search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:58
MENU CLOSE

Με «πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ» οι μεταβιβάσεις ακινήτων

24.07.2014 07:13
Σύντομα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την προστασία από τους πλειστηριασμούς - Media

Τα «πάντα όλα» αλλάζουν στις μεταβιβάσεις ακινήτων αφού πλέον ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει το «πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ» βάσει του οποίου θα αποδεικνύεται ότι είναι πληρωμένοι όλοι οι φόροι ακίνητης περιουσίας της τελευταίας πενταετίας ή ότι δεν έχει βεβαιωθεί κάποιο ποσό φόρου.

Νέο σύστημα εισάγει το υπουργείο Οικονομικών στις μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς για να πραγματοποιηθούν αυτές πρέπει πρώτα να έχουν εξοφληθεί όλοι οι φόροι ακίνητης περιουσίας των τελευταίων πέντε χρόνων.
 
Σύμφωνα με το «Έθνος», ο ιδιοκτήτης κάθε ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί (πώληση, δωρεά, γονική παροχή, κληρονομιά κ.ά.) θα πρέπει να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο πιστοποιητικό… φορολογικής ενημερότητας για το συγκεκριμένο ακίνητο.
 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για το «πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ», με το οποίο αποδεικνύεται ότι έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι ακίνητης περιουσίας της τελευταίας πενταετίας ή ότι δεν είχε βεβαιωθεί κάποιο ποσό φόρου. Οι μεταβιβάσεις ακινήτων που θα γίνονται χωρίς πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ θα θεωρούνται άκυρες. Επιπλέον το ακίνητο δεν μπορεί να μετεγγραφεί στο Κτηματολόγιο ή να υποθηκευτεί.
 
Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών:
 
«Είναι αυτοδικαίως άκυρη κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται από τον συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει. Το αυτό ισχύει και για τη σύνταξη κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού».  
 
Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ακόμα ότι οι φύλακες μετεγγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μετεγγραφή ή την καταχώριση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Το ίδιο ισχύει και για τη μετεγγραφή ή καταχώριση της κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού, καθώς και για τη μετεγγραφή ή καταχώριση της αποδοχής κληρονομιάς.
 
Ακόμη αναφέρεται ότι είναι απαράδεκτη η συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου εμπράγματης αγωγής επί ακινήτου, πλην της μονομερούς εγγραφής υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης ή της άρσης κατάσχεσης, αν δεν προσκομισθεί από τον υπόχρεο σε ΕΝΦΙΑ, το σχετικό πιστοποιητικό.
 
Το «πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ» εκδίδεται μέσω του taxisnet με τους προσωπικούς κωδικούς του φορολογούμενου. Για το έτος 2014 χορηγείται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2010-2013 και εκδίδεται για κάθε Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) χωριστά. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:58