search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:01
MENU CLOSE

Η G5, 6, 7, 8… του ποδοσφαίρου

19.07.2014 21:00
oldphotospn1707ger1405693424.jpg

Το «στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί» του Γκάρι Λίνεκερ είναι πλέον πολυφορεμένο και χιλιοειπωμένο. Ακόμα κι έτσι παραμένει επίκαιρο. Μόνο που στον όρο «Γερμανοί» εμπερικλείονται όλες εκείνες οι ποδοσφαιρικές δυνάμεις που έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν με πρόγραμμα και μέθοδο σε πλάνα 10 και 15 ετών.

Το «στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί» του Γκάρι Λίνεκερ είναι πλέον πολυφορεμένο και χιλιοειπωμένο. Ακόμα κι έτσι παραμένει επίκαιρο. Μόνο που στον όρο «Γερμανοί» εμπερικλείονται όλες εκείνες οι ποδοσφαιρικές δυνάμεις που έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν με πρόγραμμα και μέθοδο σε πλάνα 10 και 15 ετών.

Η αλήθεια είναι πως οι πρώτοι «Γερμανοί» της Ευρώπης ήταν οι Ολλανδοί της δεκαετίας του ’70, όπως εκφράστηκαν από τον Άγιαξ. Επρόκειτο για μια ολοκληρωμένη μονάδα ποδοσφαιρικής παραγωγής και εξέλιξης του σπορ, με σκοπό το κέρδος. Και το πέτυχε.

Την τεχνογνωσία αυτή μετέφερε στην Ισπανία ο Γιόχαν Κρόιφ αρχικά και ο Λούις Φαν Γκάαλ στη συνέχεια, με αποτέλεσμα την ισπανική κυριαρχία σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο.

Την ίδια πατέντα προσάρμοσαν στα δικά τους δεδομένα οι Γάλλοι, με την Οσέρ, τη Λιόν, τη Νις… Εκμεταλλεύτηκαν και αξιοποίησαν «πρώτη ύλη» από την αφρικανική ήπειρο δημιουργώντας απανωτές «φουρνιές» γαλλοαναθρεμμένων Αλγερινών, Καμερουνέζων, Ιβοριανών κ.λπ., που ανέβασαν πολύ το επίπεδο στην παραγωγή ταλέντων.

Οι Άγγλοι τώρα πάνε να φτιάξουν πλάνο αναβάθμισης της δικής τους παραγωγής και μάλλον θα τα καταφέρουν. Προτίμησαν να φτιάξουν πρώτα την καλύτερη Λίγκα, που την καθιέρωσαν ως πανάκριβο τηλεοπτικό προϊόν που πωλείται σε όλο τον κόσμο.

Οι Ιταλοί έμειναν λίγο πίσω, αλλά τρέχουν να προλάβουν. Είναι χαρακτηριστική η κίνηση του Ουμπέρτο Ανιέλι, που μπήκε μπροστά στην εκστρατεία ανασυγκρότησης του ιταλικού ποδοσφαίρου. Αφού ολοκληρώθηκε το νέο γήπεδο της Γιουβέντους, πήγε στο ιταλικό κοινοβούλιο και μίλησε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν ζητά κονδύλια για το ποδόσφαιρο, αλλά μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για επενδύσεις στις υποδομές. «Είμαστε, ως Λίγκα, το 1,6% του ΑΕΠ της χώρας και θέλουμε να μας ακούσετε», είπε. Σε πρώτη φάση η ιταλική Βουλή δεν… πολυίδρωσε από όσα άκουσε, αλλά είναι βέβαιο πως οι πιέσεις θα συνεχιστούν, όχι μόνον από τον Ανιέλι και τη Γιουβέντους, αλλά από όλες τις ομάδες που θέλουν το ιταλικό ποδόσφαιρο πιο ανταγωνιστικό. Για να βγουν όλοι κερδισμένοι, φυσικά.

Ευρωπαϊκή κυριαρχία

Οι Ρώσοι δίνουν άπειρα λεφτά για να εξασφαλίσουν καλούς παίκτες για τις ομάδες τους, αλλά είναι πολύ πίσω σε πολλά πράγματα. Θέλουν όμως έως το 2018 που είναι το επόμενο Μουντιάλ, στη χώρα τους, να παρουσιάσουν ένα αξιόλογο ποδοσφαιρικό προϊόν. Το μόνο που δεν τους λείπει είναι το… χρήμα.

Το ποδόσφαιρο αλλάζει και αυτή που το αλλάζει είναι η Ευρώπη. Χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, σε λίγο η Ρωσία, θέλουν και μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν και να αναδεικνύουν ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά, που πλέον δεν έχει σύνορα.

Οι λάτρεις του ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής θα πρέπει να συμβιβαστούν με την κυριαρχία των Ευρωπαίων. Κι αν κάποια χώρα μπορεί να οργανώσει σύγχρονη ποδοσφαιρική βιομηχανία, αυτή δεν είναι ούτε η Βραζιλία, ούτε η Αργεντινή, αλλά οι ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, τούτη την εποχή «βαράει το ντέφι» η Γερμανία και οι άλλοι προσπαθούν να βρουν τον ρυθμό. Δεν είναι παράξενο. Το ίδιο εξάλλου συμβαίνει στην οικονομία και στην πολιτική. Οι Γερμανοί έβαλαν στόχο να έχουν κυριαρχία διαρκείας και στο ποδόσφαιρο, ειδικά από τη στιγμή που το 10ετές πλάνο, που ξεκίνησαν το 2002 – 03, είχε την κατάληξη που είδε όλη η γη την Κυριακή που πέρασε.

Γερμανικό πρόγραμμα

Οι κολώνες του εγχειρήματος ήταν οι άσσοι του 1974, δηλαδή Μπεκενμπάουερ, Φογκτς, Χένες συν τον Ρουμενίνγκε, τον Φέλερ, τον Μπρέμε. Αρχιτέκτονας ανέλαβε ο Κλίνσμαν με βοηθό τον Λεβ. Διόλου τυχαία ο Κλίνσμαν πήγε να αναλάβει το ποδόσφαιρο των ΗΠΑ, ενώ ο Λεβ συνέχισε σαν πρώτος ομοσπονδιακός τεχνικός εξασφαλίζοντας τη συνέχεια και τη συνέπεια του πλάνου.

Η Εθνική Γερμανίας εμφάνισε στην ενδεκάδα της στο Μουντιάλ 6 παίκτες που πήραν το πρωτάθλημα Ευρώπης με την ομάδα Κ21 (Ελπίδες) το 2009. Είναι ο Νόιερ, ο Χέβεντες, ο Μπόατενγκ, ο Κεντίρα, ο Χούμελς και ο Οζίλ. Έχουν και νεαρότερους από αυτούς, όπως τον Γκέτσε, τον Σούρλε, τον Ντράξλερ, τον Ρόις που έμεινε εκτός Μουντιάλ λόγω τραυματισμού…

Οι περισσότεροι Έλληνες, πάρα πολλοί Ευρωπαίοι, ειδικά στον Νότο και φυσικά στην Αγγλία και πάμπολλοι άνθρωποι σε όλη τη γη, δεν είχαν καμία όρεξη να δουν την Εθνική Γερμανίας να σηκώνει το τρόπαιο στη Βραζιλία και πολύ περισσότερο δεν είχαν διάθεση να την αποθεώσουν, όχι γιατί δεν είναι καλή ομάδα, αλλά επειδή είναι η… Γερμανία και ό,τι συμβολίζει στις μέρες μας.

Αυτό όμως που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει είναι πως πριν 10-12 χρόνια μάζεψαν όλα τα καλά των… άλλων, τα έβαλαν στον δικό τους μύλο, έφτιαξαν αυτό που ήθελαν και είχαν το αποτέλεσμα που προσδοκούσαν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:00