13/11/2019 02:25:12

«Έχετε πάει στα Μέγαρα;»

«Έχετε πάει στα Μέγαρα;» - Media

Έκανα αυτή την ερώτηση σε πολλούς φίλους τη Δευτέρα το πρωί, μια και την Κυριακή το απόγευμα επισκέφτηκα για πρώτη φορά αυτή την ιστορική κωμόπολη.

Ένας δυο μόνο είχαν πάει, για έναν γάμο, κι αυτό πριν από πολλά χρόνια.

Από παιδί όταν ταξίδευα στην εθνική οδό για κάποια πόλη της Πελοποννήσου έβλεπα τις ταμπέλες «Δεξιά Μέγαρα - Αριστερά Πάχη», αλλά ποτέ δεν έτυχε το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόμουν να στρίψει. Συνέχιζα το ταξίδι με μόνες γνώσεις για την πόλη της δυτικής Αττικής, που βρίσκεται στις βόρειες ακτές του Σαρωνικού, στο μέσον περίπου της διαδρομής μεταξύ Αθήνας και Κορίνθου, την ποδοσφαιρική ομάδα Βύζας και τα εκτροφεία κοτόπουλων…

Αργότερα, που έμαθα να διαβάζω, ανακάλυψα και τον Θέογνι τον Μεγαρέα (548 - 544 π.Χ.). Έλληνας ελεγειακός ποιητής των αρχαίων χρόνων, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, τάχθηκε υπέρ της ολιγαρχικής μερίδας των Μεγαρέων σε μια περίοδο ιδιαίτερα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης...

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στο σήμερα. Στα Μέγαρα, λοιπόν, μαζί με τον Τίτο, τον Σταμάτη και την Έφη, την ώρα του Μουντιάλ μπήκαμε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη για μια εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του Πατρίκιου. Διοργανώτρια, η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων, δεκαπέντε δεκάξι άνθρωποι, διαφορετικών επαγγελμάτων και ηλικιών, με κοινή αγάπη το καλό λογοτεχνικό βιβλίο. Είχαν προηγηθεί τα δυο τελευταία χρόνια ο Βασίλης Βασιλικός, ο Μάνος Ελευθερίου, η Ζυράνα Ζατέλη, η Ιωάννα Καρυστιάνη και ο Γιάννης Καλπούζος.

Η αίθουσα γέμισε μέσα σε λίγα λεπτά κι όταν έσβησαν τα φώτα παρακολουθήσαμε εντυπωσιασμένοι την πιο άρτια παρουσίαση λογοτεχνικού έργου, με προβολές διαφανειών, μουσική, απαγγελίες και μεστό λόγο.

Η επιμέλεια ήταν της φιλολόγου Εύης Γεωργαντά και σε ρόλους αφηγητών και ηθοποιών, τα μέλη της λέσχης Άννα και Ευγενία Μάθεση, Μίνα Ρέτσικα, Αντώνη Ξάνθη, Διομήδη Σάλτα, Κατερίνα Καστάνη, Άννα Χατζοπούλου, Μαρία Βαρελά και η νεότερη Καλλιόπη Μαγγίνα, συνεπικουρούμενα από τον μουσικό Άκη Κακαγή και την ερασιτέχνη ηθοποιό Βίκυ Φατούρου.

Ένα ευχαριστώ σε όλους για την υπέροχη βραδιά.

Έχετε πάει στα Μέγαρα; Εγώ θα ξαναπάω σύντομα! 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.