search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:12
MENU CLOSE

Ο πρώτος παγκόσμιος χάρτης απορριμμάτων των ωκεανών

16.07.2014 13:33
Ο πρώτος παγκόσμιος χάρτης απορριμμάτων των ωκεανών - Media

Η εργασία τους, που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ανέδειξε εκατομμύρια κομμάτια των πλαστικών απορριμμάτων να επιπλέουν σε πέντε μεγάλους κυκλώνες στους ωκεανούς του κόσμου. 

Oλοκλήρωσαν τον πρώτο χάρτη του ωκεανού με τις ποσότητες πλαστικών σκουπιδιών o θαλάσσιος περιβαλλοντολόγος Andres Cozar Cabañas και μια ομάδα ερευνητών.

Η εργασία τους, που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ανέδειξε εκατομμύρια κομμάτια των πλαστικών απορριμμάτων να επιπλέουν σε πέντε μεγάλους κυκλώνες στους ωκεανούς του κόσμου. Η παραγωγή πλαστικών έχει τετραπλασιαστεί από το 1980, και ο άνεμος, τα κύματα και ο ήλιος θρυμματίζουν όλα αυτά τα πλαστικά σε μικροσκοπικά κομμάτια που φτάνουν το μέγεθος των κόκκων ρυζιού. Έτσι θα έπρεπε να έχει βρεθεί το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών πάνω στην επιφάνεια, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
 

Ένας λόγος γιατί τόσα πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα είναι ότι η επιστήμη των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι τόσο νέα.
 
Δεκάδες χιλιάδες τόνοι πλαστικών απορριμμάτων επιπλέουν στην επιφάνεια των
υδάτων στους ωκεανούς, σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι χαρτογράφησαν γιγαντιαίες ζώνες συσσώρευσης των σκουπιδιών.
 
Τα ωκεάνια ρεύματα λειτουργούν ως «ιμάντες», λένε οι ερευνητές, που μεταφέρουν συντρίμμια σε τεράστιες ζώνες σύγκλισης. Εκτιμάται ότι περιέχουν εκατομμύρια πλαστικά αντικείμενα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον εσωτερικό πυρήνα τους.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:09