search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:25
MENU CLOSE

Δεκάδες Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Αθήνα

10.07.2014 17:36
Δεκάδες Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Αθήνα - Media

Περισσότεροι από 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινοβραδινών βομβαρδισμών κατά μήκος της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας.

 
Περισσότεροι από 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινοβραδινών βομβαρδισμών κατά μήκος της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας.


 

Στους νεκρούς περιλαμβάνεται ένα 8χρονο αγοράκι που σκοτώθηκε όταν ισραηλινό αεροσκάφος βομβάρδισε το σπίτι του και ένα τετράχρονο κοριτσάκι που υπέκυψε στα τραύματά από τις ίδιες επιθέσεις.


 
Εξάλλου, εννέα Παλαιστίνιοι σκοτωθήκαν και 25 τραυματίστηκαν όταν η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ βομβάρδισε μπαρ στο οποίο οι συγκεντρωμένοι παρακολουθούσαν τον ημιτελικό του παγκοσμίου κυπέλλου.
 
«Στα σκαριά» χερσαία επίθεση του Ισραήλ
 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του «έχει αποφασίσει να κλιμακώσει περαιτέρω τις επιθέσεις εναντίον της Χαμάς και των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Γάζα», και πρόσθεσε: «Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Η Χαμάς θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

Την ίδια ώρα, στη Γάζα, πλήθη Παλαιστινίων υποδέχονταν με την κραυγή «Αλλάχ Ακμπάρ» την εκτόξευση αυτοσχέδιων ρουκετών και πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς προς το Ισραήλ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, 48 ρουκέτες έπληξαν χθες το Ισραήλ, από τις οποίες οι 14 αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος».
 
Τρεις ρουκέτες έπληξαν την Ιερουσαλήμ, ενώ μία άλλη έφτασε στο Ζικρόν Γιακόβ, γύρω στα 115 χιλιόμετρα βόρεια της Γάζας, στη βαθύτερη μέχρι τώρα διείσδυση παλαιστινιακού βλήματος εντός της ισραηλινής επικράτειας.
 
Στο μεταξύ, οι αιγυπτιακές αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν το πέρασμα της Ράφα προς τη λωρίδα της Γάζας, προκειμένου εκατοντάδες τραυματίες από τις στις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιδρομές να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 
Πρόσφατα η Αίγυπτος είχε κλείσει το συγκεκριμένο πέρασμα που αποτελεί το μόνο σύνορο από το οποίο οι Παλαιστίνιοι μπορούν να βγουν από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.
 
Εκεχειρία ζητάει ο ΟΗΕ
 
Εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Είναι πιο επείγον από ποτέ να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και για να συμφωνηθεί μια εκεχειρία», δήλωσε ο Μπαν επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του «προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της να τερματιστεί άμεσα η κλιμάκωση αυτή και να συμφωνηθεί μια βιώσιμη εκεχειρία», πρόσθεσε, ενώ εκτίμησε ότι οι άμαχοι στη Γάζα «έχουν παγιδευτεί μεταξύ της ανεύθυνης στάσης της Χαμάς και της σκληρής απάντησης του Ισραήλ».

Κατά τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, «το Ισραήλ έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά του, όμως ανησυχώ επίσης που βλέπω πολλούς Παλαιστίνιους να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται από τις ισραηλινές επιχειρήσεις».
 
Συγκέντρωση συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό
 
Συγκέντρωση συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό και καταδίκης της επιθετικής πολιτικής του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα.


 

Εξάλλου, κόμματα, συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την ισραηλινή επιθετικότητα.

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ, παραβιάζοντας για ακόμη μια φορά τυπικά και ουσιαστικά το διεθνές πλαίσιο που πηγάζει από την Ιδρυτική Χάρτα του ΟΗΕ, βομβάρδισε τη Λωρίδα της Γάζας δολοφονώντας ταυτόχρονα αμάχους μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.
 
»Μόνο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η πράξη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, και «καλεί τα κινήματα ειρήνης και κάθε πολίτη που δεν μπορεί να αντικρίσει ξανά τον απόλυτο παραλογισμό του πολέμου που σήμερα διεξάγεται κατά των Παλαιστινίων να καταγγείλουν την νέα αυτή βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ».
 
«Η κλιμάκωση της εγκληματικής δράσης του Ισραηλινού κράτους ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης ενθαρρύνεται από την πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ, που εξισώνει τους θύτες με τα θύματα, και αναβαθμίζει τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ», αναφέρει το ΚΚΕ, που ξεκαθαρίζει ότι «θα συνεχίσει να παλεύει για να εκφραστεί η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στο λαό της Παλαιστίνης και στο δίκαιο αίτημα του για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Την ίδια στιγμή καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διακόψει κάθε μορφής στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.»
 
«Με την στήριξη και τη συνενοχή των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ το Ισραήλ ξετυλίγει μια πολιτική εξόντωσης του Παλαιστινιακού λαού εδώ και χρόνια.  Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει με προκλητικό τρόπο αυτή τη βαρβαρότητα δείχνοντας ότι η συμμαχία της άρχουσας τάξης με την ευρωπαϊκή είναι ενάντια σε κάθε λαό και τα δικαιώματά του. Οι οικονομικές δοσοληψίες με το Ισραήλ επισφραγίζουν αυτή την άθλια συμμαχία της συνενοχής», αναφέρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνεχίζει:
 
«Ο άνισος αγώνας των Παλαιστινίων για το δικαίωμά τους στη ζωή και την ανεξαρτησία είναι αγώνας που πρέπει στηριχτεί από τον καθένα που ασφυκτιά από τη βαρβαρότητα του δίκιου του ισχυρότερου, από τον σκοτεινό κόσμο του κεφαλαίου όπου το κέρδος και η μοιρασιά σφαιρών επιρροής έχουν μεγαλύτερη αξία από τους ανθρώπους.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:23