search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:44
MENU CLOSE

«Όχι» της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα

10.07.2014 21:00
«Όχι» της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα - Media

Με μία διαδικασία – παρωδία το Α’ θερινό τμήμα της Βουλής, με τη συμμετοχή 41 βουλευτών της συγκυβέρνησης, αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ».

  
Με μία διαδικασία – παρωδία το Α’ θερινό τμήμα της Βουλής, με τη συμμετοχή 41 βουλευτών της συγκυβέρνησης, αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ».
 
Στη σύντομη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή, η ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ότι δεν θέλει να προσμετρηθούν οι ψήφοι των βουλευτών της μαζί με αυτών της Χρυσής Αυγής, γεγονός που χρησιμοποίησε ως επιχείρημα η ΝΔ για να ξεκαθαρίσει ότι δεν συγκεντρώνονται οι απαιτούμενες 120 υπογραφές. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, με μία πρωτοφανή κοινοβουλευτική «πατέντα», η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε χθες στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης για το αν αθροίζονται ή όχι οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης.


Πρόκειται για μία κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία δεν προβλέπεται σε κάποιο σημείο του Κανονισμού της Βουλής, καθώς ένα τμήμα (θερινό) των 100 βουλευτών και μία πλειοψηφία της συγκυβέρνησης μόλις 51 βουλευτών θα κληθεί ν’ αποφασίσει για τους 300!  

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία καθώς δεν θέλει να νομιμοποιήσει τη δυνατότητα να αποφασίσει το θερινό τμήμα για ένα αναφαίρετο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της αντιπολίτευσης. Το δικαίωμα δηλαδή να προκαλέσει συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει ο προβλεπόμενος αριθμός των 120 βουλευτών και το οποίο (δικαίωμα) δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση υπό την αίρεση μίας πλειοψηφίας ακόμη και της Ολομέλειας , πόσο μάλιστα ενός θερινού τμήματος.  

Το ΚΚΕ από την πλευρά του ζήτησε οι βουλευτές του να συνυπολογιστούν στους υπόλοιπους βουλευτές που ζητούν τη σύγκληση της Ολομέλειας προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις για δημοψήφισμα. 

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «οι βουλευτές του ΚΚΕ με επιστολή στον πρόεδρο της βουλής ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση των νόμων που έχουν οδηγήσει στην απελευθέρωση της ενέργειας και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ,  συμπεριλαμβανομένου και του ψηφισθέντα νόμου «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας», του γνωστού ως «μικρή ΔΕΗ».

Παρ΄όλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Oλομέλεια της βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα.»
 
Χθες το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές δεν θα πάρουν μέρος στην συζήτηση στο θερινό τμήμα της Βουλής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη Βουλή σε «μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα».

Και οι ΑΝΕΛ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στη σημερινή «συνεδρίαση παρωδία», όπως την χαρακτηρίζουν, για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ». Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα και κάνουν λόγο για εκτροπή. Η θέση αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.

Στο μεταξύ, η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές της δεν θα προσμετρηθούν στον αριθμό που απαιτείται για να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, «από την πρώτη στιγμή, κατέστησα σαφές ότι η Δημοκρατική Αριστερά, στη διαδικασία υποβολής της πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογισθούν και, δι αυτού του τρόπου, να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για το σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών.»

Η απόφαση της κυβέρνησης έγινε γνωστή χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε οξύτατη αντιπαράθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα αποχώρησε από τη διαδικασία. Ο Π. Λαφαζάνης σε δηλώσεις του αργότερα έκανε λόγο για «βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει «κουρελόχαρτο» το Σύνταγμα και «διάτρητο» τον Κανονισμό της Βουλής, ενώ για «πολιτική αθλιότητα» μίλησε ο Ν. Βούτσης.
           
Ο ΣΥΡΙΖΑ – όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης – επέμειναν στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι πρέπει να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η πώληση της μικρής ΔΕΗ δεν είναι σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:40