search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:09
MENU CLOSE

Συνεχίζεται η βίαιη συρρίκνωση των εισοδημάτων

17.07.2014 09:23
Συνεχίζεται η βίαιη συρρίκνωση των εισοδημάτων  - Media

Το 75% των μισθωτών στη χώρα μας, είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Το 75% των μισθωτών στη χώρα μας, είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
 
Σύμφωνα με την έρευνα προκύπτει ότι η μεγαλύτερη μείωση αφορά τους εργαζόμενους στις ηλικίες 45 έως 54 ετών και εκείνους με εισόδημα 1501-2000 ευρώ. Η συνολική συρρίκνωση του εισοδήματος σε αυτές τις κατηγορίες οφείλεται στη μείωση του μισθού.
 
Βέβαια οι μειώσεις δεν αφορούν μόνο αυτούς που λαμβάνουν «υψηλούς» μισθούς, αλλά κυρίως πλήττονται οι χαμηλόμισθοι, σύμφωνα με την έρευνα ένας στους τρεις μισθωτούς -κυρίως γυναίκες, κάτοικοι της Αττικής και υπάλληλοι με χαμηλή μόρφωση και εισοδήματα έως 800 ευρώ- είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο.
 
Έντονη είναι και η ανησυχία των πολιτών, όπως προκύπτει από την έρευνα το 40% των πολιτών φοβάται ότι θα ακολουθήσει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των μισθών τους.
 
Η συρρίκνωση του εισοδήματος, όπως είναι αυτονόητο, οδηγεί και σε περιορισμό των δαπανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 33% των μισθωτών μείωσε τις δαπάνες για τρόφιμα, το 24% περιόρισε τις δαπάνες στην εκπαίδευση, το 30% μείωσε τις δαπάνες για καύσιμα και το 43% έκοψε δαπάνες για αναψυκτικά και χυμούς.
 
Την ίδια ώρα περιορίζονται στο ελάχιστο και οι λίγες ημέρες που είχαν οι Έλληνες για διακοπές, περισσότεροι από έξι στους δέκα περιόρισαν δαπάνες για ταξίδια και αξεσουάρ (67%), ρούχα/παπούτσια (65%) και έπιπλα/είδη σπιτιού (63%). Μόλις το 38% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι φέτος θα πάει, έστω και για λίγες ημέρες, διακοπές.
 
Στο κρεβάτι του Προκρούστη μπαίνει και η ψυχαγωγία καθώς το 59% μείωσε τις δαπάνες ψυχαγωγίας, το 57% τις δαπάνες για καλλυντικά, το 55% για σοκολάτες και snacks, το 53% για παιχνίδια και το 48%  για κρασί/μπύρα/ ούζο.
 
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ένας στους δύο μισθωτούς χρειάστηκε το τελευταίο τρίμηνο να κάνει ανάληψη από τις καταθέσεις του στην τράπεζα για την κάλυψη βασικών αναγκών, ενώ το 22% χρειάστηκε να δανειστεί. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:05