search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:19
MENU CLOSE

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ ως φωτογράφος

18.07.2014 13:29
Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ ως φωτογράφος  - Media

Υπάρχουν εκατοντάδες βίντεο, που αφορούν την ζωή και το έργο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Αυτό, όμως, ανοίγει ένα κεφάλαιο της πρώιμης καριέρας του, που δεν έχει συζητηθεί και πολύ…
 

Υπάρχουν εκατοντάδες βίντεο, που αφορούν την ζωή και το έργο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Αυτό, όμως, ανοίγει ένα κεφάλαιο της πρώιμης καριέρας του, που δεν έχει συζητηθεί και πολύ…
 
Πριν λίγες μέρες, τελείωσε η έκθεση «Μάτια Ορθάνοιχτα (Eyes Wide Open),  Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ ως φωτογράφος», που φιλοξενήθηκε για δύο μήνες στο Μουσείο Τέχνης Kunstforum της Βιέννης (8.5 – 13.7).
 
Ήταν Απρίλιος του 1945, όταν ο 16χρονος τότε Στάνλεϊ Κιούμπρικ φωτογράφισε έναν εφημεριδοπώλη να κοιτάζει θλιμμένος το πρωτοσέλιδο «Ο Ρούσβελτ είναι νεκρός» («F.D.R. dead»). Ήταν η πρώτη φωτογραφία που τράβηξε ο νεαρός φωτογράφος για το περιοδικό Look. Η εικόνα, όπως γράφτηκε αργότερα, αποτύπωσε ταυτόχρονα το θρήνο ενός έθνους αλλά και το φόβο για το μέλλον.
 
Από το 1946 ο Στάνλεϊ προσλαμβάνεται ως έμμισθος στο 15ήμερο περιοδικό με κυκλοφορία περίπου 3 εκατ. τεύχη και αναλαμβάνει μια σειρά από θέματα. Μεταξύ 1945 και 1950 λέγεται ότι ο νεαρός φωτογράφος τράβηξε περισσότερες από 27.000 φωτογραφίες, από τις οποίες εκδόθηκαν οι 1.000 ως φωτογραφικές εκθέσεις.
 
Η σύλληψη αυτών των φωτογραφιών δίνει ήδη ένα μικρό δείγμα για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει στο μετέπειτα σκηνοθετικό του έργο. Επιμελήτρια της έκθεσης, όπου παρουσιάστηκαν οι είκοσι φωτογραφικές εκθέσεις του, ήταν η Λίζα Κρέιλ ενώ το 10λεπτο βίντεο υπογράφουν οι Cast your Art με υλικό που αντλήθηκε από τους Ίαν Χάρλαν και Κριστιάν Κιούμπρικ.

 
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:16