search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:51
MENU CLOSE

Αυτός είναι ο πυροτεχνουργός της Αλ-Κάιντα και τρόμος των αεροδρομίων

03.07.2014 15:08
Αυτός είναι ο πυροτεχνουργός της Αλ-Κάιντα και τρόμος των αεροδρομίων - Media

Ο εφιάλτης των αερομεταφορών και των διεθνών υπηρεσιών ασφαλείας έχει ένα όνομα και ένα πρόσωπο: πρόκειται για τον Ιμπραήμ αλ Ασίρι, τον επονομαζόμενο Αμπού Σάλεχ, έναν 32χρονο Σαουδάραβα, επικεφαλής των πυροτεχνουργών της οργάνωσης Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

Ο εφιάλτης των αερομεταφορών και των διεθνών υπηρεσιών ασφαλείας έχει ένα όνομα και ένα πρόσωπο: πρόκειται για τον Ιμπραήμ αλ Ασίρι, τον επονομαζόμενο Αμπού Σάλεχ, έναν 32χρονο Σαουδάραβα, επικεφαλής των πυροτεχνουργών της οργάνωσης Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

Τη στιγμή που η Ουάσινγκτον ανακοινώνει την ενίσχυση της ασφάλειας σε ορισμένα αεροδρόμια της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής που εξυπηρετούν τις ΗΠΑ, όλα τα βλέμματα στρέφονται στη νότια Υεμένη και τις επαρχίες όπου, προστατευμένος από φυλές εχθρικές έναντι της κεντρικής εξουσίας, ο Ιμπραήμ αλ-Ασίρι διαφεύγει εδώ και χρόνια των πυρών των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροπλάνων τα οποία έχουν επιχειρήσει επανειλημμένα να τον εξοντώσουν.

"Θυμάστε τον Οκτώβριο του 2010", λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γάλλος εγκληματολόγος Κριστόφ Νοντέν, εμπειρογνώμονας σε θέματα αεροπορικής ασφάλειας, "ο αλ Ασίρι είχε κατασκευάσει δύο βόμβες, τα εκρηκτικά των οποίων ήταν κρυμμένα μέσα σε φυσίγγια εκτυπωτών. Οι βόμβες είχαν φορτωθεί σε φορτηγά αεροπλάνα με προορισμό το Σικάγο. Είχαν περάσει απ΄ όλους τους ελέγχους και δεν ανακαλύφθηκαν παρά μόνον επειδή οι σαουδαραβικές μυστικές υπηρεσίες είχαν καταφέρει να τοποθετήσουν στους κόλπους της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο ένα πράκτορα ο οποίος τους έδωσε τον αριθμό της πτήσης, το δρομολόγιο και ως και τον αριθμό των πακέτων. Το ένα εντοπίσθηκε στην αναχώρηση, το άλλο στο τράνζιτ στο Λονδίνο. Χωρίς αυτή την προερχόμενη από άνθρωπο πληροφορία, θα είχαν εκραγεί".

Ο Ιμπραήμ αλ Ασίρι, ο οποίος σπούδασε Χημεία, έχει από καιρό τελειοποιήσει ένα εκρηκτικό, με βάση το νιτρικό πενταερυθρίτη (PETN), που είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπισθεί. Οι βόμβες του, οι οποίες φέρουν χημικό πυροκροτητή, δεν περιέχουν κανένα μεταλλικό κομμάτι και μπορούν συνεπώς να περάσουν χωρίς πρόβλημα σχεδόν απ΄ όλους τους αερολιμενικούς ελέγχους.

Από PETN αποτελούνταν ο μηχανισμός που ο αλ Ασίρι είχε τοποθετήσει τον Αύγουστο του 2009 στα εσώρουχα ενός μικρότερου αδελφού του, του Αμπντάλα, ο οποίος ανατίναξε το εκρηκτικό την ώρα που πλησίαζε τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπεν Νάγεφ, τον σαουδάραβα υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για τον αντιτρομοκρατικό αγώνα. Σκοτώθηκε μόνον ο καμικάζι, το σώμα του οποίου απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της έκρηξης.

PETN υπήρχε επίσης στο μηχανισμό που είχε κρυμμένο στο μηρό του ο νεαρός Νιγηριανός Όμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, ο οποίος επιχείρησε μάταια να τον πυροδοτήσει με χημικό πυροκροτητή στις 25 Δεκεμβρίου 2009, μέσα σ΄ ένα αμερικανικό αεροπλάνο το οποίο προσέγγιζε στο Ντιτρόιτ.

"Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι ο αλ-Ασίρι δεν αποπειράται ποτέ δύο φορές το ίδιο πράγμα", συνεχίζει ο Κριστόφ Νοντέν. "Αντλεί τα διδάγματα από τις αποτυχίες του και επιχειρεί νέα κόλπα. Με μόνον 100 γραμμάρια PETN δεν καταστρέφεις οπωσδήποτε ένα αεροπλάνο, αλλά μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο".

Μιλώντας στο ABC News για τον πυροτεχνουργό που έχει τελειοποιήσει τους μηχανισμούς που κρύβονται στα εσώρουχα, ο Τζον Μπρέναν, σήμερα διευθυντής της CIA, είχε δηλώσει: "Είναι ένα άτομο πολύ επικίνδυνο, το οποίο έχει σαφώς μια προηγμένη εκπαίδευση και πολλή πείρα. Πρέπει να το βρούμε και να το θέσουμε στη διάθεση της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατόν".

Σύμφωνα με μια εμπιστευτική έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, την οποία είχε επικαλεσθεί το 2012 το εβδομαδιαίο περιοδικό "Νιούζγουικ", ο Αμπού Σάλεχ είχε επιχειρήσει, σε συνεργασία κυρίως με ένα σύρο γιατρό, να τελειοποιήσει την τεχνική της εμφύτευσης εκρηκτικών μηχανισμών στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος, οι οποίοι θα ήταν έτσι απολύτως αδύνατο να ανιχνευθούν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλούνται χωρίς να τους κατονομάζουν οι "Νιού Γιορκ Τάιμς", εκτιμούν πως ο αλ Νασίρι, ο οποίος έχει διαφύγει παρά λίγο από πολλές επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ο θάνατός του έχει ανακοινωθεί τουλάχιστον μία φορά, φέρεται ότι έχει σχηματίσει μια ομάδα πιστών που είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση του σε περίπτωση θανάτου του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:50