search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 02:38
MENU CLOSE

Περιμένουν στραβοπάτημα

13.07.2014 21:00
oldphotos85851405097134.jpg

«Ο Καραμανλής παραμένει ενεργός διά της απουσίας του», πιστός στη σχολή που έφτιαξε ο θείος του, αναμένοντας την ώρα της «δικαίωσης». Έτσι εξηγεί τη στάση του πρώην πρωθυπουργού στενός φίλος του, που λέει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι έχει ακόμη έναν… γύρο Ιστορίας να γράψει στην ηγεσία της χώρας.

«Ο Καραμανλής παραμένει ενεργός διά της απουσίας του», πιστός στη σχολή που έφτιαξε ο θείος του, αναμένοντας την ώρα της «δικαίωσης». Έτσι εξηγεί τη στάση του πρώην πρωθυπουργού στενός φίλος του, που λέει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι έχει ακόμη έναν… γύρο Ιστορίας να γράψει στην ηγεσία της χώρας.

Ο Καραμανλής σιωπά μεν, αλλά πάντα λέει αυτό που θέλει με ολιγόλογες διαρροές, «τιτιβίσματα» Αντώναρου ή ατάκες Παυλόπουλου, όπως ότι τον αποζητά ο λαός επειδή είχε πολύ καλή κυβέρνηση (χθες το πρωί στον Παπαδάκη, σε κόντρα με την Αφροδίτη Αλ Σάλεχ).Δεν είναι αμέτοχος στα σενάρια που τον θέλουν να σκέφτεται ολική επαναφορά στην ηγεσία της κυβέρνησης και τα παπαγαλάκια του φροντίζουν να συντηρούν τον μύθο του «μαρμαρωμένου βασιλιά»: «Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ’ναι»…

Ο ίδιος δεν εκτίθεται, αφού όλα τούτα διαρρέουν από δικούς του. Στην πραγματικότητα στέλνει μηνύματα και μετά φροντίζει να τα μαζέψει. Με απειλές ότι θα διασπαστεί το κόμμα ή θα πέσει η κυβέρνηση, κατάφερε να σύρει τον Σαμαρά σε μια γραμμή υπεράσπισης και κάλυψης της κυβερνητικής του θητείας διατηρώντας την υστεροφημία του, ως τοτέμ, σε αντίθεση με τον Παπανδρέου, τον οποίο δεν θέλει κανείς να βλέπει ούτε… ζωγραφιστό.

Διαψεύδοντας τα σενάρια για τη μεταπήδησή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, έστειλε μήνυμα ότι θέλει να είναι και θα είναι πάλι στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις εκλογές, όποτε και εάν γίνουν. Ούτως ή άλλως, η εκλογή του είναι εξασφαλισμένη χωρίς σταυρό και χρειάζεται ακόμη τη βουλευτική έδρα για να… κυκλοφορεί στη Βουλή.

Σχέσεις εμπιστοσύνης

Όσοι νομίζουν ότι ο Καραμανλής απλώς ζει ανέμελα και κάνει διακοπές με τη Νατάσα και τα παιδιά είναι γελασμένοι. «Καιροφυλακτεί». Διατηρεί επαφές και με μεγαλοδημοσιογράφους και με μεγαλοεκδότες και με στελέχη του κόμματος, πέραν των σχέσεων εκτός Ελλάδας. Μιλάει με όσους έχουν να του προσφέρουν κάτι, είτε σε επίπεδο ενημέρωσης είτε σε επίπεδο δικτύωσης και στήριξης, αλλά υπό καθεστώς απόλυτης εμπιστευτικότητας.

Τα αλλεπάλληλα ταξίδια με τη Νατάσα και τα παιδιά, που μάλιστα πολλές φορές προαναγγέλλονται, μάλλον είναι πολιτικές περιοδείες και διαφημίζονται ως κράχτης και για να μετρήσει αντιδράσεις. Και όσοι ζητήσουν να τον δουν, θα τον δουν.

Ο κίνδυνος για τους «καραμανλικούς» (οι περισσότεροι αποτυχημένοι, που προσδέθηκαν στο άρμα του για να έχουν προστασία) είναι να πετύχει ο Σαμαράς στην οικονομία και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Ο Καραμανλής διαφωνεί σε πολλά σημεία με τη γραμμή Σαμαρά και θεωρεί ότι έχουν γίνει λάθη στρατηγικής σημασίας, κάτι που συζήτησε και με την Ντόρα Μπακογιάννη την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο δηλώνει σε όλους τους συνομιλητές του και σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να στηριχθεί ο Σαμαράς.

Η δημοφιλία του Καραμανλή, την οποία φροντίζει να διατηρεί και να συντηρεί, όπως γράψαμε πιο πάνω, τον καθιστά σοβαρή εφεδρεία για το σύστημα. Συναρτάται όμως με τη στήριξη Σαμαρά και της κυβέρνησης. Αν ο Καραμανλής επιχειρήσει σε αυτές τις συνθήκες να χτυπήσει την κυβέρνηση, μπορεί να οδηγηθεί σε πολιτική αυτοκτονία. Σε αυτήν τη φάση είναι υποχρεωμένος να στηρίζει.

Το ίδιο και η Ντόρα Μπακογιάννη, αν και θα ήθελε να πάρει τη ρεβάνς. Η Ντόρα περιμένει στη στροφή και, εάν ο Σαμαράς της τη φέρει αιφνιδιαστικά με τη θέση του επιτρόπου, τότε θα βγει ανοιχτά στην εσωκομματική σκακιέρα και θα τοποθετηθεί απέναντι. Ο Καραμανλής διατηρεί καλές σχέσεις μαζί της, όπως και τα περισσότερα στελέχη του, αφού η Ντόρα, παρ’ ότι είναι αντίπαλοι, τους φέρεται με σεβασμό, σε αντίθεση με τους ανθρώπους του Σαμαρά, που δεν τους λογαριάζουν.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:39