search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:14
MENU CLOSE

Χάος στο σημείο της συντριβής του Μπόινγκ – Διπλωματικός «πόλεμος» Δύσης και Ρωσίας

20.07.2014 08:23
Oυκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το σημείο συντριβής της πτήσης MH17, λέει ο Πούτιν - Media

Χάος και φρίκη. Σε αυτές τις δυο λέξεις αποτυπώνονται μέχρι στιγμής όλες οι κινήσεις γύρω από το σημείο συντριβής του Μπόινγκ της Malaysia Airlines στην Ουκρανία την ώρα που κορυφώνεται ο «πόλεμος» αλληλοκατηγοριών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Σε τραίνο- ψυγείο έβαλαν οι αυτονομιστές τις σορούς των θυμάτων της πτήσης ΜΗ17.
 

Χάος και φρίκη. Σε αυτές τις δυο λέξεις αποτυπώνονται μέχρι στιγμής όλες οι κινήσεις γύρω από το σημείο συντριβής του Μπόινγκ της Malaysia Airlines στην Ουκρανία την ώρα που κορυφώνεται ο «πολέμος» αλληλοκατηγοριών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Σε τραίνο- ψυγείο έβαλαν οι αυτονομιστές τις σορούς των θυμάτων της πτήσης ΜΗ17
 
Δεκάδες πτώματα από το σημείο όπου το αεροσκάφος της Malaysia Airlines συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σιδηροδρομικά βαγόνια-ψυγεία στο σταθμό μιας πόλης σε απόσταση15 χλμ. από το σημείο, δήλωσαν σήμερα σιδηροδρομικοί εργάτες.
 
Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τους οποίους συνόδευαν ένοπλοι αντάρτες, έλεγξαν τα βαγόνια. Μία ατμομηχανή τοποθετήθηκε στο μπροστινό μέρος του τρένου, το οποίο ένας εργάτης δήλωσε ότι θα σταλεί νοτιοδυτικά σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία.
 
Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχία για το τι θα γίνει με τις σορούς των 298 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος συνετρίβη την Πέμπτη και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η χώρα του είναι «έξαλλη» με το άκουσμα ότι οι σοροί «σύρονται εδώ κι εκεί».
 
Αφού παρέμειναν εκτεθειμένες για δύο ημέρες στην καλοκαιρινή ζέστη, στη συνέχεια οι σοροί απομακρύνθηκαν από μία μεγάλη περιοχή στον τόπο της συντριβής, αφήνοντας μόνο στρατιωτικά φορεία κηλιδωμένα με αίμα στην άκρη του δρόμου.

Ο Σεργκέι Καβταράντζε, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ των ρώσων αυτονομιστών, δήλωσε πως και τα 196 πτώματα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής έχουν φορτωθεί στα βαγόνια στην Τορέζ, μία πόλη στην περιοχή του Ντονέτσκ.
 
«Θα μείνουν εκεί για την ώρα έως ότου επιλυθεί το θέμα (του τι θα γίνει με αυτά). Περιμένουμε τους ειδικούς», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, λέγοντας πως δεν καταλαβαίνει γιατί οι ειδικοί καθυστέρησαν. «Περιμένουμε τους ειδικούς για τρεις ημέρες. Από την πρώτη ημέρα έπειτα από αυτή την καταστροφή, καλωσορίσαμε τους ειδικούς από οπουδήποτε κι αν θα ερχόντουσαν. Ουκρανούς ειδικούς, διεθνείς ειδικούς, ρώσους ειδικούς. Είπαμε από την αρχή ότι θα προσφέρουμε τις μεγαλύτερες εγγυήσεις για την ασφάλειά τους στην περιοχή που ελέγχουμε».
 
Ο Αλεξάντερ Χαγκ, αναπληρωτής επικεφαλής παρατηρητής της ειδικής αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, δήλωσε πως η ομάδα του είδε σακούλες με πτώματα στα βαγόνια αλλά δεν μπόρεσε να τα μετρήσει. Είπε πως δεν γνωρίζει πού θα πάνε οι σοροί.
 
Οι διεθνείς παρατηρητές δεν έχουν προσεγγίσει ακόμα το σημείο συντριβής του Boeing

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές θα εγγυηθούν την ασφάλεια των διεθνών παρατηρητών στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχό τους στην ανατολική Ουκρανία, εάν το Κίεβο δεχθεί να υπάρξει εκεχειρία, δήλωσε ένας από τους ηγέτες των ανταρτών.

Η πρόταση ενδέχεται να μη γίνει δεκτή, καθώς το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από αρκετούς δυτικούς ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε τηλεφωνικά να αναγνωρίσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ όπως και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ ως «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ημέρες από τότε που συνετρίβη το αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, και οι αυτονομιστικές συνεχίζουν να εμποδίζουν την πρόσβαση στο σημείο αυτό στους Ουκρανούς αξιωματούχους και τους διεθνείς παρατηρητές.

"Χάος στο σημείο της συντριβής"

Όπως ανέφερε στο CNN εκπρόσωπος ομάδας διεθνών παρατηρητών, «κανείς δεν ξέρει πόσες από τις σορούς της πτήσης 17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών έχουν μεταφερθεί, πού ακριβώς έχουν πάει αλλά και ποιος τις μετακίνησε». O ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταφέρει κανείς αξιόπιστες πληροφορίες από το σημείο καθώς πολλοί φιλορώσοι αντάρτες -πολλοί από τους οποίους φορώντας μάσκες- κυκλοφορούν στο χώρο ποδοπατώντας στοιχεία ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος επικεφαλής. 
 
Ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ χαρακτήρισε «εντελώς χαοτική» την κατάσταση στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία προσθέτοντας ότι φοβάται πως ο χώρος αυτός εξακολουθεί να ποδοπατείται και να μην διαφυλάσσεται.

Ο Αμποτ ένωσε τη φωνή της χώρας του με αυτές άλλων χωρών – ΗΠΑ, Ολλανδία, Μαλαισία – ζητώντας τη συνεργασία της Ρωσίας στην έρευνα για το Μπόινγκ 777 στο οποίο επέβαιναν 298 άνθρωποι και το οποίο καταρρίφθηκε από πύραυλο την Πέμπτη, ενώ πετούσε πάνω από περιοχή που μαστίζεται από συγκρούσεις. 

Η προτεραιότητα είναι να περισυλλεγούν οι σοροί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, της χώρας που είχε 28 πολίτες της στην πτήση MH17. 

«Η δυσκολία είναι ότι στην περιοχή επικρατεί χάος, πλήρες χάος», πρόσθεσε μιλώντας στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Τα πράγματα που συνήθως διεξάγονται στο σημείο ενός αεροπορικού δυστυχήματος δεν διεξάγονται» σε αυτή την περίπτωση.

Πολλές προσπάθειες για πρόσβαση στο σημείο αυτό απέτυχαν εξαιτίας της σύγκρουσης που μαίνεται στην περιοχή, κοντά στα ρωσικά σύνορα, δήλωσε.

«Επειδή αυτή την περιοχή ελέγχουν υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες, μέχρι τώρα όσο γνωρίζουμε, τα πτώματα είναι σκορπισμένα στα χωράφια της ανατολικής Ουκρανίας και ένοπλοι αντάρτες ποδοπατούν την περιοχή. 

Συνεπώς, είναι απολύτως επιτακτική ανάγκη η Αυστραλία να κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να περισυλλεγούν οι σοροί, να διασφαλίσει ότι η περιοχή θα διαφυλαχθεί, ότι μια πραγματική ενδελεχής έρευνα θα διενεργηθεί και ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη» για τους νεκρούς. 

Το σημείο της συντριβής βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα περίπλοκες τις επιχειρήσεις. 

«Οι Ρώσοι, όπως είδαμε τις τελευταίες 48 ώρες, προσπαθούν να νίψουν τας χείρας τους από όλα αυτά. Όμως είναι αδύνατο γι ΄αυτούς να νίπτουν τα χείρας για κάτι που συνέβη σε έδαφος που ελέγχεται από τους Ρώσους και προκλήθηκε προφανώς από άτομα που υποστηρίζονται από τους Ρώσους, με οπλισμό που κατά τα φαινόμενα παρέχεται από τους Ρώσους», πρόσθεσε ο Άμποτ.

Οι ΗΠΑ θεωρούν «απαράδεκτη» την κατάσταση στην περιοχή της συντριβής, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι. 

Ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς δήλωσε «σοκαρισμένος» και «εξοργισμένος» από τη μεταχείριση στις σορούς των θυμάτων, εκ των οποίων 192 ήταν ολλανδοί πολίτες. 

Και ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόου Τιονγκ διαμαρτυρήθηκε γιατί «ζωτικής σημασίας ενδείξεις» δεν διαφυλάσσονται στο σημείο αυτό.
 
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε το Σάββατο ότι αν αποδειχθεί ότι οι αυτονομιστές είναι πίσω από την κατάρριψη του τζετ των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία όπου βρήκαν το θάνατο οι 298 επιβαίνοντες σε αυτό, η Ρωσία θα κατηγορηθεί για το γεγονός καθώς αποσταθεροποίησε τη χώρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:12