search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:07
MENU CLOSE

«Αντισυνταγματικό και επικίνδυνο το ΤΑΙΠΕΔ»

08.07.2014 17:58
«Αντισυνταγματικό και επικίνδυνο το ΤΑΙΠΕΔ» - Media

Στα ζητήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ εστίασαν οι ομιλητές που παρουσίασαν το βιβλίο του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο «ΤΑΙΠΕΔ: όργανο εκποίησης της περιουσίας και κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας».

 
Στα ζητήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) εστίασαν οι ομιλητές που παρουσίασαν το βιβλίο του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) με τίτλο «ΤΑΙΠΕΔ: όργανο εκποίησης της περιουσίας και κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας».

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου «το βιβλίο εξετάζει τις επιπτώσεις των μαζικών εκποιήσεων της δημόσιας περιουσίας από την ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά προστατεύονται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Η πρόεδρος του ΙΜΔΑ, Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου τόνισε ότι στην Ελλάδα συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα, καθώς, όπως σημείωσε, δεν υπάρχει καμιά χώρα στον κόσμο που να έχει ιδρύσει θεσμό όπως το ΤΑΙΠΕΔ, όπου το κράτος παραχωρεί σε μια ανώνυμη εταιρεία δημόσια περιουσιακά στοιχεία.

Ο αντιπρόεδρος του ΙΜΔΑ και πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης, συμφώνησε ότι το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία, τονίζοντας ότι η λειτουργία του δεν ελέγχεται δημοκρατικά. Επιπλέον, σημείωσε ότι αποτελεί μύθο πως όταν τα κοινωνικά αγαθά (νερό, ηλεκτρική ενέργεια) ιδιωτικοποιούνται μειώνονται οι τιμές για τους καταναλωτές.

Ο κ. Αρσένης είπε, επίσης, ότι ο νόμος για την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι μόνο αντισυνταγματικός αλλά και επικίνδυνος. Το θέμα, σημείωσε, συνδέεται με την εθνική ασφάλεια και ανεξαρτησία, καθώς βασικές προβλέψεις του προγράμματος του μνημονίου είναι η σημαντική υποβάθμιση του κόστους εργασίας στη χώρα, η πώληση δημόσιας περιουσίας (γη, αεροδρόμια κλπ), ώστε η χώρα να γίνει χώρα φτηνής γης και υποδομών και οι μεγάλες πολυεθνικές να έχουν τον πρώτο ρόλο στην οργάνωση της παραγωγής και την κατεύθυνσή της (φτηνά αγροτικά προϊόντα, φτηνός τουρισμός και καταλύματα για Ευρωπαίους συνταξιούχους).

Ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «105,5 FM στο Κόκκινο» Κώστας Αρβανίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα προτεκτοράτο και υποστήριξε ότι η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί μέρος ενός ολόκληρου στρατηγικού σχεδίου. Επιπλέον, τόνισε ότι και στον χώρο των ΜΜΕ συμβαίνουν τα ίδια, σημειώνοντας ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν απλά μια πράξη λογοκρισίας, αλλά το θέμα ήταν να δοθούν τα δίκτυα της τηλεόρασης στην Digea. Επίσης, ανέφερε ότι έχουν κλείσει οι στρόφιγγες της ενημέρωσης για τον πληθυσμό και ότι τα ΜΜΕ δεν παραχωρούν τηλεοπτικό χώρο για τον δημόσιο διάλογο, καθώς πέντε επιχειρηματικές οικογένειες ελέγχουν τα αστικά, όπως τα ονόμασε, ΜΜΕ.

Ο διευθυντής της εφημερίδας «Η Αυγή» Νίκος Φίλης αναρωτήθηκε -με αφορμή το ακρωνύμιο του ΤΑΙΠΕΔ- αν είναι ιδιωτική περιουσία η ΔΕΗ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι ακτές κλπ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ηθελημένη ανακρίβεια. Επιπλέον ανέφερε ότι δεν αποτελεί αξιοποίηση το λουκέτο σε επιχειρήσεις και το ξεπούλημα δημοσίων περιουσιακών στοιχείων. Μάλιστα, όπως τόνισε, η δημόσια περιουσία δεν είναι ιδιοκτησία των κρατικών υπηρεσιών, και για τα θέματα της διαχείρισής της λογοδοτούμε στις επόμενες γενιές. Τέλος ο κ. Φίλης χαρακτήρισε το ΤΑΙΠΕΔ «σκάνδαλο που μπορεί να σταματήσει μόνο με ανατροπή της σημερινής πολίτικης κατάστασης».

Η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Το Ποντίκι» Βάλια Μπαζού, υποστήριξε ότι εκτός από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, η χώρα χάνει, ουσιαστικά, το δικαίωμα του πολεοδομικού της σχεδιασμού. Επιπλέον, τόνισε ότι «το ζήτημα της εκποίησης δημόσιας περιουσίας είναι πιο επικίνδυνο από τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς τα μέτρα αλλάζουν με μια τροπολογία, η δημόσια περιουσία (γη, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο, σιδηροδρομικό δίκτυο, αυτοκινητόδρομοι, ακτές, λιμάνια, αεροδρόμια) αν ξεπουληθεί δεν θα επανέλθει με κανένα τρόπο».

Συγγραφείς του βιβλίου είναι η ομότιμη καθηγήτρια και πρόεδρος του ΙΜΔΑ, Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου, ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου και μέλος του ΔΣ του ΙΜΔΑ, Αντώνης Μπρεδήμας, η σύμβουλος Επικρατείας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Μαρία Καραμανώφ, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κασιμάτης, ο λέκτορας του τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ακρίτας Καϊδατζής, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, Αριστοτέλης Κοσκινάς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:06