search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:20
MENU CLOSE

Σε… διαθεσιμότητα και οι καρκινοπαθείς

15.07.2014 21:00
oldphotossp1007ygeia1405443222.jpg

Στο έλεος του… Θεού βρίσκονται αρκετοί καρκινοπαθείς, οι οποίοι λάμβαναν θεραπεία στο Αρεταίειο νοσοκομείο. Η διαθεσιμότητα άφησε τις… στάχτες της και εκεί, καθώς από τους 3 (βάσει νόμου) εργαζομένους, έχει μείνει μόλις 1 (!), ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκε ακόμη ένα άτομο μετά τις κραυγές αγωνίας των εργαζομένων, ο οποίος ωστόσο δεν είναι εξειδικευμένος.

Στο έλεος του… Θεού βρίσκονται αρκετοί καρκινοπαθείς, οι οποίοι λάμβαναν θεραπεία στο Αρεταίειο νοσοκομείο. Η διαθεσιμότητα άφησε τις… στάχτες της και εκεί, καθώς από τους 3 (βάσει νόμου) εργαζομένους, έχει μείνει μόλις 1 (!), ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκε ακόμη ένα άτομο μετά τις κραυγές αγωνίας των εργαζομένων, ο οποίος ωστόσο δεν είναι εξειδικευμένος.

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο πλήττεται από τη διαθεσιμότητα παρά το γεγονός πως εξυπηρετεί τουλάχιστον 1.000 καρκινοπαθείς τον χρόνο, οι οποίοι πάσχουν από κακοήθη νεοπλάσματα.

Η τρόικα, άλλωστε, έχει αποδείξει σε όλο τον δημόσιο τομέα πως δεν κοιτάει τους εργαζομένους ως ανθρώπους, αλλά ως αριθμούς. Και αγνοεί πλήρως τις ανάγκες των οργανισμών. Οι στόχοι για τη… δόση είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να εκπληρωθούν.

Η λειτουργία της Ακτινοθεραπευτικής Μονάδας βρίσκεται στον «αέρα», παρά το γεγονός πως συνιστά ένα από τα πλέον σύγχρονα δημόσια κέντρα, ενώ αποτελεί το μόνο δημόσιο κέντρο όπου εφαρμόζεται η σύγχρονη ακτινοθεραπευτική τεχνική μεταβαλλόμενης έντασης – δέσμης και κατέχει σύστημα υπερθερμίας για την αντιμετώπιση των δερματικών καρκίνων.

Ακόμη, το Αρεταίειο Νοσοκομείο ήταν το μόνο που, πριν από την έναρξη του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Παίδων», εξυπηρετούσε αποκλειστικά παιδιά με κακοήθειες.

«Καμία κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν μπορεί να στερήσει από κανέναν πολίτη τα δύο βασικά συστατικά για την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας μας. Την Υγεία και την Παιδεία. Πόσω μάλλον να του στερήσει το δικαίωμα στη θεραπεία του, αντιμετωπίζοντας αναμονές στην έναρξη της ακτινοθεραπείας, οι οποίες μπορεί να ανέλθουν σε 2 ή και 3 μήνες.

Το γεγονός αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για συμπολίτες μας που έχουν άμεση ανάγκη για ακτινοθεραπεία. Δεν υπάρχει χρόνος για αυτούς τους ανθρώπους» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ποντίκι» ο τεχνολόγος Ακτινοθεραπείας του Αρεταίειου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Χρηστογιάννης.

Έκκληση στον Λοβέρδο

Ο Ν. Χρηστογιάννης κάνει έκκληση μέσω του «Ποντικιού» στον νέο υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο να επέμβει προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση της Ακτινοθεραπευτικής Μονάδας.

Όπως μας ενημερώνουν, ο πρύτανης του Ιδρύματος Θεοδόσης Πελεγρίνης και ο τέως υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ήταν ενήμεροι επί του συγκεκριμένου θέματος από τις 26 Σεπτεμβρίου 2013, όταν ο πρόεδρος της εφορίας του νοσοκομείου και καθηγητής Χειρουργικής Διονύσιος Βώρος τους έστειλε επιστολή με την ένδειξη «επείγον».

Ωστόσο, σχεδόν 10 μήνες μετά, η Ακτινοθεραπευτική Μονάδα «κινδυνεύει», ενώ οι ασθενείς που λαμβάνουν δημόσια νοσηλεία και βοήθεια είναι αρκετά πιθανό να οδηγηθούν – πού αλλού; – σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

«Θα το παρομοίαζα με έγκλημα και δυστυχώς ακόμη μία φορά φαίνεται η προχειρότητα του έργου της διαθεσιμότητας. Φαίνεται επίσης η προχειρότητα των αποφάσεων της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Δεν είναι μόνο οι διοικητικές υπηρεσίες αλλά και το τεράστιο έργο των 64 πανεπιστημιακών κλινικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Ιδρύματος.

Εύχομαι γρήγορα να κλείσουν αυτές οι πληγές που ταλαιπωρούν τους ασθενείς και καλώ τον νέο υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο να δει τις πραγματικές ανάγκες και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων δίνοντας λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν» μας είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Χρηστογιάννης.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τη διαθεσιμότητα πλήττεται κυρίως το Αρεταίειο νοσοκομείο, εντούτοις προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες κλινικές, όπως το Αττικό Νοσοκομείο και το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο. Πάντως, στις 13 Ιουνίου ο καθηγητικής Χειρουργικής Διονύσης Βώρος έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αθανάσιο Κυριαζή τονίζοντας πως οι διαθέσιμοι εξακολουθούν να εργάζονται για την εξυπηρέτηση των ασθενών, έπειτα από παράκληση του νοσοκομείου.

Παράλληλα του… θύμισε τις υποσχέσεις του πως θα επικοινωνήσει με τον «υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για επίσπευση διορισμού των εκτάκτων εποχιακών υπαλλήλων που έχουν ήδη εγκριθεί από εσάς για το νοσοκομείο» αναφέροντας παράλληλα πως είναι «μέριμνά σας στις νέες ρυθμίσεις που θα κάνει το υπουργείο Παιδείας για τη διαθεσιμότητα να δοθεί προτεραιότητα στους δύο τεχνολόγους – ακτινοθεραπευτές του Αρεταίειου Νοσοκομείου που από την παρουσία τους εξαρτάται η λειτουργία της Ακτινοθεραπευτικής Μονάδας για περίπου 1.000 καρκινοπαθείς τον χρόνο».

Αν περιμένουμε, πάντως, από τον Κυριάκο, που θέλει… αίμα και απολύσεις στο πλαίσιο των δεσμεύσεων στους τροϊκανούς, τότε… σωθήκαμε!

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:11