search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:37
MENU CLOSE

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η ΔΕΗ – Επιμένει η ΓΕΝΟΠ

03.07.2014 06:08
Λαφαζάνης: Η ΓΕΝΟΠ δεν είναι συντεχνία, είναι η ψυχή της ΔΕΗ - Media

Αγωγή κατά της ΓΕΝΟΠ κατέθεσε σήμερα το πρωί η ΔΕΗ ΑΕ στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων της επιχείρησης. Παναττικό συλλαλητήριο στα κεντρικά της ΔΕΗ, έντονες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αγωγή κατά της ΓΕΝΟΠ κατέθεσε σήμερα το πρωί η ΔΕΗ ΑΕ στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων της επιχείρησης.

Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί – έως τώρα – 13 μονάδες και ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, συνολικής ισχύος περίπου 2.700 MW, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο διακοπών της ηλεκτροδότησης το μεσημέρι και τις ώρες αιχμής το απόγευμα.

Επίσης έχει προγραμματισθεί παναττικό συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη. Θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα και το υπουργείο Οικονομικών. 

Η συζήτηση στη Βουλή

Σε κλίμα υψηλών τόνων και έντασης ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη, όσο και του εισηγητή του Θανάση Πετράκου, ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει «στο ξεπούλημα και τη διάλυση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης» και προειδοποίησε ότι «το έγκλημα αυτό», που είναι το μεγαλύτερο της μεταπολίτευσης, δεν θα μείνει ατιμώρητο σε οποιαδήποτε διάστασή του.

Παράλληλα, αμφισβητήθηκε η διαδικασία της συζήτησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς στο νομοσχέδιο δεν υπήρχε η υπογραφή του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, αλλά του προκατόχου του, Γιάννη Στουρνάρα.

Την απουσία της υπογραφής στο νομοσχέδιο από τον νυν υπουργό Οικονομικών, επέκριναν και ο Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής.

Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε μάλιστα να κατατεθούν άμεσα από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, οι αλλαγές του νομοσχεδίου για να μπορέσουν οι βουλευτές να λάβουν γνώση έγκαιρα και να διαμορφώσουν την άποψή τους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής Γιώργος Βλάχος, απαντώντας στις επικρίσεις και ενστάσεις που ακούστηκαν, αντέτεινε ότι η διαδικασία είναι ξεκάθαρη και σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει από τον κ. Χαρδούβελη γραπτή δήλωση υιοθέτησης του κειμένου του νομοσχεδίου, την οποία και θα καταθέσει στα μέλη της Επιτροπής.

«Δεν έχετε καμία αρμοδιότητα ή δυνατότητα, δεν έχετε νομική και πολιτική κάλυψη σε θερινό τμήμα να κάνετε αυτό το έγκλημα. Ξεκαθαρίζουμε μέσα από βήμα της βουλής ότι θα επανεξετάσουμε τη διάλυση και εκποίηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, δεν θα την αναγνωρίσουμε και θα επαναφέρουμε τη ΔΕΗ στα δημόσια χέρια ανασυγκροτημένη σε εθνικοποιημένη βάση» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, που ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία, ώστε το νομοσχέδιο, που όπως είπε, είναι του κ. Στουρνάρα και όχι του κ. Χαρδούβελη, να επανακατατεθεί υπογεγραμμένο από τον νυν αρμόδιο υπουργό Οικονομικών μαζί με τις αλλαγές, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει ακόμα ενημερώσει τα κόμματα.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν αλλαγές και δεσμεύτηκε ότι θα τις καταθέσει μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών.

Η συζήτηση συνεχίζεται με τους εισηγητές των κομμάτων, ενώ αύριο θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους αρμόδιοι φορείς.

Πρόταση για Δημοψήφισμα από Τσίπρα
 
Πρωτοβουλία για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πώληση της ΔΕΗ, αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του κόμματος, μιλώντας στο Αμύνταιο δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε συνομιλίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να συγκεντρωθούν 120 υπογραφές βουλευτών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
 
Μέσα στις επόμενες ώρες, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα επικοινωνήσει με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος.
 
Αυτό ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Πνευματικό Κέντρο του Αμυνταίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και αιρετών της αυτοδιοίκησης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:34