search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:25
MENU CLOSE

Ξεχάστε το «κούρεμα» λέει η Κομισιόν

04.07.2014 07:57
«Ουδέν νεώτερον» από την ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Media

Με έγγραφό της προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αφήνει ουσιαστικά κανένα περιθώριο για διαγραφή του χρέους σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία και συνιστά, ως «καλύτερη πορεία δράσης» γι’ αυτές τις χώρες, να εφαρμόσουν τα προγράμματα προσαρμογής τους.

(Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία/ Νίκος Ρούσσης)
 
Με έγγραφό της προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αφήνει ουσιαστικά κανένα περιθώριο για διαγραφή του χρέους σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία και συνιστά, ως «καλύτερη πορεία δράσης» γι’ αυτές τις χώρες, να εφαρμόσουν τα προγράμματα προσαρμογής τους.
 
Επικαλείται, δε, την έξοδο της Ιρλανδίας από τα μνημόνια, για να ενισχύσει τον ισχυρισμό της ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν δώσει επιτυχή αποτελέσματα.
 
Το θέμα της διαγραφής του χρέους των τεσσάρων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) έθεσε στην Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου στο τέλος του 2013 η φιλανδικής ιθαγένειας Ο.Ε. με σχετική αναφορά της.
 
Η αναφέρουσα ζητούσε να διαγραφεί το χρέος αυτών των χωρών δεδομένης της δύσκολης οικονομική και κοινωνικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι λαοί τους.
 
Στην αναφορά της ισχυριζόταν, επιπλέον, ότι δεδομένης της υψηλής ανεργίας που πλήττει τις χώρες αυτές δεν είναι ρεαλιστικό να τους ζητείται να αποπληρώσουν το χρέος τους.
 
Στην αναφορά, που κρίθηκε παραδεκτή στις 4 Νοεμβρίου 2013, κλήθηκε να απαντήσει η Κομισιόν, η οποία, με έγγραφό της (31 Μαρτίου 2014) προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτηρίζει ως «ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα με τα υπέρ και τα κατά» το ενδεχόμενο διαγραφής του χρέους των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, σημειώνοντας ότι:
 
-το ενδεχόμενο διαγραφής του χρέους ενέχει τον κίνδυνο αρνητικών αποτελεσμάτων, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος από τους κατόχους του δημόσιου χρέους αυτών των χωρών είναι υπήκοοι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, νοικοκυριά, συνταξιοδοτικά ταμεία και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που θα μπορούσαν να βρεθούν σε επισφαλή κατάσταση έπειτα από μία τέτοια ενέργεια.
 
-ενδεχόμενη διαγραφή του δημόσιου χρέους θα οδηγούσε επίσης σε μεγάλη αναδιανομή πλούτου στο εσωτερικό των εν λόγω χωρών, με συνέπειες που θα είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
 
Κατά συνέπεια, καταλήγει στην απάντησή της η Κομισιόν, «η καλύτερη πορεία δράσης είναι οι χώρες αυτές να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις στα προγράμματα προσαρμογής τους».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:17