search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:30
MENU CLOSE

Εγγυημένη φτώχεια

17.07.2014 08:07
Εγγυημένη φτώχεια - Media

Εγγύηση …φτώχειας προσφέρει η κυβέρνηση σε όσους επλήγησαν από την κρίση, με την τρόικα τελικά να συμφωνεί σε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ποσού 200 ευρώ ανά μήνα για ένα δικαιούχο και 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια

(Αναδημοσίευση από "Εφημερίδα των Συντακτών" / Τζώρτζη Ρούσσου)

Εγγύηση …φτώχειας προσφέρει η κυβέρνηση σε όσους επλήγησαν από την κρίση, με την τρόικα τελικά να συμφωνεί σε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ποσού 200 ευρώ ανά μήνα για ένα δικαιούχο και 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυξάνεται στα 500 ευρώ ανά μήνα εάν η τετραμελής οικογένεια έχει δύο ενήλικα τέκνα που και εκείνα δεν έχουν εισόδημα και διαμένουν με τους γονείς τους. Βέβαια, για να μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει τη μαύρη προπαγάνδα της, κάποιοι άνθρωποι θα χάσουν τα επιδόματά  τους, αφού ουσιαστικά οι πόροι για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα προέλθουν από αναδιανομή επιδομάτων που τώρα δίνονται ως προνοιακά.
 
Σύμφωνα λοιπόν με τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας (στις οποίες συναίνεσε η τρόικα), η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εκκινεί τον Σεπτέμβριο, οπότε θα ισχύσει σε 6-8 περιοχές της χώρας, ενώ η καθολική εφαρμογή στην ελληνική επικράτεια θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2015. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχουν καθοριστεί οι περιοχές στις οποίες θα ισχύσει η πιλοτική εφαρμογή. Ο λόγος είναι βέβαια οικονομικός, καθότι για την πιλοτική εφαρμογή μπορούν να διαθέτουν μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ. Όπως υπολογίζει δε η κυβέρνηση, όταν το μέτρο επεκταθεί σε όλη την επικράτεια θα κοστίζει ετησίως από 850 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ.
 
Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα ελάχιστα που χορηγεί στους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα η κυβέρνηση δεν είναι χωρίς απώλειες για την κοινωνική πολιτική, αφού ταυτόχρονα θα τεθούν όλοι οι δικαιούχοι σε ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο.
Συγκεκριμένα, όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα ελέγχονται κάθε μήνα για το εισόδημά τους και θα περικόπτεται το εισόδημα αυτό από το εισόδημα που δικαιούνται. Για παράδειγμα αν ένας πατέρας δύο ανήλικων παιδιών λαμβάνει 400 ευρώ και κάποιο μήνα εργαστεί δύο ημέρες μέσα στο μήνα και λάβει από την εργασία του 60 ευρώ θα του περικόπτονται τα 60 ευρώ από το ποσό που κανονικά θα λάμβανε.
 
Παράλληλα, βέβαια, σχεδιάζεται η κατά περίπτωση κατάργηση προνοιακών επιδομάτων, τα οποία λαμβάνουν δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τον Οκτώβριο. Αυτό θα συμβεί καθότι τα προνοιακά επιδόματα και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα ελέγχονται και θα καταβάλλονται από ένα φορέα υπαγόμενο στο υπουργείο Εργασίας, με εξαίρεση τα επιδόματα αναπηρίας.
 
Τέλος θα μπει περιουσιακό όριο για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα είναι το ποσό των 100.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Στα περιουσιακά κριτήρια θα λαμβάνονται υπόψη τυχόν ακίνητα που ανήκουν στους δικαιούχους, αυτοκίνητα, μετοχές, εισοδήματα από ενοίκια και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:27