search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:46
MENU CLOSE

ΚΘΒΕ: «Πέρσες», μια πολιτική τραγωδία…

09.07.2014 16:46
ΚΘΒΕ:  «Πέρσες», μια πολιτική τραγωδία… - Media

Ως ένα βαθιά πολιτικό και θρησκευτικό έργο, αφού τότε οι άνθρωποι πίστευαν ότι υπάρχει δικαιοσύνη και αποδίδεται και ότι η αλαζονεία τιμωρείται – χαρακτήρισε την τραγωδία του Αισχύλου “Πέρσες”, η σκηνοθέτης της φετινής καλοκαιρινής παραγωγής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Νικαίτη Κοντούρη.

Ως ένα βαθιά πολιτικό και θρησκευτικό έργο, αφού τότε οι άνθρωποι πίστευαν ότι υπάρχει δικαιοσύνη και αποδίδεται και ότι η αλαζονεία τιμωρείται – χαρακτήρισε την τραγωδία του Αισχύλου “Πέρσες”, η σκηνοθέτης της φετινής καλοκαιρινής παραγωγής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Νικαίτη Κοντούρη.

Στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι συντελεστές της παράστασης,  η σκηνοθέτης επεσήμανε ότι αναζήτησε την απόλυτη λιτότητα, προκειμένου να αναδειχθεί το κείμενο και ο πυκνός λόγος του Αισχύλου, που κατά την ίδια θέτει συνεχώς ερωτήματα, είναι ακριβής ή ανακριβής, διαχρονικός και συμπαντικός. Σχολίασε ότι προσπάθησε να αποδώσει τον θρήνο και το πένθος των γυναικών των Περσών, το οποίο είναι εντελώς έξω από την δική μας κουλτούρα, αλλά και τον σχεδόν μυστηριώδη ρόλο του Δαρείου (Γιάννης Φέρτης), στον οποίο, αν και πεθαμένο, καταφεύγουν οι φοβισμένοι Πέρσες για να τους βοηθήσει να αλλάξουν το πεπρωμένο της χώρας τους.

Οι “Πέρσες”, το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται την συντριπτική τους ήττα στη Σαλαμίνα, ιδωμένο από την πλευρά των ηττημένων. Ένας λόγος διαχρονικός, που στην συγκεκριμένη παράσταση διαφαίνεται όχι μόνο από τις “Νύφες του πένθους”, δηλαδή τις γυναίκες των Περσών, και τον χορό, αλλά ακόμη και από τον αγγελιαφόρο (Λάζαρος Γεωργακόπουλος) που φέρνει την είδηση του χαμού της αυτοκρατορίας και τολμά να υπαινιχθεί για την αλαζονεία, τους θεούς και την βασίλισσα, Άτοσσα (Άκης Σακελλαρίου), μητέρα του επαρμένου Ξέρξη (Γιώργος Κολοβός).

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Βούρος, δήλωσε ότι ήταν σίγουρος από την ανάληψη της θητείας του ότι το θέατρο θα εκπροσωπηθεί στην Επίδαυρο το καλοκαίρι με μία τραγωδία και χαρακτήρισε ως “τύχη” τη συνάντηση με την Νικαίτη Κοντούρη για την συγκεκριμένη παράσταση. “Είναι μία από τις καλύτερες παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στον ελλαδικό χώρο και στην Επίδαυρο και μπορεί επάξια να μας εκπροσωπήσει στο εξωτερικό σε διεθνή φεστιβάλ” είπε.

-Η έναρξη των παραστάσεων θα γίνει στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, από την Τετάρτη 16 έως το Σάββατο 19 Ιουλίου, και θα ακολουθήσει μεγάλη περιοδεία ανά την Ελλάδα (25-26/7 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 29/7 Αλεξανδρούπολη, 2/8 Δίον, 6/8 Χαλκίδα, 8/8 Δελφοί, 15-16/8 Επίδαυρος, 18/8 Ήλιδα, 25/8 Θέατρο Βράχων, 28/8 Ελευσίνα, 30/8 Κηποθέατρο Παπάγου, 1/9 Άλσος Νέας Σμύρνης, 3/9 Λάρισα, 5/9 Ιωάννινα, 12-13/9 Θέατρο Δάσους – Θεσσαλονίκη).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:45