search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:12
MENU CLOSE

«Νέος συνασπισμός εξουσίας»

06.07.2014 21:00
oldphotoss0307syriza1404496691.jpg

«Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε» απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση που προτείνει την ιδέα ενός «μεγάλου συνασπισμού» Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, την οποία επισημοποίησε ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με συνέντευξή του στη «Real News».

«Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε» απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση που προτείνει την ιδέα ενός «μεγάλου συνασπισμού» Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, την οποία επισημοποίησε ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με συνέντευξή του στη «Real News».

Πρόκειται για συζήτηση που έχει αρχίσει να γίνεται σε παρασκηνιακό επίπεδο εδώ και καιρό, συνεπεία της διαπίστωσης ότι κανένα κόμμα δεν φαίνεται να μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Λαμβάνεται υπόψη σε διάφορα σενάρια και σχεδιασμούς επί χάρτου, ενώ είναι γνωστή προφανώς και στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, που… δεν αιφνιδιάστηκε.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι έχει αναδείξει το θέμα της ανάγκης θεσμικού διαλόγου μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε αυτήν τη σκέψη κλείνει κάθε συζήτηση.

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε δημόσιες τοποθετήσεις τους απέρριψαν κατηγορηματικά τις απόψεις αυτές – για «τερατογένεση» μίλησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, «σύντομο καλοκαιρινό ανέκδοτο» τις χαρακτήρισε ο Δημήτρης Στρατούλης –, με τις οποίες έδειξαν να συγκατανεύουν κι άλλα στελέχη της Ν.Δ. υπό την προϋπόθεση ενός πιο «κεντρώου» ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Βούλτεψη, Πιπιλή).
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως μια τέτοια πρόταση:

• Απευθύνεται από τον Αβραμόπουλο προς το εσωτερικό της Ν.Δ.
• Γίνεται από θέση αδυναμίας και εκφράζει το κυβερνητικό αδιέξοδο: «Οι απόψεις περί μεγάλου συνασπισμού αποτελούν περισσότερο μια ομολογία και συνειδητοποίηση της ήττας που έρχεται για το συστημικό μνημονιακό μπλοκ» σημείωσε σε δηλώσεις του ο Πάνος Σκουρλέτης.
• Δεν μπορεί να σταθεί με τίποτα, «δεν υπάρχει καμία πραγματική πολιτική βάση».
Ωστόσο, η Κουμουνδούρου γνωρίζει ότι οι πιέσεις αυτού του είδους δεν θα σταματήσουν και θα επανέλθουν δριμύτερες στο σύντομο μέλλον, ειδικά αν ύστερα από εκλογές δεν έχει την αυτοδυναμία ή τις συμμαχίες για να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Ή ισχυροί ή… τη βάψαμε»

Τέτοια αρνητικά σενάρια, δηλαδή ο εξαναγκασμός του κόμματος μετεκλογικά σε κάθε λογής συμμαχίες, τις οποίες δεν θα ελέγχει ελλείψει ισχύος, η ηγεσία τα αξιοποιεί και στην εσωκομματική αντιπαράθεση, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις στα ανοίγματα που επιχειρεί προς την Κεντροαριστερά και κομμάτι της Δεξιάς.

Τα ανοίγματα πιθανότατα θα αποκρυσταλλωθούν σε ένα ευρύτερο του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ εκλογικό σχήμα, το οποίο θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία, καθώς η ηγεσία θεωρεί ότι μέσα από τις όποιες πολιτικές διευρύνσεις θα εμφανίσει ένα προφίλ «ανοιχτό», που υπερβαίνει ιδεολογικοπολιτικούς διαχωρισμούς, επομένως θα τον κάνει προσιτό στο ακροατήριο πέραν του 27%. Είναι, λοιπόν, ενδεικτική η απάντηση του Νίκου Παππά στους εσωκομματικούς διαφωνούντες πως «αν δεν είμαστε αυτοδύναμοι, θα οδηγηθούμε σε αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και οδυνηρές “δεξιές στροφές” και υποχωρήσεις».

Απέναντι, λοιπόν, στον «μεγάλο συνασπισμό» ο Αλέξης Τσίπρας αντιπαραβάλλει τον «νέο συνασπισμό εξουσίας», ο οποίος σκιαγραφείται εν μέρει μέσα από τις πρωτοβουλίες των τελευταίων ημερών, που στόχο έχουν να πιέσουν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ενδεχομένως και τμήματα του ΠΑΣΟΚ, στη δημιουργία ενός μετώπου απέναντι στη μνημονιακή συγκυβέρνηση. Δηλαδή:

1. Την πρότασή του, με αφορμή το φλέγον μέτωπο της ΔΕΗ, να προκληθεί συζήτηση στη Βουλή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να τοποθετηθούν όλοι και να σταματήσουν διάφοροι να πουλάνε «αντάρτικο» καλυπτόμενοι πίσω από το θερινό τμήμα. Χθες από το Αμύνταιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε την πρωτοβουλία για τη συλλογή 120 υπογραφών βουλευτών (βάσει του συνταγματικού άρ. 44, παρ. 2) ώστε να υπάρξει διαδικασία συζήτησης, όπου η Ολομέλεια θα ψηφίσει υπέρ ή κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ.

2.Την εκδήλωση, πάλι για τη ΔΕΗ, στο «Τιτάνια» την περασμένη Πέμπτη, όπου έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων στελέχη όπως ο δεξιός ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, η βουλευτής των ΑΝΕΛΛ Ραχήλ Μακρή, ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ και υποψήφιος ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛΛ Νίκος Μαρκάτος, η Λούκα Κατσέλη (Κοινωνική Συμφωνία), οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης, Θόδωρος Παραστατίδης και Πάρις Μουτσινάς που συγκροτούν την κίνηση «Η Κοινωνία Πρώτα», η επίσης ανεξάρτητη Θεοδώρα Τζάκρη, οι αποχωρήσαντες από τη ΔΗΜΑΡ αμέσως μετά τις εκλογές του 2012 Στέφανος Μπαγεώργος και Ανδρέας Νεφελούδης («Αριστερή Προοπτική») καθώς και συνδικαλιστές όπως ο τέως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, το μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ Θάνος Βασιλόπουλος κ.ά.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:11