search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:04
MENU CLOSE

Ο εφιάλτης με τους φόρους

14.07.2014 21:00
oldphotos221405332830.jpg

Ο εφιάλτης με τους φόρους ακινήτων επιστρέφει μεγαλύτερος από ποτέ. Δεν φτάνει που θα κληθούμε να πληρώσουμε περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε λιγότερους από πέντε μήνες, θα υποστούμε και απίστευτη ταλαιπωρία μόνο και μόνο επειδή το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί να σχεδιάσει έναν φόρο σωστά εδώ και τρία χρόνια.

Ο εφιάλτης με τους φόρους ακινήτων επιστρέφει μεγαλύτερος από ποτέ. Δεν φτάνει που θα κληθούμε να πληρώσουμε περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε λιγότερους από πέντε μήνες, θα υποστούμε και απίστευτη ταλαιπωρία μόνο και μόνο επειδή το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί να σχεδιάσει έναν φόρο σωστά εδώ και τρία χρόνια.

Θα φτάσουμε στον Δεκέμβριο, άλλοι θα έχουμε συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές εκατοντάδων ευρώ, άλλοι θα έχουμε εξαντλήσει και την τελευταία ρανίδα της ρευστότητάς μας για να φανούμε συνεπείς και όλοι μαζί θα ευχόμαστε να επιτύχει ο εισπρακτικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών μόνο και μόνο για να μη μας επιβάλλουν και πάλι το χαράτσι της ΔΕΗ.

Πολύ απλά διότι ο κίνδυνος να δικαιωθεί η τρόικα, η οποία μας θεωρεί ανίκανους να επιβάλουμε έναν φόρο κατοχής είναι ορατός. Και πώς να μην είναι, όταν για τον φόρο που σχεδιάζεται εδώ και τρία χρόνια, και έπρεπε να έχει βεβαιωθεί από τα μέσα Ιουνίου, φτάνουμε στα μέσα Ιουλίου για να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις. Μην ξεχνιόμαστε: όταν ένας εισπρακτικός στόχος δεν επιτυγχάνεται, απλώς επιβάλλεται ένα ακόμη εισπρακτικό μέτρο. Τι θυμηθήκατε; Ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θεωρεί υπερβολική τη φορολογία των ακινήτων και έναν παράγοντα που οδηγεί την κτηματαγορά σε πλήρη απαξίωση; Αυτό το ζήτημα δεν αφορά τη φετινή χρονιά. Από του χρόνου και βλέπουμε…

Ψάχνουν 3 δισ.
Πώς προκύπτει το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ (και βάλε;); Από το άθροισμα τριών φόρων που έρχονται και θα πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι τρεις φόροι είναι οι εξής:

1 Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων ο οποίος… διαδέχτηκε το προσωρινό κατά τα άλλα χαράτσι της ΔΕΗ. Μόνο ο συγκεκριμένος φόρος έχει προγραμματιστεί να αποφέρει έσοδα άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πληρώνουν οι πάντες ανεξάρτητα από το είδος των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους. Πληρώνουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγροτεμαχίων, κτισμάτων όλοι

2 Ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων ο οποίος επιβάλλεται σε όποιους έχουν συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ. Είναι λιγότεροι από 200.000 σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά θα καταβάλουν πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

3 Το χαράτσι της ΔΕΗ. Στο τέλος Ιουλίου, η ΔΕΗ θα στείλει στο υπουργείο Οικονομικών τα ονόματα όλων όσων άφησαν απλήρωτες μια ή περισσότερες δόσεις από το χαράτσι της ΔΕΗ. Ο τελικός αριθμός των οφειλετών μπορεί να υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο και το ποσό που θα πληρώσουν μπορεί να προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

Πότε θα πληρωθούν όλα αυτά; Οι δύο πρώτοι φόροι, ακόμη δεν έχουν βεβαιωθεί. Θα πρέπει όμως να πληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Αρχικά, είχε προϋπολογιστεί η πρώτη δόση να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου. Αυτό φαντάζει πλέον με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το ότι όμως θα μας πιέσουν να εξοφλήσουμε μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη είναι σαφές και νομοθετικά κατοχυρωμένο:

«Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους».


    
Ουκ αν λάβοις

Πότε θα ξεκινήσει η πληρωμή; Την απάντηση, προς το παρόν, δεν μπορεί να δώσει ούτε το υπουργείο Οικονομικών καθώς πνίγεται στα λάθη και στις παραλείψεις του.

♦ Δεν υπάρχουν στοιχεία για να υπολογιστεί σωστά ο φόρος
Είναι απίστευτο και όμως αληθινό. Ενώ ο φόρος έπρεπε να έχει ήδη βεβαιωθεί και οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν πόσα πρέπει να πληρώσουν και πότε, στο υπουργείο Οικονομικών συνειδητοποιούν στις αρχές Ιουλίου ότι το σύστημα υπολογισμού του φόρου είναι «κούφιο». Λείπουν πληροφορίες από τη βάση δεδομένων, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν ορισμένες οπισθοχωρήσεις. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα κατατεθεί άμεσα τροπολογία στη Βουλή η οποία θα λύνει διάφορα ζητήματα που προέκυψαν κατά την επεξεργασία των δηλώσεων. Για παράδειγμα, σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει η ηλικία του ακινήτου. Όμως η παλαιότητα αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία υπολογισμού του φόρου. Όλα αυτά τα προβλήματα το υπουργείο Οικονομικών θέλει να τα λύσει με την τροπολογία η οποία θα προβλέπει παραδοχές. Σαν να λέμε, ο φόρος ακινήτων δεν θα υπολογιστεί ακριβώς αλλά στο περίπου και με νομοθετική κάλυψη.

♦  Δεν υπάρχει μηχανισμός έγκαιρης ειδοποίησης των φορολογουμένων
Αν η πληροφορία είναι αληθής -που είναι- ακόμη στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν λάβει οριστική απόφαση για το πώς ακριβώς θα λάβουν γνώση οι φορολογούμενοι για το ποσό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν αλλά και το πότε θα πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση.

Πριν φύγει ο Χάρης Θεοχάρης, είχε προλάβει να περάσει την απόφαση περί της ηλεκτρονικής ειδοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος που θα λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το υπουργείο Οικονομικών και το Taxis δεν μπορεί να κάνει τον ανήξερο. Το email σε αυτές τις περιπτώσεις έχει θέση εκκαθαριστικού σημειώματος. Αν κάποιος δεν γνωρίζει πώς ακριβώς λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα, φαντάζεται ότι το email μπορεί να απλοποιήσει πολύ τα πράγματα. Τη μία ημέρα ετοιμάζουμε τα μηνύματα, τη δεύτερη τα αποστέλλουμε και όλα βαίνουν καλώς. Κι όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μέγιστος αριθμός ηλεκτρονικών μηνυμάτων που μπορούν να αποσταλούν μέσα σε μια ημέρα, είναι 100.000. Δεν αντέχουν τα μηχανήματα του Taxis  και οι γραμμές του internet που ξεκινούν από το κτήριο της οδού Θεσσαλονίκης την αποστολή περισσότερων δεδομένων. Πόσοι είναι οι παραλήπτες των ηλεκτρονικών μηνυμάτων;

Ακριβής αριθμός ακόμη δεν υπάρχει, αλλά η εκτίμηση κάνει λόγο για επτά ολόκληρα εκατομμύρια. Είναι πολύ πιθανό ο αριθμός να επιβεβαιωθεί καθώς οι δύο σύζυγοι θα παραλαμβάνουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό, ενώ το ίδιο θα συμβαίνει και με τους συνιδιοκτήτες. Αν ληφθεί υπόψη ότι η ιδιοκτησία στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένη (ο γονιός κρατά την ψιλή κυριότητα και το παιδί παίρνει την επικαρπία, τα ποσοστά μοιράζονται μεταξύ συζύγων και από γενιά σε γενιά μια ιδιοκτησία σπάει σε πολλά μικρά ποσοστά), αλλά και το γεγονός ότι στον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου (ΕΝΦΙΑ) δεν υπάρχει κανένα αφορολόγητο, τότε ο αριθμός των επτά εκατομμυρίων είναι πολύ πιθανό να επαληθευτεί.  Και αν επαληθευτεί;

Πολύ απλά θα σημαίνει ότι για να ειδοποιηθούν όλοι οι φορολογούμενοι θα χρειαστούν περισσότεροι από δύο μήνες. Ας υποθέσουμε ότι θα είναι όλα έτοιμα στο τέλος Ιουλίου και ο φόρος θα έχει υπολογιστεί για όλους. Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο για να αποσταλούν όλα τα μηνύματα. Και τι θα γίνει στην πράξη; Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να έχει εξοφληθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ανεξάρτητα από το πότε θα γίνει η κοινοποίηση του ειδοποιητηρίου. Αν γίνει τον Σεπτέμβριο, πολύ απλά ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τέσσερις δόσεις. Εκτός φυσικά και αν φιλοτιμηθούν στο υπουργείο Οικονομικών και αλλάξουν τον νόμο. Για όποιον αναρωτηθεί, έντυπα εκκαθαριστικά για τον φόρο ακινήτων στα πρότυπα του ΕΤΑΚ δεν πρόκειται να αποσταλούν. Ούτε χρόνος υπάρχει ούτε λεφτά έχει το υπουργείο Οικονομικών για να χρηματοδοτήσει την εκτύπωση.

♦  Ουδείς έχει εικόνα για τα λάθη που θα γίνουν στα εκκαθαριστικά σημειώματα και  -το κυριότερο- πώς θα διορθωθούν

Ουδέποτε ελέγχθηκε η βάση δεδομένων των ακινήτων για την ορθότητα των στοιχείων (κάθε φορά το ζήτημα γινόταν μπαλάκι και οι αρμόδιοι μετέθεταν το βάρος στους φορολογούμενους).

 Τώρα σε αυτή την αναξιόπιστη βάση στηριζόμαστε για να εισπράξουμε έσοδα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και βάλε. Τι θα γίνει; Μετά την παραλαβή των ειδοποιητηρίων, ορδές ιδιοκτητών θα σπεύσουν στις εφορίες για να διορθώσουν τα λάθη.

Εν τω μεταξύ θα πληρώνουν τις «φουσκωμένες» δόσεις μέχρι να εκδοθεί το διορθωμένο ειδοποιητήριο. Και για αυτό το θέμα περιμένουμε τροπολογία.

♦  Δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος περί τακτοποίησης ημιυπαίθριων και αυθαιρέτων κτισμάτων

Το υπουργείο Οικονομικών κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με πλήθος προσφυγών κατά των εκκαθαριστικών σημειωμάτων (ηλεκτρονικών όπως προαναφέρθηκε) που θα εκδώσει αλλά εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα. Για ποιο λόγο υποχρεώνονται μέχρι και τις 14 Ιουλίου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες να υποβάλουν δήλωση Ε9; Ο κυριότερος λόγος είναι για να εμφανίσουν τους τακτοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους, τα γκαράζ που έγιναν playroom και τις σοφίτες που έγιναν καθιστικά και υπνοδωμάτια. Τι έλεγε ο νόμος Καλαφάτη, που είναι αυτός μέσω του οποίου έχουν γίνει οι τακτοποιήσεις τον τελευταίο έναν χρόνο; Ότι για τους τακτοποιημένους ημιυπαίθριους και λοιπούς χώρους, γίνεται έκπτωση φόρου 50%. Πάσης φύσεως φόρου. Έκπτωση προβλέφτηκε μέχρι και για τα τεκμήρια. Και πράγματι, αυτός που ανέλαβε να σχεδιάσει το έντυπο Ε1 στο οποίο αναγράφονται όλα τα εισοδήματα και τα τεκμήρια, προσέθεσε και ένα πεδίο για να δηλωθούν ξεχωριστά τα τακτοποιημένα τετραγωνικά.

 Στο Ε9, τέτοιο κουτάκι δεν υπάρχει. Και είναι να αναρωτιέται κανείς. Για ποιο λόγο γίνεται έκπτωση στα τεκμήρια και δεν γίνεται στον ΕΝΦΙΑ. Αφού ο νόμος είναι σαφής. Κι όμως στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι άλλο ζήτημα το ένα και άλλο ζήτημα το άλλο. Πράγμα που σημαίνει ότι οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι θα γεμίσουν τα ταμεία του Δημοσίου χωρίς αυτό να δώσει την παραμικρή έκπτωση. Πλέον και να θέλει το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να κάνει κάτι καθώς οι τακτοποιημένοι χώροι ενσωματώθηκαν στα τετραγωνικά των κύριων ή των βοηθητικών χώρων και πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα διαχωρισμού.
Κουτοπονηριά ή ανικανότητα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και φυσικά εις βάρος του φορολογούμενου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:01