29/02/2020 07:58:05

Αποζημίωση 250.000 ευρώ από το Δημόσιο σε Έλληνα καθηγητή

Αποζημίωση 250.000 ευρώ από το Δημόσιο σε Έλληνα καθηγητή - Media

(Αναδημοσίευση από το www.euro2day.gr)

Τον έφεραν από τις ΗΠΑ τάζοντας του τη θέση του διευθυντή πανεπιστημιακής κλινικής που τελικά δεν... λειτούργησε ποτέ! Ο αναγνωρισμένου κύρους και με μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό πανεπιστημιακός καρδιοχειρουργός όχι μόνο εγκατέλειψε τα πάντα για να υπηρετήσει στην χώρα του αλλά στο τέλος ένιωσε και σε όλο της το μεγαλείο την πολύ σοφή ρήση για την Ελλάδα που αδειάζει τα παιδιά της.

Γι αυτό προσέφυγε στην δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από τα όργανα του ελληνικού δημοσίου.

Όμως χρόνια μετά το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως υπερβολική σε σχέση με το μέγεθος της ηθικής βλάβης που υπέστη, την χρηματική αποζημίωση των 250.000 ευρώ που του επιδικάστηκε.

Ο προσφεύγων είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα γενικής χειρουργικής θώρακος-αγγειοχειρουργικής και μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Εκεί εργάστηκε στο νοσοκομείο Methodist του Χιούστον και σε διάφορα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Medical Collegeof Wisconsin και Baylor College of Medicine), ενώ παράλληλα συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του ιδρύματος τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.
Ακόμη δίδασκε στο Baylor College of Medicine του Χιούστον και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Τον Ιούνιο του 1992 κλήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είχε προκηρύξει μια θέση διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στην βαθμίδα καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο την καρδιακή χειρουργική, να έρθει στην χώρα του για να καταλάβει την συγκεκριμένη πανεπιστημιακή θέση.

Το δεύτερο δεκαήμερο μάλιστα του Σεπτεμβρίου 1993 ο υπουργός Παιδείας προκήρυξε την επίμαχη θέση και ο επίμαχος γιατρός εξελέγη τακτικός καθηγητής.
Τον Απρίλιο του 1998 με απόφαση του υπουργού Παιδείας η κλινική εγκαταστάθηκε στο Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Νοσοκομείο και με νεότερη απόφαση της Ιατρικής Σχολής ο εν λόγω καθηγητής διορίστηκε διευθυντής. Όμως, παρά την ίδρυση και εγκατάσταση της καρδιοχειρουργικής κλινικής, αυτή ουδέποτε λειτούργησε. Μάλιστα μέχρι την ημέρα της παραίτησης του που έγινε στις 29 Μαΐου 2001 δεν είχε γίνει καμία προμήθεια του αναγκαίου ιατρικού και λοιπού εξοπλισμού, αλλά ούτε και πρόσληψη προσωπικού.

Πριν ο καθηγητής οδηγηθεί σε παραίτηση έστειλε , χωρίς να έχει καμμία τύχη, σχετικές επιστολές στον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, στο Πρυτανικό Συμβούλιο, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής.

Ετσι, στράφηκε με αγωγή του τόσο κατά Ελληνικού Δημοσίου όσο και κατά του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διεκδίκησε το ποσό των 5.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη, από την παράνομη συμπεριφορά του κράτους και του Πανεπιστημίου, την προσβολή της προσωπικότητας του ως επιστήμονα, ερευνητή και πανεπιστημιακού διδασκάλου, ενώ επικαλέστηκε ότι επλήγη και το διεθνές επιστημονικό του κύρος.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι το Ελληνικό Δημόσιο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών πρέπει να πληρώσουν στο καθηγητή το ποσό των 150.000 ευρώ γιατί " διαψεύστηκε η εμπιστοσύνη που έδειξε ο καθηγητής στα κρατικά και πανεπιστημιακά όργανα. Δηλαδή η αρνητική αυτή συμπεριφορά των αρμοδίων οργάνων παραβίασε τις αρχές της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.

Παράλληλα, παραβιάστηκαν οι διατάξεις εκείνες του Συντάγματος που αναφέρονται στην υποχρέωση διασφάλισης της Δημόσιας υγείας των πολιτών και της ισότητας αφού έτυχε δυσμενέστερης μεταχείρισης έναντι των συναδέλφων του. Την ίδια στιγμή κράτος και Πανεπιστήμιο κατά παράβαση της ρητής Συνταγματικής επιταγής παρεμπόδισαν την διδασκαλία, την έρευνα και την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης" .

Η υπόθεση πἠγε και στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών το οποίο ανέβασε το ποσό της ηθικής βλάβης στα 250.000 ευρώ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας όμως αποφάνθηκαν ότι το ποσό των 250.000 ευρώ είναι υπερβολικά υψηλό με το σκεπτικό ότι είναι σε προφανἠ δυσαναλογία σε σχέση με την έκταση της ηθικής βλάβης που υπέστη ο πανεπιστημιακός καθηγητής.

Για το λόγο αυτό το ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση και πάλι στο Εφετείο για νέο προσδιορισμό του ποσού την αποζημίωσης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.