search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:52
MENU CLOSE

Γνωρίστε τον Λευκάδιο Χερν

13.07.2014 21:00
Γνωρίστε τον Λευκάδιο Χερν - Media

Έμαθα ως δημοσιογράφος για την ύπαρξη του Λευκάδιου Χερν τη δεκαετία του ’80, από τον αγαπημένο μου Λευκαδίτη συνάδελφο Ηλία Γεωργάκη, που πάλεψε για να κάνει γνωστό το έργο του στην Ελλάδα.

Έμαθα ως δημοσιογράφος για την ύπαρξη του Λευκάδιου Χερν τη δεκαετία του ’80, από τον αγαπημένο μου Λευκαδίτη συνάδελφο Ηλία Γεωργάκη, που πάλεψε για να κάνει γνωστό το έργο του στην Ελλάδα. Ο Λευκάδιος Χερν (Γιακούμο Κοϊζούμι, 1850-1904) γεννήθηκε στη Λευκάδα, μεγάλωσε στην Ιρλανδία, μετέβη ως μετανάστης στην Αμερική και τελικά εγκαταστάθηκε και έζησε μια ήρεμη ζωή στην Ιαπωνία. Ο Χερν, που αποχωρίστηκε τους γονείς του όταν ήταν μικρός ακόμα, ταξίδευε συνεχώς τα 54 χρόνια της ζωής του χωρίς προκαταλήψεις απέναντι στους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις φυλές που συναντούσε σε κάθε τόπο, αντιμετωπίζοντας το κάθε αντικείμενο γνωριμίας με ανοιχτό πνεύμα και συναινετική κατανόηση.

Έτσι χάρηκα όταν ο Ηλίας πριν από λίγες μέρες με πληροφόρησε ότι το πρώτο μουσείο στον ευρωπαϊκό χώρο για τον Λευκάδιο Χερν, τον εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας, λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες στη Λευκάδα. Εκτίθενται πρώτες εκδόσεις των έργων του, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 4 Ιουλίου 2014 και το κέντρο στεγάζεται σε ανακαινισμένη αίθουσα στο ισόγειο του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας.

Ο επισκέπτης με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών θα περιηγηθεί στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χερν αλλά και στους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του Χερν. Για τη δημιουργία του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας συνεργάστηκε με τους Δήμους Kumamoto, Matsue, Shinjuku, Yaizu, το Πανεπιστήμιο Toyama, την οικογένεια Koizumi κ.ά. Παράλληλα στη Λευκάδα οργανώθηκε ένα τριήμερο αφιερωμένο στον ιαπωνικό πολιτισμό υπό την αιγίδα της ιαπωνικής πρεσβείας, που περιλάμβανε το Διεθνές Συμπόσιο «Το Ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν, από τη Δύση στην Ανατολή». Συμμετείχαν επιστήμονες από την Ιαπωνία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Ακόμα ο κόσμος που γέμισε το Ανοιχτό Θέατρο παρακολούθησε τελετή τεϊοποσίας και μια βραδιά απαγγελίας για τον Λευκάδιο Χερν από τους Ιάπωνες καλλιτέχνες Σ. Σάνο και Κ. Γιαμαμότο, όπως επίσης και την παράσταση του φημισμένου Κουκλοθέατρου «Seiwa Bunraku». Ο ίδιος ο Χερν σ’ ένα κείμενό του αναφέρει ότι «εάν κάποιος μεγάλος κλασικός διανοούμενος, τέλεια εξοικειωμένος με τους τρόπους και τις συνήθειες αυτής της χώρας, έκανε μια λογοτεχνική μελέτη παραλληλισμού της ελληνικής και της ιαπωνικής ζωής και σκέψης, είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο εκπληκτικό όσο και γοητευτικό» («Έντομα και Ελληνική Ποίηση»).

Επίσης, στο έργο του «Όνειρο Καλοκαιρινής Ημέρας», που συνέγραψε κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, κάνει μια περιγραφή η οποία θυμίζει τις ημέρες που πέρασε μαζί με τη μητέρα του Ρόζα στη Λευκάδα.

Έτσι όσοι επισκεφτείτε φέτος το πανέμορφο αυτό νησί, μην παραλείψετε να γνωρίσετε τον Λευκάδιο Χερν…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:52