search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:36
MENU CLOSE

Διπλωματικός πόλεμος πάνω από τα συντρίμμια του Μπόινγκ

18.07.2014 05:43
Ουκρανία: Ανακαλύφθηκαν και άλλες σοροί στα συντρίμμια της πτήσης MH17 - Media

Η συντριβή του Μαλαισιανού αεροπλάνου με 298 επιβαίνοντες σε μια περιοχή στην οποία μαίνεται ο ουκρανικός εμφύλιος συγκλονίζει τη διεθνή κοινότητα. Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν "πυρά" για την συντριβή τοy Μπόινγκ ενώ η Ουάσνγκτον εκτιμά ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Η συντριβή του Μαλαισιανού αεροπλάνου με 298 επιβαίνοντες σε μια περιοχή στην οποία μαίνεται ο ουκρανικός εμφύλιος πόλεμος, συγκλονίζει τη διεθνή κοινότητα.
 
Το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προς το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία. Από την συντριβή δεν υπάρχουν επιζώντες, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πτώματα και συντρίμμια διάσπαρτα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων. Το Boeing εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων και συνετρίβη κοντά στην πόλη Σαχτιόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, σε μια περιοχή την οποία ελέγχουν οι αυτονομιστές.
 
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Malaysia Airlines στην πτήση MH17 επέβαιναν 154 Ολλανδοί, 43 Μαλαισιανοί (οι 15 από τους οποίους ήταν μέλη του πληρώματος), 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 5 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι και ένας Καναδός. Οι εθνικότητες των άλλων επιβατών εξακολουθούν να ερευνώνται. Πολλοί από τους επιβάτες επρόκειτο να μεταβούν στην Αυστραλία, μέσω της Κουάλα Λουμπούρ, για να συμμετάσχουν σε ένα διεθνές συνέδριο για το AIDS.


 
Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν «πυρά»
 
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν πρόκειται για ατύχημα αλλά για τρομοκρατική ενέργεια λέγοντας ότι «Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα».
 
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο για την τραγωδία λέγοντας πως εάν είχε τηρηθεί η εκεχειρία στην περιοχή και δεν ξεκινούσαν τις επιθέσεις εναντίον των αποσχιστών δεν θα συνέβαινε αυτό το περιστατικό.
«Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση στο έδαφος της οποίας συνέβη φέρει την ευθύνη για αυτή την τρομακτική τραγωδία», είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έδωσε οδηγία στις ρωσικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνδράμουν τις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η συντριβή.

Τι υποστηρίζει η Ουάσινγκτον 

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον ζητάει τη διεξαγωγή έρευνας «χωρίς εμπόδια» ενώ Αμερικανοί εμπειρογνώμονες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμούν πως το Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines, το οποίο είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος, η προέλευση του οποίου παραμένει ακόμη αβέβαιη.
 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα «γρήγορα» και «χωρίς εμπόδια» στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου είχε 154 πολίτες της μέσα στο μοιραίο αεροπλάνο. Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να παράσχει «άμεση βοήθεια υπέρ μιας διεθνούς έρευνας γρήγορης, πλήρους, αξιόπιστης και χωρίς εμπόδια» στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο Ομπάμα.

Βρέθηκε και το δεύτερο μαύρο κουτί του Μαλαισιανού αεροπλάνου

Οι ομάδες έρευνας που εργάζονται στα συντρίμμια του αεροσκάφους της Malaysia Airlines το οποίο κατερρίφθη στην ανατολική Ουκρανία βρήκαν και το δεύτερο μαύρο κουτί του σκάφους, όπως διαπίστωσε εικονολήπτης του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται επί τόπου. Οι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών είχαν ανακοινώσει χθες, τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή, και όταν η περιοχή είχε αποκλεισθεί από τις δυνάμεις των ανταρτών, την ανεύρεση του πρώτου μαύρου κουτιού του αεροσκάφους. 
 
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε πως φιλορώσοι αυτονομιστές υποσχέθηκαν να εξασφαλίσουν στους εργάτες των σωστικών συνεργείων και τους ερευνητές ασφαλή πρόσβαση στο σημείο της συντριβής. Στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με απεσταλμένους από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τον ΟΑΣΕ, οργανώσεις ανταρτών στο Ντονέτσκ συμφώνησαν να αποκλείσουν το σημείο της συντριβής και να επιτρέψουν στις αρχές να ετοιμαστούν για την περισυλλογή των θυμάτων.


 
Άμστερνταμ: «Μαύρη ημέρα» για την Ολλανδία
 
Για «μαύρη ημέρα» για την Ολλανδία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φρανς Τίμερμανς. Ο Ολλανδός υπουργός τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το επιβατικό αεροσκάφος.


 
«Το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου»
 
Να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης ζήτησε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ράζακ, σύμφωνα με τον οποίο το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν από τη συντριβή του.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Νατζίμπ δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους. «Οι ουκρανικές αρχές εικάζουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, η Μαλαισία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα αίτια της τραγωδίας», είπε. Ανέφερε ακόμη ότι θα σταλεί στην Ουκρανία μια ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης από τη Μαλαισία.


 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:31