνκερ και τη νέα επιτροπή και σε σχέση με τις πολιτικές και σε σχέση με τα χαρτοφυλάκια." 
 
Οι σοσιαλδημοκράτες διεκδικούν και την θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ( τη θέση του απερχόμενου Βαν Ρομπάϊ δηλαδή), σημειώνοντας: 
" Από εκεί και πέρα, η εκλογή του κ. Σούλτς στο Ευρωκοινοβούλιο δεν υπολογίζεται στον καταμερισμό των θέσεων διότι είναι παράδοση του Κοινοβουλίου να κατανέμεται η προεδρία μεταξύ  των δυο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων εκ περιτροπής ανά δυόμισι χρόνια (και οι Φιλελεύθεροι πλέον μπαίνουν στο συσχετισμό αυτόν και στη πλειοψηφία ως τρίτη ομάδα).
 
Οι σοσιαλιστές επιθυμούν καταρχάς και τις τρείς άλλες θεσμικές  θέσεις (δηλαδή σίγουρα τη θέση του Προέδρου του Ευρ. Συμβουλίου, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και τον Πρόεδρο του Eurogroup) ή το λιγότερο τις δύο από τις τρεις με τη μια να είναι πάντως αυτή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
Πάντως, είναι προφανές ότι εκτός από τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα υπάρχουν και τα διακυβερνητικά στοιχεία τα οποία πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, η κυβέρνηση μπορεί να εκφράζεται από τον Πρωθυπουργό που ανήκει στο ΕΛΚ αλλά συμφωνεί με τις θέσεις και την πολιτική γραμμή του ΕΣΚ ως προς το Σύμφωνο Σταθερότητας και αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες με κυβερνήσεις συνεργασίας."  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:02