search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:21
MENU CLOSE

Μουντιάλ και «πράσινα»… άλογα

11.07.2014 21:00
oldphotospod_1007_027_cmyk1405064339.jpg

Η Βραζιλία είναι ένας από τους φυσικούς πνεύμονες του πλανήτη και ταυτόχρονα ένα από τα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα ως προς την παγκόσμια οικολογική καταστροφή.

Η Βραζιλία είναι ένας από τους φυσικούς πνεύμονες του πλανήτη και ταυτόχρονα ένα από τα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα ως προς την παγκόσμια οικολογική καταστροφή. Η χώρα με την παραγωγικά ανεπτυγμένη οικονομία, αλλά με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, δανείστηκε και χρεώθηκε άλλα 11 δισ. δολάρια για να φτιάξει τις υποδομές για το Μουντιάλ του 2014.

Η διοργάνωση, πέρα από την οικονομική επιβάρυνση, θα έχει και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Στο econews.gr έχει γίνει μια καταγραφή που περιλαμβάνει τις «πράσινες» προδιαγραφές που όρισαν οι διοργανωτές, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, όπως αυτή προκύπτει από παρατηρήσεις της Greenpeace, αλλά και τις φυσικές καταστροφές. Ακολουθεί ένα εκτεταμένο απόσπασμα του θέματος, με σημαντικά στοιχεία και παρατηρήσεις.

«Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου υπολόγιζαν ότι στη Βραζιλία θα ταξιδέψουν περισσότεροι από 3,6 εκατομμύρια εγχώριοι και ξένοι τουρίστες, όπως και συμβαίνει. Οι μετακινήσεις αυτών των ανθρώπων αντιστοιχούν στο 50% και πλέον των 2,7 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα που θα εκλυθούν στη διάρκεια του Μουντιάλ. Μερικά από τα μέτρα που λαμβάνουν η FIFA και η κυβέρνηση της Βραζιλίας για να αντισταθμίσουν μέρος των εκπομπών ρύπων περιλαμβάνουν:

1 Το νέο γήπεδο Estadio Nacionàl Mané Garrincha, που ανεγέρθηκε στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, φέρει στην οροφή του 1.500 φωτοβολταϊκά πάνελ συνολικής ισχύος 2,5 Μεγαβάτ. Τα υπόλοιπα στάδια που θα φιλοξενήσουν ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις του Μουντιάλ σε όλη τη χώρα έχουν εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύ της τάξης των 5,4 Μεγαβάτ.

2 Και τα 12 γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν πιστοποίηση πράσινης δόμησης LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), που περιλαμβάνει την εξοικονόμηση ενέργειας και περιορίζει τη χρήση συγκεκριμένων χημικών ουσιών.

3 Το Estadio Nacionàl θα έχει οικολογικό φωτισμό και ειδικό σύστημα άρδευσης του περιβάλλοντος χώρου που θα εκμεταλλεύεται τα όμβρια ύδατα. Μάλιστα, έχει «έξυπνα» ουρητήρια, που υπολογίζουν πότε πρέπει να αντληθεί νερό κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας των αναμετρήσεων.

4 Η FIFA ενθαρρύνει τις οικολογικές μετακινήσεις μεταξύ των σταδίων, αλλά και τις βιώσιμες τουριστικές πρακτικές μέσω της εφαρμογής για smartphone Green Passport Initiative (GPI).

5 Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει ήδη ξεκινήσεις τις αντισταθμίσεις ρύπων με 115.000 τόνους CO2 από «δωρεές» εταιρειών που θα αποκτήσουν μια ειδική «πράσινη σφραγίδα» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τέλος, το 90% και πλέον των Βραζιλιάνων δήλωσαν ότι επιθυμούν μια «πράσινη» διοργάνωση. Αυτός είναι ένας λόγος που επιλέχθηκε ο αρμαντίλλο Fuleco, που πήρε το όνομά του από τις λέξεις «ποδόσφαιρο» και «οικολογία» ως μασκότ του Μουντιάλ».

Θέματα δημόσιας υγείας

Στον αντίποδα, ξεκινώντας από τα εμπορεύματα, «η Greenpeace ανακάλυψε πολλές τοξικές χημικές ουσίες σε διάφορα σουβενίρ και είδη ρουχισμού που διαθέτει η FIFA. Οι διοργανωτές επέλεξαν να κατασκευάσουν γήπεδα σε περιοχές όπως το Μανάους, μέσα στη ζούγκλα του Αμαζονίου, χωρίς ποδοσφαιρική παράδοση και αξιόλογη ομάδα ώστε να συντηρηθούν μετά το πέρας της διοργάνωσης.

Ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, που αναμένεται να διογκωθεί από την παρουσία εκατομμυρίων τουριστών, είναι η διαχείριση των λυμάτων. Ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει πρόσβαση σε αποχέτευση, με ολέθριες επιπτώσεις για τον υδροφόρο ορίζοντα και τη θάλασσα.

Σημαντικό πρόβλημα συνιστά και η διαχείριση απορριμμάτων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της βραζιλιάνικης ιστοσελίδας oglobo, κάθε μέρα καταλήγουν 100 τόνοι σκουπιδιών στον Κόλπο Baίa de Guanabara στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Την ίδια ώρα η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, όπως και η καταστροφή των φυσικών βιοτόπων της πλούσιας πανίδας που ενδημεί στη Βραζιλία».

Ο «άλλος» απολογισμός

Όταν σβήσουν τα φώτα στο πιο όμορφο και ενδιαφέρον, ομολογουμένως, Μουντιάλ στην ιστορία της διοργάνωσης, θα γραφτούν και θα ειπωθούν ακόμα περισσότερα για όσα έγιναν στη χώρα τις ημέρες των αγώνων, αλλά «θάφτηκαν» πίσω από τη λάμψη τους.

Είναι κοινό μυστικό πως οι διαπιστευμένοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ είχαν πάρει… αυστηρή οδηγία να ασχολούνται μόνον με τα της διοργάνωσης. Είναι επίσης κοινό μυστικό πως η αστυνομία αλλά και ο στρατός εφάρμοσαν ένα άρτιο σχέδιο ασφάλειας που είχε εκπονηθεί πολύ πριν από το Μουντιάλ, με βασικούς άξονες την εξαφάνιση κάθε είδους αντίδρασης των πολιτών. «Ειρήνη» υπήρξε. Οι αποστολές των εθνικών ομάδων φρουρούνταν διαρκώς. Οι «επικίνδυνες» γειτονιές ήταν σε κλοιό.

Το χειρότερο για τη Βραζιλία είναι πως υπέστη τεράστια ζημία και σε ποδοσφαιρικό επίπεδο με την ταπεινωτική της ήττα από τη Γερμανία με 7-1. Ο ασκός του Αιόλου άρχισε να ανοίγει με ξέσπασμα του κόσμου στους δρόμους και τις γειτονιές, λόγω απογοήτευσης αρχικά, αλλά δεν περιορίστηκε εκεί. Υπάρχουν φόβοι πως τις επόμενες ημέρες θα συμβούν περισσότερα. Όπως και να ’χει, η «άλλη» αποτίμηση του Μουντιάλ δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή της πετυχημένης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:20