search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:10
MENU CLOSE

Χάος στις έρευνες για το boeing – «Μπαλάκι» οι ευθύνες για την κατάρριψη

18.07.2014 13:48
Χάος στις έρευνες για το boeing - «Μπαλάκι» οι ευθύνες για την κατάρριψη - Media

Αβέβαιη είναι η εξέλιξη αλλά και τα ενδεχόμενα ευρήματα των ερευνών για την συντριβή του Μαλαισιανου boeing στην ανατολική Ουκρανία, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι πλέον πάρα πολλές και αλληλοσυγκρουόμενες ενώ η ανθρώπινη τραγωδία φαίνεται να χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο για την ξεκαθάριση λογαριασμών σε γεωπολιτικό επίπεδο.

 
Αβέβαιη είναι η εξέλιξη αλλά και τα ενδεχόμενα ευρήματα των ερευνών για την συντριβή του Μαλαισιανου boeing στην ανατολική Ουκρανία, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι πλέον πάρα πολλές και αλληλοσυγκρουόμενες ενώ η ανθρώπινη τραγωδία φαίνεται να χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο για την ξεκαθάριση λογαριασμών σε γεωπολιτικό επίπεδο.
 
Το σημείο της συντριβής παρέμενε χωρίς ασφάλεια μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, γεγονός το οποίο δημιουργεί σύγχιση σε ότι αφορά το ποιός έχει στην κατοχή του τα ευρήματα που θα ξεκαθαρίσουν το τι ακριβώς συνέβη. Εκπρόσωποι των αυτονομιστών δήλωσαν ότι έχουν βρεί τις περισσότερες από τις συσκευές αλλά δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιόν θα παραδοθούν για να ερευνηθούν.


 
Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δύο μαύρα κουτιά στο σημείο που συνετρίβη το αεροσκάφος, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο έναν σύμβουλο του κυβερνήτη της επαρχίας Ντονέτσκ, ενώ ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. 

Παράλληλα, αυξάνονται τα ερωτηματικά σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η αεροπορική εταιρεία της Μαλαισίας επέτρεψε σε ένα επιβατικό αεροσκάφος να πετάξει πάνω απο εμπόλεμη ζώνη.
 
Ρώσοι αξιωματούχοι επειμένουν ότι δεν είχαν καμία σχέση με την καταστροφή και συνεχίζουν να αφήνουν υπονοούμενα για την ενοχή των Ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων. "Ξεκαθαρίζουμε ότι τα αντιαεροπορικά μέσα των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων δεν ήταν σε λειτουργία σε εκείνη την περιοχή την 17η Ιουλίου" αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.
 
Ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, όπως ζητούν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους των Malaysia Airlines, όμως πρόσθεσε ότι οι αντάρτες θα επιτρέψουν στους διεθνείς ερευνητές την πρόσβαση στο σημείο της τραγωδίας.


 
Οι αρχές του Κιέβου και οι αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν αμέσως για την προέλευση των πυρών που πιθανολογείται ότι προκάλεσαν την καταστροφή, χωρίς ωστόσο κανένα υλικό στοιχείο να επιτρέπει την απόδοση ευθυνών.
 
Ο Καναδάς υπέδειξε ως υπεύθυνη τη Ρωσία. "Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιός είναι υπεύθυνος γι' αυτή την επίθεση, αλλά συνεχίζουμε να καταδικάζουμε τις πράξεις στρατιωτικής επίθεσης που διεξάγονται από τη Ρωσία καθώς και την παράνομη κατοχή της Ουκρανίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.

Πολλοί από τους επιβάτες επρόκειτο να μεταβούν στην Αυστραλία, μέσω της Κουάλα Λουμπούρ, για να συμμετάσχουν σε ένα διεθνές συνέδριο για το AIDS το οποίο διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα οι οργανωτές. Φέτος το συνέδριο πραγματοποιείται στη Μελβούρνη και αρχίζει την Κυριακή.
 
Δημοσιεύματα πολλών μεγάλων αυστραλιανών εφημερίδων αναφέρουν σήμερα πως περίπου 100 από τους επιβάτες του μοιραίου αεροπλάνου ήταν επαγγελματίες ή ακτιβιστές που πήγαιναν στο συνέδριο για το AIDS.


 
Εκτός από τους 154 Ολλανδούς επιβάτες, το αεροπλάνο μετέφερε 43 Μαλαισιανούς (οι 15 από τους οποίους ήταν μέλη του πληρώματος), 27 Αυστραλούς, 12 Ινδονήσιους, 9 Βρετανούς, 4 Γερμανούς, 5 Βέλγους, 3 Φιλιππινέζους, έναν Καναδό, σύμφωνα με την τελευταία σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα το πρωί από την Malaysia Airlines.
 
Στον τόπο της συντριβής, όπου κείτονται διασκορπισμένα πολλά πτώματα, δεν υπήρχε χθες το βράδυ κανένα ίχνος επιζώντων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.


 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:08