search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:09
MENU CLOSE

Τον «έφαγαν» τα ψώνια…

16.07.2014 21:00
oldphotos21295141405535554.jpg

Πολλές συμπτώσεις οι οποίες συνέβησαν μαζί το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μοναστηράκι και οδήγησαν στη σύλληψη του καταζητούμενου Νίκου Μαζιώτη, ύστερα από άγριο ανθρωποκυνηγητό και ανταλλαγή πυροβολισμών, που είχαν ως συνέπεια τον τραυματισμό του δραπέτη, ενός αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ και δύο τουριστών, οι οποίοι βρέθηκαν εν μέσω διασταυρωμένων πυρών.

Πολλές συμπτώσεις οι οποίες συνέβησαν μαζί το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μοναστηράκι και οδήγησαν στη σύλληψη του καταζητούμενου Νίκου Μαζιώτη, ύστερα από άγριο ανθρωποκυνηγητό και ανταλλαγή πυροβολισμών, που είχαν ως συνέπεια τον τραυματισμό του δραπέτη, ενός αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ και δύο τουριστών, οι οποίοι βρέθηκαν εν μέσω διασταυρωμένων πυρών.

Κύκλοι της Αντιτρομοκρατικής υποστήριξαν στο «Π» πως ο κλοιός γύρω από το ηγετικό στέλεχος του Επαναστατικού Αγώνα είχε αρχίσει να «σφίγγει» επικίνδυνα τους τελευταίους δύο μήνες. Δηλαδή, λίγες ημέρες μετά το εντυπωσιακό χτύπημα στην Τράπεζα της Ελλάδος στην οδό Αμερικής, με το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο – βόμβα.

Στην Αντιτρομοκρατική λένε ότι γνώριζαν πως ο Μαζιώτης το τελευταίο χρονικό διάστημα βρισκόταν με την ομάδα του στην Αθήνα, προετοιμάζοντας ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα.

Επιχείρηση – φάκα

Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η επιλογή της χθεσινής ημέρας για την «έναρξη» της επιχείρησης «Θησέας» για την πάταξη του παραεμπορίου στους δρόμους του ιστορικού τριγώνου της πρωτεύουσας (Μοναστηράκι, Θησείο, Ακρόπολη, Ερμού).

Από νωρίς το πρωί η περιοχή θύμιζε αστυνομοκρατούμενη ζώνη με κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ και επανδρωμένα τζιπ της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) να περιπολούν στους δρόμους της Αθήνας, αναζητώντας… παράνομους μικροπωλητές.

Τη συγκεκριμένη ημέρα λοιπόν επέλεξε ο Μαζιώτης και η ομάδα του για να κάνουν τα… ψώνια τους στην οδό Αθηνάς.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων στην Αντιτρομοκρατική, ο Μαζιώτης εμφανίστηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι σε ένα κατάστημα με τουριστικά είδη, για να αγοράσει έναν ταξιδιωτικό σάκο.

Φαίνεται πως δεν είχε αντιληφθεί την παρουσία των δύο αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, που προσποιούνταν το ερωτευμένο ζευγαράκι, το οποίο παρακολουθούσε τις κινήσεις του.

Μοιραία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στάθηκε η περούκα που φορούσε ο Μαζιώτης για να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, καθώς και μια ενστικτώδης κίνηση του χεριού του φεύγοντας από το κατάστημα, οπότε και η υπάλληλος του καταστήματος κατάφερε να διακρίνει κάτι το οποίο έμοιαζε με όπλο.

Η κοπέλα ενημέρωσε μια πεζή περιπολία της ΕΛ.ΑΣ. και αμέσως σήμανε συναγερμός.

Όταν ο Μαζιώτης βγήκε από το κατάστημα και αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών, επιχείρησε μαζί με τους «συντρόφους» του, οι οποίοι τον συνόδευαν (τουλάχιστον δύο, σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων), να διαφύγει, κρυμμένος ανάμεσα στους τουρίστες, οι οποίοι περπατούσαν αμέριμνοι στο Μοναστηράκι.

Στο ύψος της Καπνικαρέας ένας αστυνομικός, ο οποίος υπηρετεί στο Α.Τ. Ομονοίας και συμμετείχε στην περιβόητη επιχείρηση «Θησέας», είδε έναν αλαφιασμένο άνδρα να τρέχει κατά πάνω του καταδιωκόμενος από συναδέλφους του, δίχως να γνωρίζει πως αυτός ο οποίος κυνηγούσαν οι αστυνομικοί ήταν ο Μαζιώτης.
 

Μπουνιές και σφαίρες
 
Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε αργότερα στην Αντιτρομοκρατική ο νεαρός αστυνομικός: «Έπεσα πάνω του προσπαθώντας να τον ακινητοποιήσω. Κυλιστήκαμε στο έδαφος ανταλλάσσοντας γροθιές, αλλά ο δράστης πρόλαβε να τραβήξει το όπλο που είχε πάνω του και να πυροβολήσει.
 
Η μία βολίδα σταμάτησε στο αλεξίσφαιρό γιλέκο, στο ύψος του θώρακα, και η άλλη με τραυμάτισε στον μηρό. Από εκεί και πέρα το μόνο που μπορώ να θυμηθώ είναι ένας οξύς πόνος σαν κάψιμο και φωνές».

Εν συνεχεία ο Μαζιώτης επιχείρησε να διαφύγει επιβιβαζόμενος σε ένα διερχόμενο ταξί, στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Πανδρόσου. Και εκεί ήταν που οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του, ρισκάροντας να τραυματιστεί κάποιος από τους περαστικούς που παρακολουθούσαν εμβρόντητοι την «κινηματογραφική καταδίωξη», τραυματίζοντας τον διαβόητο τρομοκράτη στον δεξί βραχίονα.
 

Την ίδια ώρα ένας εκ των συνεργών του, στην προσπάθειά του να δραπετεύσει, πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι τον καταδίωκαν επί της οδού Μητροπόλεως, με τους τελευταίους να ανταποδίδουν τα πυρά. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα στο πόδι ένας Αυστραλός τουρίστας, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όπου και θα διανυκτερεύσει για προληπτικούς κυρίως λόγους.
 
Μέσα στις σκηνές πανικού που επικρατούσαν στους πολυσύχναστους δρόμους του ιστορικού κέντρου οι συνεργοί του Μαζιώτη κατάφεραν να διαφύγουν.
 
Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής όμως είχαν επιτύχει τον σκοπό τους. Να συλλάβουν τον υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενο δραπέτη και ηγετικό στέλεχος της πιο ισχυρής ένοπλης οργάνωσης στην Ελλάδα στη μετά 17Ν εποχή.
 
Έστω και αν πήραν υπερβολικό ρίσκο στήνοντας μια κολοσσιαία αστυνομική επιχείρηση στην «καρδιά της Αθήνας», διακυβεύοντας την ασφάλεια εκατοντάδων πολιτών και τουριστών, αφού, όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας, ο  Μαζιώτης εκτός από όπλο είχε μαζί του και μια χειροβομβίδα, την οποία δεν πρόλαβε ή δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει.
 
Πλαστά έγγραφα
 
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας, στην κατοχή του Μαζιώτη, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», έπειτα από χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για την αποκατάσταση του τραύματος στον βραχίονα (οστεοσύνδεση βραχίονα), βρέθηκαν πλαστά έγγραφα, μια αρμαθιά κλειδιά, αλλά όχι κινητό τηλέφωνο. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι τα κλειδιά μπορεί και να οδηγούν σε κρησφύγετα που χρησιμοποιούσαν κατά διαστήματα τόσο ο Μαζιώτης με τη σύζυγό του και επίσης καταζητούμενη Πόλα Ρού-πα, καθώς και άλλα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα.
 
Ο Μαζιώτης και η Ρούπα, οι οποίοι θεωρούνταν από την Αντιτρομοκρατική ως τα ηγετικά στελέχη του Επαναστατικού Αγώνα, της οργάνωσης η οποία ευθύνεται για ορισμένα από τα εντυπωσιακότερα χτυπήματα μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, παρέμεναν καταζητούμενοι για περισσότερα από δύο χρόνια (Ιούνιος του 2012), όταν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί, μετά την προσωρινή αποφυλάκισή τους λόγω παρέλευσης του 18μήνου και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη για την εγκληματική δράση του Επαναστατικού Αγώνα, για την οποία οι δυο τους ήταν οι βασικοί κατηγορούμενοι.
 

 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:02