20/10/2019 13:05:55

Συμφωνία για «ζώνη ασφαλείας» γύρω από τα συντρίμμια της πτήσης ΜΗ17

Συμφωνία για «ζώνη ασφαλείας» γύρω από τα συντρίμμια της πτήσης ΜΗ17 - Media

Τα μέλη της «ομάδας επαφής» στην οποία μετέχουν η Ουκρανία, η Ρωσία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατέληξαν σε συμφωνία με τους φιλορώσους αυτονομιστές για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τον τόπο της συντριβής του αεροπλάνου της Malaysia Airlines, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας. 

Οι συνομιλίες με τους αυτονομιστές κατέληξαν στη συμφωνία για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 20 χιλιομέτρων «ώστε η Ουκρανία να εκπληρώσει τον κύριο στόχο (...) την αναγνώριση των πτωμάτων και την παράδοσή τους στις οικογένειες», δήλωσε ο Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο στο πρώτο δίκτυο της ουκρανικής τηλεόρασης, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Οι διεθνείς ερευνητές και παρατηρητές αφίχθησαν σταδιακά σήμερα στο Κίεβο με την ελπίδα να μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο της συντριβής του αεροπλάνου, το οποίο κατά τα φαινόμενα καταρρίφθηκε από πύραυλο που ερρίφθη από περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, σύμφωνα με αμερικανούς εμπειρογνώμονες. 

Η Ολλανδία, η οποία είχε 192 πολίτες της στο αεροσκάφος από τους 298 που επέβαιναν - όλοι νεκροί - έστειλε κλιμάκιο της ολλανδικής υπηρεσίας ασφαλείας που συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Φρανs Τίμερμανς. Η Μαλαισία έστειλε ομάδα 62 ερευνητών.

Σε εμάς ανήκει το μαύρο κουτί του Boeing, λέει ο Μαλαισιανός Πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε πως η Μαλαισία θα πρέπει να είναι η χώρα η οποία θα πάρει το μαύρο κουτί της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines.

"Ο χειρισμός του μαύρου κουτιού της πτήσης MH17 πρέπει να ακολουθήσει τους διεθνείς κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας", ανέφερε σε μία δήλωση.

"Η ανάκτησή του πρέπει να γίνει από τη Μαλαισία ως ιδιοκτήτρια του μαύρου κουτιού".

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόβ Τιόνγκ Λάι και ο υπουργός Εξωτερικών Ανιφάχ Άναν αναχώρησαν σήμερα για το Κίεβο ώστε να διασφαλίσουν ότι μία ομάδα μαλαισιανών ερευνητών θα έχει πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, είπε ο Ραζάκ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.