search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:52
MENU CLOSE

Σφαγή στη Γάζα – 100 νεκροί Παλαιστίνιοι σε 48 ώρες

19.07.2014 11:27
Σφαγή στη Γάζα – 100 νεκροί Παλαιστίνιοι σε 48 ώρες - Media

Ξεπερνούν τους 100 οι Παλαιστίνιοι που έχασαν η ζωή τους από όταν το Ισραήλ εισέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας, πριν δύο μέρες. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της επιθετικής επιχείρησης του Ισραήλ, που το Σάββατο έμπαινε στη 12η μέρα της, ανέρχεται σε 339 άτομα. 

Ξεπερνούν τους 100 οι Παλαιστίνιοι που έχασαν η ζωή τους από όταν το Ισραήλ εισέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας, πριν δύο μέρες.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της επιθετικής επιχείρησης του Ισραήλ, που το Σάββατο έμπαινε στη 12η μέρα της, ανέρχεται σε 339 άτομα. 

Οι δύο τελευταίες αεροπορικές επιδρομές το πρωί του Σαββάτου τη ζωή ενός εξάχρονου παιδιού στη Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και ενός ανθρώπου βορείως της πόλης της Γάζας. 

Παράλληλα, πέντε σοροί βρέθηκαν στα ερείπια σπιτιού που βομβαρδίστηκε τη χθεσινή νύχτα, ανατολικά της Χαν Γιουνίς, στο νότο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων Ασράφ αλ-Κούντρα. 
 
Ξεκληρίστηκε οικογένεια Παλαιστίνιων
 
Κατά την διάρκεια των Ισραηλινών επιχειρήσεων όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Παρασκευής μια οκταμελής οικογένεια ξεκληρίστηκε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας όταν το σπίτι της βομβαρδίστηκε από τον ισραηλινό στρατό. Τα οκτώ μέλη της οικογένας του Άμπου Τζουράντ, δύο γυναίκες, δύο άνδρες και τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους στο Μπέιτ Χανούν, είπε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής υπηρεσίας, Άσραφ αλ Κούντρα. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για πέντε νεκρούς. 

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ τους μια γυναίκα, καθώς έβγαιναν από τζαμί στη Χαν Γιουνίς. Ο αλ-Κούντρα διευκρίνισε ότι τρία από τα θύματα είναι μέλη μιας οικογένειας. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν αμέσως μετά, σε αεροπορικές επιδρομές στη Μπέιτ Χανούν (βόρεια) στη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ (κέντρο) και στη Χαν Γιουνίς. 

Ένας τραυματίας υπέκυψε στα τραύματά του και ένα ακόμη θύμα βρέθηκε μέσα σε ερείπια σπιτιού στη Χαν Γιουνίς. 

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι πολίτες αποτελούν τουλάχιστον το 80% των θυμάτων. 

Από ισραηλινής πλευράς, ένας πολίτης σκοτώθηκε και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε θανάσιμα από «φίλια» πυρά. 

Κλιμάκωση των επιθέσεων

«Συγκρούσεις» μεταξύ του ισραηλινού στρατού και παλαιστινίων μαχητών σημειώθηκαν σήμερα στη μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. 

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση σε ισραηλινό έδαφος και έκανε λόγο για σφοδρές μάχες με τον στρατό στην ισραηλινή πλευρά της μεθορίου, απέναντι από τον προσφυγικό καταυλισμό του Μαγάτζι. 
 
Το Ισραήλ κλιμακώνει σήμερα τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Πρωταρχικός στόχος του στρατού είναι η καταστροφή των δικτύων σηράγγων της Χαμάς και της ικανότητάς της να πλήττει το Ισραήλ με ρουκέτες. Οι χερσαίες δυνάμεις έχουν αναλάβει να καταστρέψουν τις υπόγειες σήραγγες –στόχος που δεν μπορεί να πληγεί μόνο με αεροπορικές επιδρομές– τις οποίες χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές της Χαμάς για να εισέρχονται στο Ισραήλ ώστε να πραγματοποιούν επιθέσεις, να διακινούν όπλα και να συναρμολογούν ρουκέτες με μεγάλη ασφάλεια. 

«Είμαστε σε φάση κλιμάκωσης της χερσαίας επιχείρησης, θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές αλλά η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν πληγεί σημαντικά», δήλωσε χθες βράδυ ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου Μπένι Γκαντζ. 

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει αναλάβει τη μέριμνα τουλάχιστον 40.000 εκτοπισμένων. 

Σε διπλωματικό επίπεδο, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμιά πρόοδος για την επίτευξη εκεχειρίας παρά τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Αιγύπτου. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν αναμένεται εντός της ημέρας στην περιοχή για να βοηθήσει σε συνεργασία με διεθνείς και περιφερειακούς παράγοντες στον τερματισμό της βίας και στην εξεύρεση μιας λύσης. 

Κατεπειγόντως στη Μέση Ανατολή ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

Κατεπειγόντως στη Μέση Ανατολή θα πάει το Σάββατο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν την ώρα που κλιμακώνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. 

Αν και τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν τις ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα στο έδαφος του Ισραήλ παράλληλα εκφράζουν τον προβληματισμό τους «από την σκληρή απάντηση του Ισραήλ». 

«Το Ισραήλ έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλειά του, και καταγγέλλουμε τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα στο Ισραήλ αδιακρίτως οι οποίες τερμάτισαν τη χθεσινή προσωρινή εκεχειρία. Αλλά είμαστε θορυβημένοι από τη σκληρή απάντηση του Ισραήλ», είπε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικά θέματα Τζέφρι Φέλτμαν μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. 

Εκεί ο Φέλμαν ανακοίνωσε ότι ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν πρόκειται να επισκεφθεί κατεπειγόντως το Σάββατο τη Μέση Ανατολή, όπου θα «επιδείξει την αλληλεγγύη του στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους». 

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ κλιμάκωσαν τη χερσαία επιχείρησή τους στη Γάζα χρησιμοποιώντας πυροβολικό, άρματα μάχης και πολεμικά πλοία, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι μπορεί να διατάξει μια «μείζονα διεύρυνση» της επιχείρησης αυτής-η οποία σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους σκοτώνει όλο και περισσότερους αμάχους. 

Επίσης σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ διπλασιάσθηκε ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα και από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραηλινού στρατού. 

«Ο αριθμός των προσώπων που φθάνουν στην UNRWA αναζητώντας καταφύγιο από τις συγκρούσεις στη Γάζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Αυξήθηκε από τους 22.000 σε περισσότερους από 40.000» δήλωσε ο Κρις Γκάνες, εκπρόσωπος τύπου της Υπηρεσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αρωγή στους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:35