search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 04:36
MENU CLOSE

Ζωή με 300 ευρώ

28.06.2014 21:00
oldphotospod_2606_034_cmyk1403857356.jpg

Η εθνική σύνταξη, η οποία θα είναι λίγο περισσότερο από τα 300 ευρώ, είναι προ των πυλών, ακόμη και αν συνεχίζουν οι επικοινωνιακοί μάστορες της κυβέρνησης να το κρύβουν εντέχνως…

Η εθνική σύνταξη, η οποία θα είναι λίγο περισσότερο από τα 300 ευρώ, είναι προ των πυλών, ακόμη και αν συνεχίζουν οι επικοινωνιακοί μάστορες της κυβέρνησης να το κρύβουν εντέχνως…

Είναι γνωστό πλέον τοις πάσι ότι οι τακτικές των κυβερνήσεων τα τελευταία 20 χρόνια οδήγησαν σε αδιέξοδο τα ασφαλιστικά ταμεία. Εκείνο όμως που δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι γνώστες είναι το πότε ακριβώς… Ε, λοιπόν, το ασφαλιστικό σύστημα είναι μια ανάσα πριν από την οριστική του χρεοκοπία, η οποία έρχεται το 2016.

Οι πολιτικές που εφάρμοσαν οι σωτήρες της χώρας, όπως για παράδειγμα το τζογάρισμα των αποθεματικών, μαζί με τη συρρίκνωσης της δημόσιας χρηματοδότησης, η μείωση των απασχολούμενων μαζί με την ταυτόχρονη μεγάλη αύξηση των συνταξιούχων έφεραν τον θάνατό τους μια ώρα αρχύτερα.

Για να συνεχίσουν να φυτοζωούν, υπολογίζεται ότι από το 2016 θα χρειαστούν επιπλέον πόροι της τάξεως των 900 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη όμως και να βρεθούν τα χρήματα αυτά, η κατάσταση κάθε χρόνο θα γίνεται όλο και χειρότερη αφού εκτιμάται ότι το 2017 θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1,88 δισ. πάνω από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, ενώ για το 2018 το ποσό φτάνει στα 2,15 δισ., το 2019 στα 2,40 δισ. και το 2010 φτάνει στα 2,67 δισ. ευρώ.

Στην τρύπα δηλαδή που αφήνει στα Ταμεία η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση προστίθενται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που εφαρμόζουν εσχάτως οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και ο ξαφνικός θάνατος επιχειρήσεων τύπου ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Όλα αυτά στερούν σημαντικά έσοδα από τα Ταμεία και κυρίως από το ΙΚΑ, και μαζί με την προδιαγεγραμμένη μείωση των εσόδων εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, της μείωσης των μισθών αλλά και της αύξησης των οφειλών από επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι με την έλευση της τρόικας, στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα ανοίξει διάπλατα το θέμα του ασφαλιστικού.

Στις συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Εργασίας, δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση στη δύσκολη εξίσωση της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών χωρίς να μειωθούν τα έσοδα των Ταμείων.

Άγριο ψαλίδι

Έτσι λοιπόν όλες οι προβλέψεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως και στο τμήμα των κύριων συντάξεων θα πρέπει να εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και όχι μόνο στις επικουρικές, όπως ισχύει από την 1.7.2014, και τα εφάπαξ. Δηλαδή, εκτός από το κομμάτι της κρατικής συνεισφοράς, που θα αντιστοιχεί στα 360 ευρώ, το υπόλοιπο τμήμα της σύνταξης πρέπει να αντιστοιχεί στο ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί σε όλο τον ασφαλιστικό βίο.

Οργανωτικό, λειτουργικό χάος και κατάρρευση απειλεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ομοσπονδία των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία που παρέθεσε μία σειρά στοιχείων για τη σημερινή κατάσταση στον τομέα των συντάξεων και της υγείας.

Βάσει αυτών των στοιχείων, οι προϋπολογισμοί των Ταμείων για το 2014 προβλέπουν ελλείμματα της τάξης των 2 δισ. ευρώ και πάνω, και συγκεκριμένα στο ΙΚΑ 807,9 εκατ. ευρώ, στον ΟΑΕΕ 462,7 εκατ. ευρώ, στον ΟΓΑ 181,3 εκατ. ευρώ, στο ΜΤΠΥ 91,3 εκατ. ευρώ, στο ΤΠΔΥ 66,2 εκατ. ευρώ, στο (ΕΤΑΑ)ΤΣΑΥ 39,5 εκατ. ευρώ και στο ΕΤΕΑ 274,0 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα ελλείμματα δεν είχαν υπολογίσει τη μείωση των εισφορών κατά 3,9%, την περικοπή των κοινωνικών πόρων, ούτε τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης που βαίνει μειούμενη από χρονιά σε χρονιά, ούτε φυσικά αποτιμούν τις οφειλόμενες συντάξεις (κύριες – επικουρικές – εφάπαξ).

Για το σύνολο των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων η Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΟΠΟΚΠ) υπολογίζει ότι ξεπερνά τα 33 δισ. ευρώ.

Σε αυτά προσμετρούν το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων, που έγινε το 2012 στο πλαίσιο του PSI και το οποίο αντιστοιχεί σε απώλειες της τάξης των 12,5 δισ. ευρώ, αλλά και τις «μαύρες τρύπες» ανά Ταμείο.

Μαύρη τρύπα

Οι εργαζόμενοι στα Ταμεία κρούουν τον κώδωνα της κατάρρευσης των Ταμείων και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν τη δραματική καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων, καθώς οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης σε όλα τα Ταμεία ανέρχονται σήμερα στις 136.040. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΟΚΠ Θαν. Καποτά, για το 2014 προβλέπεται στα Ταμεία μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες (3,9% από εργοδότες και 1 από εργαζομένους), που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ: α) η ανεργία στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 7 δισ. ευρώ, β) η μείωση μισθών οδηγεί σε απώλειες 3 δισ. ευρώ (καθώς μειώνονται και οι εισφορές), γ) η μαύρη εργασία και η στροφή σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης μεταφράζεται σε απώλειες 8,5 δισ. ευρώ. Επίσης η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα συρρικνώσει τα έσοδα των Ταμείων κατά 1,3 δισ. ευρώ και η περικοπή των κοινωνικών παροχών έχει κόστος 1 δισ. ευρώ.

Μεγάλα φέσια

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ακόμα σχετικά με τον χώρο της υγείας πως οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες παρόχους είναι 2,7 δισ. ευρώ και προς ασφαλισμένους 100 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν, όπως τόνισαν, 4,9 δισ. οφειλές προς φορείς της γενικής κυβέρνησης, ωστόσο ένα μέρος αυτών εκτιμάται πως θα διαγραφεί.

Ενδεικτικά, η οικονομική κατάσταση ανά ασφαλιστικό ταμείο, σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, είναι η ακόλουθη:

♦ ΙΚΑ: H μείωση των εσόδων από το 2010 έως και το τέλος του 2013 είναι 8,2%. Την ίδια στιγμή, οι καθυστερούμενες εισφορές εκτινάχτηκαν από τα 4,8 δισεκατομμύρια στα 8 δισεκατομμύρια. Η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 600 εκατομμύρια, καθώς από τα 3,3 έπεσε στα 2,7 δισ. ευρώ.

♦ΟΑΕΕ: Σε… στάση πληρωμών έχουν προχωρήσει περίπου οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες, που αδυνατούν λόγω της κρίσης να καταβάλουν εισφορές. Οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο φτάνουν τα 7,4 δισ. ευρώ και το έλλειμμα αναμένεται φέτος να φτάσει τα 720 εκατομμύρια, καθώς η μείωση των εσόδων από τις εισφορές είναι άνω του 40%.

♦ΟΓΑ: Ένας στους τρεις ασφαλισμένους και οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις έχουν καθυστερούμενες οφειλές.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, η δραματική συρρίκνωση των εσόδων, αλλά και η μείωση προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν μεγιστοποιήσει τον χρόνο απονομής συντάξεων:

♦ Στα Ταμεία κύριας σύνταξης οι εκκρεμότητας είναι 200.200 (μαζί με το Δημόσιο). Η αναμονή φτάνει τους 12 μήνες σε περίπτωση που όλα τα ένσημα είναι σε ένα Ταμείο και κυμαίνεται από 18 έως 24 μήνες σε όσες περιπτώσεις υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.

♦Στα Ταμεία επικουρικής ασφάλισης είναι σε εκκρεμότητα 136.000 αιτήσεις, με την αναμονή να φτάνει τα δύο ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα πέντε έτη.

♦ Στα Ταμεία πρόνοιας είναι σε εκκρεμότητα 45.000 εφάπαξ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων χρειάζεται πάνω από ένα δισεκατομμύριο για να καταβάλει το βοήθημα σε 38.000 άτομα που είναι στην… αναμονή. Ωστόσο το Ταμείο μπορεί να δώσει φέτος μόνο 400 εκατομμύρια.

♦ Σε αναμονή είναι η χορήγηση 7.247 εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα και σε ορισμένους τομείς, όπως είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι μεταλλουργοί, ο χρόνος αναμονής φτάνει τον 1,5 χρόνο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15