search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:51
MENU CLOSE

«Πράσινο φως» για τη δόση του 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup

07.07.2014 17:18
«Πράσινο φως» για τη δόση του 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup
 - Media

Εγκρίθηκε από το Εurogroup η δόση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο Γέρουν Ντέισελμπλουμ η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων όρων έως τις αρχές Αυγούστου.

Εγκρίθηκε από το Εurogroup η δόση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο Γέρουν Ντέισελμπλουμ η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων όρων έως τις αρχές Αυγούστου.
 
Πρόκειται για τη δεύτερη εκταμίευση από τα 8,3 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Με τη σημερινή δόση το σύνολο της χρηματοδοτικής βοήθειας του EFSF προς την Ελλάδα αγγίζει τα 140,9 δισ. ευρώ. Μία ακόμα δόση ύψους 1 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευτεί από τον μηχανισμό στο πλαίσιο της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ, εφόσον εφαρμοστεί η επόμενη ομάδα των προαπαιτούμενων. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής, θα είναι διαθέσιμα 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από το EFSF.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι το ταμείο θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης προς την χώρα.

Ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ επιβεβαίωσε ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα βρεθούν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας. 
 
«Το πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους και έχουμε ακόμη δουλειά» δήλωσε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες.
 
Σχετικά με το ζήτημα της ευελιξίας των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι υπάρχει, ήδη, επαρκής ευελιξία, τόσο από προληπτικής, όσο και από διορθωτικής πλευράς.
 
Ο ίδιος τόνισε ότι, οι χώρες οι οποίες κινούνται εντός των κριτηρίων του Συμφώνου, έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας και υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκε σε αρκετά κράτη-μέλη μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να διορθώσουν τυχόν ανισορροπίες.
 
Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να εξαγοράσουν περισσότερο χρόνο, μόνο αν υλοποιούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό. «Θέλουμε να δούμε τις μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται, όχι να μένουν μόνο στις υποσχέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια να αξιολογήσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:48