search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:07
MENU CLOSE

Τα «άλλα» θύματα της Χ.Α.

09.07.2014 21:00
oldphotospn1007xa_copy1404931038.jpg

Με τον Γιάννη Κέμμο πολλοί ρεπόρτερ έχουν περάσει μαζί άπειρες ώρες στο πεζοδρόμιο, καλύπτοντας συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και άγρια επεισόδια. Την περασμένη Παρασκευή το πρωί, όταν πληροφορηθήκαμε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από οπαδούς της Χρυσής Αυγής, στη διάρκεια συγκέντρωσης της νεοναζιστικής οργάνωσης έξω από το κτήριο του Εφετείου Αθηνών, σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να ήταν κάποιος από εμάς στη θέση του. Από σύμπτωση δεν συνέβη…

Με τον Γιάννη Κέμμο πολλοί ρεπόρτερ έχουν περάσει μαζί άπειρες ώρες στο πεζοδρόμιο, καλύπτοντας συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και άγρια επεισόδια. Την περασμένη Παρασκευή το πρωί, όταν πληροφορηθήκαμε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από οπαδούς της Χρυσής Αυγής, στη διάρκεια συγκέντρωσης της νεοναζιστικής οργάνωσης έξω από το κτήριο του Εφετείου Αθηνών, σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να ήταν κάποιος από εμάς στη θέση του. Από σύμπτωση δεν συνέβη…

Έτσι του τηλεφωνήσαμε για να μας πει δύο κουβέντες για το «Ποντίκι». Όχι τόσο για το επεισόδιο αυτό καθεαυτό. Αυτά έχουν ειπωθεί ξανά και ξανά. Αλλά για τους φόβους, τις αγωνίες και ενδεχομένως την ευθύνη που μπορεί να έχει ένας εργαζόμενος στα ΜΜΕ, είτε είναι δημοσιογράφος, είτε φωτογράφος, είτε εικονολήπτης, ώστε να μετατρέπεται ανά πάσα ώρα και στιγμή σε… «σάκο του μποξ».
 
«Η αλήθεια είναι πως το φοβόμουν. Όσο μάλιστα περνούσε ο καιρός το φοβόμουν όλο και περισσότερο, αναλογιζόμενος και τις επιθέσεις που είχαν δεχθεί άλλοι συνάδελφοι στο παρελθόν. Όχι μόνο από στελέχη της Χρυσής Αυγής, αλλά και από την αστυνομία. Εκείνη την ημέρα όμως (σ.σ.: την περασμένη Παρασκευή) ήταν τόσο απρόσμενη και ξαφνική η επίθεση, που με έπιασε απροετοίμαστο».
 
Δεν ήταν οι πρώτοι
 
Ο Γιάννης Κέμμος και η φωτογράφος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Σιμέλα Πανταρτζή δεν ήταν τα πρώτα θύματα της «οργής» των νεοναζί.
Είχαν προηγηθεί άλλα περιστατικά βιαιοπραγιών από μέλη και οπαδούς της Χρυσής Αυγής κατά εκπροσώπων των ΜΜΕ, πάντοτε υπό τη… διακριτική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ.
 
Παράδειγμα, οι κλοτσιές και μπουνιές του βουλευτή της Χ.Α. Ηλία Κασιδιάρη στον εικονολήπτη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters Βασίλη Στογιάννη έξω από το γραφείο των ανακριτών στα δικαστήρια της Ευελπίδων, οι τραμπουκισμοί «φουσκωτών» στον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού Star Παναγιώτη Μπούσιο στη διάρκεια πορείας οπαδών της οργάνωσης λίγες ημέρες μετά τη διπλή δολοφονία των δύο μελών της Χ.Α. στο Νέο Ηράκλειο και η επίθεση με μπουκάλια οπαδών της εναντίον δημοσιογράφων και τεχνικών έξω από το κτήριο του Εφετείου Αθηνών τη νύχτα της προφυλάκισης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Γερμενή και Ηλιόπουλου.
 
«Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν πως υπαίτιοι για τα προβλήματά τους είναι και τα Μ Μ Ε. Ενώ εμείς δεν έχουμε καμιά ευθύνη για τις ποινικές διώξεις με τις οποίες είναι αντιμέτωποι. Εξάλλου σε κάθε συγκέντρωσή τους έχουν δικούς τους τεχνικούς και φωτογράφους. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που βγάζουν αυτοί δεν είναι πρόβλημα, αλλά όλων των υπόλοιπων είναι; Τι διαφορετικό έχουν αυτοί από εμάς; Αυτό είναι ο απόλυτος παραλογισμός!» υποστηρίζει ο Γιάννης Κέμμος.
 
Ο έμπειρος φωτορεπόρτερ δεν μασά τα λόγια του… Δεν κρύβει πως πολλές φορές οι εκπρόσωποι των Μ Μ Ε γίνονται υποχείριο των επιδιώξεων του καθενός που επιζητεί προβολή.
 
«Η Χρυσή Αυγή, όπως και άλλοι -αναφέρω για παράδειγμα την αστυνομία και τους πολιτικούς των άλλων κομμάτων- χειρίζονται τα ΜΜΕ κατά το δοκούν. Ανάλογα με τα συμφέροντά τους μας προσκαλούν σε συγκεντρώσεις τους ή στήνονται μπροστά στα μικρόφωνα για να κάνουν δηλώσεις. Όταν όμως δεν πάμε “με τα νερά τους”, τότε μετατρεπόμαστε σε αποδιοπομπαίους τράγους, σε “ρουφιάνους και τσιράκια του συστήματος”. Ευθυνόμαστε όμως και εμείς οι ίδιοι, οι οποίοι επιτρέπουμε σε όλους αυτούς να μας χρησιμοποιούν»…
 
Αύριο το πρωί ο Γιάννης θα βρίσκεται ξανά στα μαρμάρινα σκαλιά του Εφετείου για να καλύψει την «αυλαία» της μαραθώνιας δικαστικής έρευνας σχετικά με την παράνομη δράση της Χρυσής Αυγής και την πιθανή εμπλοκή στελεχών της νεοναζιστικής οργάνωσης σε εγκληματικές ενέργειες. Κρατώντας στα χέρια τη φωτογραφική κάμερα, πιστός στη δουλειά του: τη μετάδοση της είδησης.

 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15