search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:03
MENU CLOSE

Κόμικς σε αρχαία αγγεία!

04.07.2014 21:00
Κόμικς σε αρχαία αγγεία! - Media

Η σχέση των κόμικς με την αρχαιολογία είναι σίγουρα παράξενη κι έχει απασχολήσει τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια. 

Η σχέση των κόμικς με την αρχαιολογία είναι σίγουρα παράξενη κι έχει απασχολήσει τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια. Έτσι, το τριήμερο φεστιβάλ κόμικς «Με πενάκι και σκαπάνη», που διοργανώνουν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Comicon-shop και οι εκδόσεις ΚΨΜ, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αναρίθμητα είναι τα κόμικς που αναφέρονται στην αρχαιότητα, άλλοτε προσπαθώντας να τηρήσουν μια κάποια ιστορική ακρίβεια, όπως το «Τήνελλα Καλλίνικε», και άλλοτε προσπαθώντας με χιούμορ ή σχεδιαστική ελευθερία και πολλές μεταφορές να αξιοποιήσουν το παρελθόν για να μιλήσουν για το παρόν με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον «Αστερίξ», το «Greek Street» και τους «300».

To περιοδικό των φοιτητών

Μια πρώτη καθοριστική αναφορά είχε γίνει πριν από είκοσι χρόνια, στο περιοδικό «Τομή», μια έκδοση Αρχαιολογίας και Τέχνης που με μεράκι και φαντασία εξέδιδαν φοιτητές του Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου, ένα τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε με κεντρικό θέμα «Αρχαιολογία, Χιούμορ και άλλα…» και αφιερώματα όπως «Οι αρχαιολογικές δραστηριότητες της οικογένειας Ντακ», «Το χιούμορ των αρχαίων Ελλήνων μέσα από παραστάσεις αγγείων» κ.ά.

Όπως μας είπε ο «δικός» μας Soloup, «στην καρδιά του καλοκαιριού, το τριήμερο των κόμικς στο Θησείο είναι μια ευκαιρία για να βρεθούμε, αναγνώστες και δημιουργοί, και να μιλήσουμε για την κοινή μας αγάπη, τα κόμικς. Επίσης θα δούμε νέες δουλειές που βρίσκονται τώρα στα σκαριά και ετοιμάζονται να σαλπάρουν το φθινόπωρο. Ανάμεσά τους και η δικιά μου, το “Αϊβαλί”, που τώρα της περνάω τα τελευταία… λούστρα».

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα όλοι οι μελετητές, όπως ο Σκοτ και ο Μακ Λάουντ, ασχολήθηκαν με την αφηγηματική διαδοχή, την πλαισίωση των εικόνων, τη συνύπαρξη λόγου και σχεδίου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, όπως προϊστορικές βραχογραφίες και σπηλαιογραφίες, αιγυπτιακές παραστάσεις, αρχαιοελληνικά αγγεία, ρωμαϊκές στήλες, βυζαντινά ψηφιδωτά και χειρόγραφα, μεσαιωνικούς τάπητες κ.ά. Σε αυτήν την αμφίδρομη σχέση των κόμικς με την Ιστορία και την Αρχαιολογία, δηλαδή στην αξιοποίηση από πλευράς των κόμικς των ιστορικών γεγονότων και παράλληλα στη μελέτη από πλευράς της αρχαιολογίας των εικόνων που μπορούν να θεωρηθούν πρόγονοι των κόμικς, βασίζονται και τα έργα των Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών που θα εκτεθούν στον υπέροχο και άκρως ελκυστικό για τις καυτές μέρες του Ιουλίου χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η κεντρική έκθεση καταλαμβάνει τους δύο ορόφους και θα περιλαμβάνει έργα δεκάδων καλλιτεχνών (Soloup, Θωμά Βαλλιανάτου, Γιώρ. Γούση, Βάλιας Καπάνταη, «Malk», Γιώργ. Μελισσαρόπουλου, Π. Παυλίδη, Σταυρούλας Παπαδάκη, Γρηγ. Σαντοριναίου κ.ά.), ανέκδοτες ιστορίες με θέμα την αναζήτηση του θησαυρού, την αγωνία του αρχαιολόγου για την ανακάλυψη του παρελθόντος και τα απρόοπτα των ευρημάτων, ενώ και τις τρεις ημέρες της έκθεσης, στον κήπο του κτηρίου, οι δημιουργοί θα συζητούν για τα έργα τους με το κοινό. Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργούν περίπτερα πώλησης κόμικς από γνωστούς εκδοτικούς οίκους.

INFO 4, 5, 6 Ιουλίου, από τις 17.30 έως τις 22.30, στο Κτήριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου.

Στον Χώρο του «Στάβλου», και τις τρεις ημέρες, τα παιδιά μπορούν να πάρουν μέρος στα εξής εργαστήρια κόμικς: Παρασκευή 4 Ιουλίου, 18.00-19.00: Ευγενία Τραγάκη – «Φτιάξε τον ήρωά σου». Σάββατο 5 Ιουλίου, 18.00-19.00: Σταυρούλα Παπαδάκη – «Βάλε τα λόγια». Κυριακή 6 Ιουλίου, 18.00-19.00: Αλεξία Λουγιάκη – «Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι δημιουργοί που συμμετέχουν στις παρουσιάσεις, τις διαλέξεις και τα δημιουργικά εργαστήρια είναι:
• Soloup: Σύντομη αναδρομή στα ελληνικά κόμικς – Αναφορές σε ιστορικές περιόδους
• Γιώργος Μελισσαρόπουλος: Θεοί σε κρίση
• Γιώργος Γούσης, Δημ. Παπαμάρκος: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα… Από την ιστορική αφήγηση στο κόμικ
• Γιώργος Κοσκινάς: Στιγμές που χάθηκαν στα καρέ
• Παπαδημητρίου Απόστολος: Εικονογραφήματα ή κόμικς; Η ιστορία της εικονοαφήγησης
• Κώστας Φραγκιαδάκης, Αριστ. Δάγλας: Εικονογραφημένα Μεγανησιώτικα παραμύθια
• Γιώργος Κωνσταντόπουλος: Η γλώσσα της εικόνας – Σχεδιάζοντας ευανάγνωστα κόμικς
• Θωμάς Βαλλιανάτος: Παρουσίαση
• Αντώνης Φοράδης: Mηχανικός άνεμος και άλλη μία ιστορία
• Χρήστος Κούντουρας: Χάρις και Λυσίας, η αρχαία τέχνη στις σελίδες μιας περιπέτειας κόμικ
• Mανώλης Φραγγίδης: Comics ή Εικονογραφήγηση. Η 9η Τέχνη στη σχολική αίθουσα
• Δαλαμπύρας, Παπαστεφάνου, Μακρής, Κρητικός: Παράδοξος ύπνος, το φανταστικό στην ιστορική αφήγηση
• Orestix: Ιστορίες καθημερινής Πέλλας
• Aνδρέας Μιχαηλίδης: Aπό τον προφορικό λόγο στο comic
• Παναγιώτης Τσαούσης: Στοιχεία ελεύθερου σχεδίου και φωτορεαλισμός στο comic
• Malk – Λευτέρης Καλυμιός: Σενάριο και εικονογράφηση – Φάσεις δημιουργίας
• Tragenia: Eργαστήριο comic για παιδιά
• Malk – Σταυρούλα Παπαδάκη: Διαδραστική δημιουργία

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43